Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Biden in Erdogan za izboljšanje odnosov med državama

Odnosi med Washingtonom in Ankaro so trenutno napeti.
Ameriški predsednik Joe Biden (desno) in njegov turški kolega Recep Tayyip Erdogan sta se v Rimu dogovorila o izboljšanju odnosov med državama. FOTO: Murat Cetin Muhurdar/AFP
Ameriški predsednik Joe Biden (desno) in njegov turški kolega Recep Tayyip Erdogan sta se v Rimu dogovorila o izboljšanju odnosov med državama. FOTO: Murat Cetin Muhurdar/AFP
STA
31. 10. 2021 | 15:37
31. 10. 2021 | 15:42
2:10

Ameriški predsednik Joe Biden in njegov turški kolega Recep Tayyip Erdogan sta se v Rimu dogovorila o izboljšanju odnosov med državama, so sporočili iz Bele hiše. Voditelja sta se na srečanju, ki je potekalo v zelo konstruktivnem vzdušju, zavzela za učinkovit način za reševanje odprtih vprašanj, so navedli.

Predstavnik ameriške administracije, ki ni želel biti imenovan, je povedal, da je Biden v pogovoru izrazil jasno željo Washingtona, da želi imeti s Turčijo konstruktivne odnose in najti »učinkovit način za upravljanje naših razlik«.

Srečanje, do katerega je prišlo ob robu vrha dvajsetih gospodarsko najpomembnejših držav (G20) v italijanski prestolnici, je potekalo v »zelo konstruktivnem vzdušju«. Voditelja sta tudi poudarila pomen partnerstva v okviru zveze Nato, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Odnosi med Washingtonom in Ankaro so trenutno napeti, zlasti zaradi odločitve Turčije, ki je zaveznica v Natu, o nakupu ruskega obrambnega raketnega sistema S-400. Biden naj bi pri tem izrazil zaskrbljenost zaradi turškega posedovanja ruskega sistema.

Voditelja sta spregovorila tudi o turškem nakupu ameriških lovskih letal F-16 in človekovih pravicah, je povedal predstavnik ameriške administracije. Ankari je Washington ta tip letala ponudil v zameno za sredstva, ki jih je Turčija vložila v program letal F-35, iz katerega so jo ZDA po nakupu sistema S-400 leta 2019 izključile.

Dodatno je olje na ogenj v napetih odnosih prililo nedavno pismo veleposlanikov desetih držav, med njimi tudi ZDA, s pozivom k izpustitvi zaprtega predstavnika civilne družbe Osmana Kavale. Erdogan je zagrozil z izgonom veleposlanikov teh držav, vendar si je kasneje spričo omilitve stališč premislil.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine