Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Biden bi v primeru zdravstvenih težav lahko odstopil od kandidature

Biden sicer vztraja pri kandidaturi kljub številnim pozivom, tudi iz vrst demokratov, naj se ji odpove.
Predsednik ZDA Joe Biden. FOTO: Kent Nishimura/AFP
Predsednik ZDA Joe Biden. FOTO: Kent Nishimura/AFP
STA
17. 7. 2024 | 22:10
17. 7. 2024 | 22:25
2:41

Ameriški predsednik Joseph Biden je izjavil, da bi premislil o svoji odločitvi za ponovno kandidaturo na prihajajočih predsedniških volitvah, če bi mu zdravniki povedali, da ima zdravstvene težave. Gre za njegovo prvo izjavo o morebitnem razlogu za izstop iz predsedniške tekme.

V pogovoru za BET News je Biden na vprašanje, kaj bi ga prisililo, da ponovno razmisli o odločitvi za ponovno kandidaturo, dejal, da bi bile to zdravstvene težave, povzema francoska tiskovna agencija AFP.

image_alt
Biden zamenjal Zelenskega za Putina in Harrisovo za Trumpa

»Če bi imel zdravstvene težave. Če bi zdravniki prišli in mi rekli – imaš ta problem, imaš ta problem,« je dejal demokrat Biden.

Doslej je sicer vztrajal pri kandidaturi kljub številnim pozivom, tudi iz vrst demokratov, naj se ji odpove po ponesrečenem nastopu na predvolilnem soočenju z republikanskim kandidatom Donaldom Trumpom.

Februarja je zdravnik Bele hiše Kevin O'Connor po pregledu Bidna sicer dejal, da je »zdrav, aktiven in krepak 81-letnik, ki je še vedno sposoben uspešno opravljati naloge predsednika«. Iz Bele hiše so sporočili, da je pregled vključeval oceno Bidnovega nevrološkega stanja.

Bidna k odstopu od predsedniške kampanje pozval demokratski kongresnik Schiff

Bidna je danes k odstopu od kampanje za ponovno izvolitev na predsedniški položaj pozval tudi vplivni demokratski kongresnik iz Kalifornije Adam Schiff, ki je vodil dva postopka ustavne obtožbe proti Trumpu in je tesen zaveznik nekdanje predsednice predstavniškega doma Nancy Pelosi.

image_alt
Biden odločno zavrača pozive k odstopu od vnovične kandidature

Schiff, ki bo na volitvah 5. novembra kandidiral za senatorja iz Kalifornije, je po pogovoru s Pelosi sporočil, da bi se Biden moral umakniti, ker bo izgubil volitve proti Trumpu, poroča ameriška televizija CNN.

»Odločitev je njegova, ampak mislim, da je čas za predajo štafete. S tem bo ohranil svojo dediščino vodstva, ker nam bo omogočil zmago proti Trumpu na volitvah. Drug Trumpov mandat bo spodkopal same temelje naše demokracije in resno dvomim, da predsednik lahko Trumpa premaga na volitvah,« je sporočil Schiff.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine