Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Svet

Barbados se odpoveduje britanski monarhiji in postaja republika

Otoška država bo po desetletjih omahovanja dokončno prekinila ustavne vezi z britansko krono.
Princ Charles in nova predsednica Barbadosa Sandra Mason na predvečer razglasitve republike. Foto: Toby Melville/Reuters
Princ Charles in nova predsednica Barbadosa Sandra Mason na predvečer razglasitve republike. Foto: Toby Melville/Reuters
29. 11. 2021 | 20:14
29. 11. 2021 | 20:20
4:24

V nadaljevanju preberite:

Število držav, ki jim vlada britanska kraljica Elizabeta II., se bo prvič po skoraj treh desetletjih znova zmanjšalo. Mesec dni zatem, ko je Barbados dobil prvo izvoljeno predsednico, bo ta otoška država namreč končala tranzicijo v republiko in s tem tudi uradno prekinila še zadnjo ustavno vez z britansko monarhijo.

Ta korak je po mnenju mnogih ključen pogoj za to, da lahko Barbados dokončno opravi s kolonialno preteklostjo, ko je bil dolgo sestavni del trgovine s sužnji. Tranzicijo v republiko je s tega vidika mogoče razumeti kot zadnjo fazo v procesu, ki se je začel leta 1966, ko je država postala neodvisna. Vse od takrat se je vez med otokom in britansko krono postopoma rahljala.

V članku več o tem, zakaj Barbados najverjetneje ni zadnja država, ki bo britansko kraljico zamenjala za izvoljenega voditelja, in zakaj je britanska monarhija z odločitvijo otoškega naroda pomirjena.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine