Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Bayer mora zaradi Monsantovega herbicida paru plačati dve milijardi dolarjev odškodnine

Par je, kot je odločilo sodišče, upravičen do visoke odškodnine, ker je po večletni uporabi glifosata zbolel za rakom.
Roundup FOTO: Josh Edelson/AFP
Roundup FOTO: Josh Edelson/AFP
S. S.
14. 5. 2019 | 09:30
14. 5. 2019 | 09:38
3:26
Kalifornijsko sodišče je prikimalo paru, ki trdi, da je raka dobil zaradi Monsantovega herbicida roundup, in nemškemu farmacevtskemu gigantu Bayerju naložil plačilo dveh milijard dolarjev (1,78 milijarde evrov) odškodnine.

Porota je odločila, da je podjetje ravnalo malomarno, ker ni opozorilo na vsa tveganja okoli herbicida, katerega glavna sestavina je glifosat.

Nemško podjetje, ki je leta 2016 za 66 milijard dolarjev (59 milijard evrov) prevzel Monsanto, zanika vse obtožbe in poudarja, da je roundup varen za uporabo. A porota v Oaklandu jim ni verjela in dosodila plačilo visoke odškodnine Alvu in Alberti Piliod, ki sta zbolela za Ne-Hodgkinovim limfomom (NHL). Odvetniki para so sodbo opisali kot »zgodovinsko«.

»Porota je sama videla interne dokumente podjetja, ki kažejo, da od prvega dne Monsantu ni bilo v interesu, da bi preučili, ali je roundup varen,« je poudaril odvetnik Brent Wisner. Poleg kazenske odškodnine je sodišče dosodilo še kompenzacijsko odškodnino v višini 55 milijonov dolarjev (49 milijonov evrov).

Piliodova, stara nekaj čez 70 let, živeča v Livermoru, sta roundup uporabljala več kot 30 let za urejanje okolic hiš. Leta 2011 so Alvu diagnosticirali NHL na kosteh, Alberti pa leta 2015 na možganih. Oba sta zdaj v remisiji, a imata trajne posledice zaradi bolezni.

Bayer FOTO: Odd Andersen/AFP
Bayer FOTO: Odd Andersen/AFP


Njun odvetnik Michael Miller je še dejal, da je tokrat porota dovolila predstavitev precej več dokumentov o postopkih Monsanta kot v prejšnjih sojenjih, ko so bile odvetniške ekipe pogosto zelo omejene z uporabo dokazov.

Bayer je kakopak nad odločitvijo porote razočaran in se bo pritožil. Iz podjetja so sporočili, da je sodba pretirana in nepravična. Dodali so, da ima par zgodovino bolezni, ki so lahko vplivale na razvoj raka limfatičnega sistema.
Poudarili so še, da študije dokazujejo, da sta glifosat in roundup varna za človeško uporabo. Glifosat je razvilo ravno ameriško podjetje Monsanto v 70. letih prejšnjega stoletja in kmalu je postal herbicid številka ena.

Nekatere študije kažejo, da močno škoduje opraševalcem, očitno pa ni neškodljiv niti za ljudi. Bayer ima nad sabo kar 13.400 tožb, ker roundup domnevno povzroča raka. Sodišča so se do zdaj večinoma postavila na stran tožnikov.

Marca je porota v San Franciscu Bayerju naložila plačilo 80 milijonov dolarjev odškodnine Edwinu Hardemanu, ker so dokazali, da je roundup krivec za njegovo obolenje z rakom. Lani avgusta se je zgodila prva obsodba Monsanta, ko je sodišče Dewaynu Johnsonu dosodilo odškodnino v višini 289 milijonov dolarjev (257 milijonov evrov).

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine