Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Bel dim za certifikat za modro poletje

Dokazilo v obliki QR kode bo imelo informacije o prejetem cepivu, negativnem testu ali prebolelem covidu-19.
Digitalno potrdilo naj bi olajšalo potovanja znotraj EU. FOTO: Jon Nazca/Reuters
Digitalno potrdilo naj bi olajšalo potovanja znotraj EU. FOTO: Jon Nazca/Reuters
20. 5. 2021 | 19:18
20. 5. 2021 | 20:48
3:08
V Evropski uniji (EU) bo 1. julija vpeljano digitalno potrdilo, ki bo Evropejcem že na začetku počitnic olajšalo potovanja po stari celini. Kompromis so dosegli zvečer, v četrtem krogu pogajanj v tako imenovanem trialogu med predstavniki evropskega parlamenta, sveta EU in evropske komisije. 

To, kar je bilo najprej obravnavano kot »cepilni potni list«, je na koncu postalo dokazilo v obliki QR kode o prejetem cepivu, negativnem testu ali prebolelem covidu-19. Potrdilo, izdano v državi članici, bo načeloma omogočilo prehod meja brez omejitev. Ukrepi, kot je karantena, bodo lahko sprejeti samo v posebnem epidemiološkem položaju.

Kot so sporočili iz evropskega parlamenta, države članice ne bodo smele uveljavljati dodatnih omejitev za potovanja, kot so karantena, samoizolacija ali testiranje, razen če so sorazmerne in potrebne za zaščito javnega zdravja. Pri tem bodo upoštevale dostopne znanstvene dokaze, vključno z epidemiološkimi podatki, ki jih objavlja evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC). Ukrepe bodo morale ostalim članicam EU in evropski komisiji napovedati najmanj 48 ur pred predvideno uveljavitvijo.

Kakšne konkretne pravice bo še imel njegov nosilec, bo še vedno odločala vsaka država članica.  V pogajanjih na ravni EU se morale razčistiti številne podrobnosti. Po drugi strani so v številnih državah članicah nov sistem že testirali. Ureditev s kodo QR ne bo omogočala samo preverjanja statusa oseb pri potovanjih, marveč tudi pri vstopu na prireditve ali v restavracije.

Negotovosti so bile glede priznavanje cepiv, ki si bila odobrene v EU. To možnost bodo lahko imele. Na Madžarskem, denimo cepijo ljudi tudi s sputnikom V in sinopharmom, ki sta oba še brez takšnem odobritve, saj imata le izredno nacionalno dovoljenje za uporabo.

Evropski parlamentarci so zahtevali brezplačno testiranje, da ne bi bilo diskriminacije Evropejcev, ki niso cepljeni in bi morali plačevati razmeroma visoke zneske za teste. Evropski parlamentarci so predlagali, da bi za omogočanje brezplačnega testiranja namenili denar iz instrumenta za nujno pomoč, ki deluje v okviru EU. Tako bo skladno s kompromisom 100 milijonov evrov namenjenih za financiranje testov. S tem naj bi bi preprečevali diskriminacijo potnikov, ki niso cepljeni in se bodo morali testirati. Če bo treba, bo zagotovljenih še dodatnih 100 milijonov.

»Ne bomo ponovili nočne more iz poletja 2020,« je povedal poročevalec evropskega parlamenta za potrdilo Juan Fernando López Aguilar. Lani poleti so na stari celini vladale kaotične razmere, saj je vsaka država stvari urejale po svoje in državljani so imeli velike težave.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine