Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Biden namerava predstaviti nov pristop do Rijada

Joe Biden se je izognil vprašanjem, ali bo sprejel ukrepe za kaznovanje vplivnega savdskega prestolonaslednika.
Joe Biden FOTO: Mandel Ngan/AFP
Joe Biden FOTO: Mandel Ngan/AFP
STA
28. 2. 2021 | 11:49
28. 2. 2021 | 12:41
2:02
Ameriški predsednik Joe Biden je v soboto napovedal, da bo njegova administracija v ponedeljek objavila, kaj namerava storiti v odnosu do Savdske Arabije, potem ko je poročilo ameriških obveščevalnih služb odgovornost za umor savdskega novinarja Džamala Hašodžija pripisalo savdskemu prestolonasledniku Mohamedu bin Salmanu.

»V ponedeljek bomo objavili, kaj bomo storili s Savdsko Arabijo na splošno,« je Biden dejal novinarjem, ko je zapuščal Belo hišo na poti v Wilmington v zvezni državi Delaware. Več podrobnosti ni razkril.

image_alt
Savdski dvor zavrnil odgovornost bin Salmana za Hašodžijev umor


Biden se je pri tem izognil vprašanjem, ali bo sprejel ukrepe za kaznovanje vplivnega prestolonaslednika, ki dejansko vlada v državi in na čigar ukaz naj bi savdski agenti izvedli brutalni umor do kraljevine kritičnega novinarja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ameriško finančno ministrstvo je sicer v petek, po objavi obveščevalnega poročila, uvedlo sankcije proti nekdanjemu visokemu uradniku savdskih obveščevalnih agencij Ahmedu al Asiriju in več drugim. A noben od ukrepov ne zadeva prestolonaslednika bin Salmana.



Bidnova administracija je bila deležna kritik, še zlasti s strani ameriškega časnika Washington Post, čigar kolumnist je bil Hašodži, da bi moral biti predsednik ostrejši do savdskega prestolonaslednika, ki ni bil kaznovan kljub odgovornosti, da je odobril umor Hašodžija leta 2018 v Istanbulu, poroča agencija Reuters.

Savdska Arabija je obveščevalno poročilo ZDA zavrnila rekoč, da gre za lažne in nesprejemljive navedbe. Poročilo o umoru Hašodžija je v petek objavil Urad nacionalnega direktorja za obveščevalne dejavnosti po odobritvi predsednika ZDA Bidna.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine