Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Antonio Tajani: »Iskreno obžalujem in se opravičujem«

Predsednik evropskega parlamenta se je nekoliko skesal za izjave v Bazovici
Njegove izjave v Bazovici bi v Sloveniji in na Hrvaškem lahko narobe razumeli. FOTO: Francois Lenoir/Reuters
Njegove izjave v Bazovici bi v Sloveniji in na Hrvaškem lahko narobe razumeli. FOTO: Francois Lenoir/Reuters
13. 2. 2019 | 17:56
13. 2. 2019 | 17:59
1:59
Bruselj - Predsednik evropskega parlamenta Antonio Tajani  je očitno po pritiskom le začel ugotavljati, da je vsebina njegovega nastopa pri Bazovici ni bila primerna in da je naredil napako.  

»Iskreno obžalujem in se opravičujem, da sem uporabil besede, ki so morda užalile vaše državljane in so bile razumljene kot neke vrste ozemeljske zahteve,« je zapisal v izjavi po sestanku z desetimi slovenskimi in hrvaškimi poslanci iz vrst Evropske ljudske stranke (EPP).  

»Zagotavljam vam, da to ni bil niti moj namen niti ni to moje stališče o zadevi,« je pojasnil italijanski politik, ki je bil nekdaj tiskovni predstavnik Silvia Berlusconija. Pozneje je bil evropski komisar za promet in za trgovino. V Sloveniji je ostal v spomnu, ker se je pred desetletjem postavljal po robu sistemu avtocestnih vinjet, kot je bil predlagan.

Pri omenjanju Istre in italijanske Dalmacije je po njegovi razlagi govoril o istrskih in dalmatinskih italijansko govorečih izgnancih, njihovih otrocih in vnukih, med katerimi jih je bilo veliko na slovesnosti v Bazovici.

»Moja politična kariera ponuja številne dokaze o velikem prijateljstvu in spoštovanju, ki sem ju vedno negoval do prebivalcev Hrvaške in Slovenije,« je še zapisal.

Sporočilo pa je sklenil z ugotovitvijo, da »si vse oblike totalitarizmov zaslužijo odločno obsodbo, žrtve fašizma, nacizma in komunizma pa je treba obravnavati z enakim spoštovanjem.«

Tajanijev sestanek s poslanci je trajal slabo uro. Sklican je bil po sinočnjem pismu desetih poslancev, ki so zahtevali jasno opravičilo in umik izjave iz Bazovice
 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine