Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Beloruski voditelj išče podporo Kremlja

V Belorusiji se nadaljujejo množični protesti proti Aleksandru Lukašenku in policijskemu nasilju.
Udeleženci shoda so se spomnili Aleksandra Tarajkovskija, ki izgubil življenje med protivladnimi protesti. FOTO: Vasily Fedosenko/Reuters
Udeleženci shoda so se spomnili Aleksandra Tarajkovskija, ki izgubil življenje med protivladnimi protesti. FOTO: Vasily Fedosenko/Reuters
Ka. M., STA
15. 8. 2020 | 13:25
15. 8. 2020 | 14:53
1:44
Dosedanji beloruski predsednik Aleksander Lukašenko, ki je bil minulo nedeljo po (spornih) uradnih rezultatih izvoljen za še en predsedniški mandat, se je zaradi množičnih protestov v državi pogovarjal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Predsednika sta se strinjala, da bo problem Belorusije hitro rešen, so sporočili iz Kremlja. 

»Agresija zoper Belorusijo narašča. Moramo stopiti v stik s Putinom,« je pred telefonskim pogovorom komentiral Lukašenko. Stanje po njegovem ni nevarno samo za Belorusijo, temveč tudi za druge države, navaja tiskovna agencija Reuters, ki se sklicuje na beloruske medije. Dosedanji beloruski voditelj je namreč prepričan, da proteste spodbujajo tuji deležniki. 

Preberite še: Vroče doma, vroče v tujini

V beloruski prestolnici se je včeraj zvečer znova zbralo več deset tisoč protestnikov, ki zahtevajo Lukašenkov odhod in konec policijskega nasilja. Medtem ko se v medijih in na družbenih omrežjih vrstijo poročila o prekomerni uporabi sile zoper demonstrante in (arbitrarno) pridržane, protestniki vztrajajo na ulicah, kljub temu da so bili iz pripora izpuščeni številni pridržani. 

Kot smo že poročali, je Belorusijo ta teden prav tako zapustila kandidatka opozicije na nedeljskih predsedniških volitvah, 37-letna Svetlana Tihanovska. Odšla je v Litvo. 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine