Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Angela Merkel neumna in v ruskih žepih, s Putinom kot v savni?

Z odnosi Donalda Trumpa s tujimi državniki po Boltonu s Trumpom obračunava še Carl Bernstein.
Ameriški predsednik Donald Trump FOTO: Carlos Barria/Reuters
Ameriški predsednik Donald Trump FOTO: Carlos Barria/Reuters
30. 6. 2020 | 05:32
30. 6. 2020 | 09:54
3:44
New York – Donald Trump je v pogovorih s tujimi voditelji nepripravljen in ga voditelji, kot sta ruski Vladimir Putin ali turški Recep Erdoĝan redno nadigravajo, piše znameniti nekdanji novinar časopisa Washington Post Carl Bernstein. Hkrati naj bi bil ameriški predsednik tako žaljiv do zaveznikov, da ga visoki nekdanji uradniki ameriške vlade, med njimi nekdanji zunanji in obrambni ministri ter dva nekdanja svetovalca za nacionalno varnost, vidijo kot nevarnost za nacionalne interese ZDA.

Bernstein navaja neimenovane vire iz Bele hiše in ameriških obveščevalnih služb, ki pravijo, da so obrambni minister James Mattis, zunanji Rex Tillerson, svetovalca za nacionalno varnost H.R. McMaster in John Bolton ter šef kabineta John Kelly republikanskemu predsedniku pripisovali kar blodnje. Trump naj bi bil prepričan, da lahko nekatere tuje voditelje šarmira ali prisili v kapitulacijo, za druge pa naj bi bil lahek zalogaj, med njimi še posebej za Putina. Demokrati so že zagnali vik in krik zaradi domnevnega predsednikovega ignoriranja obveščevalnih informacij, da naj bi Rusija afganistanske talibe plačevala za uboje ameriških vojakov.

Nemška kanclerka Angela Merkel FOTO: Pool Reuters
Nemška kanclerka Angela Merkel FOTO: Pool Reuters


V Beli hiši takšne obtožbe odločno zavračajo, to pa očitno ne bo utišalo pritožb na račun sedanje ameriške zunanje politike. Komaj je svojo kritično knjigo objavil Bolton, že se oglaša Bernstein. Eden od razkrivalcev afere Watergate predsednika Richarda Nixona navaja, da naj bi Trump nemški kanclerki Angeli Merkel govoril, da je neumna in v ruskih žepih, »skoraj sadistični« pogovori pa naj bi bili tako nenavadni, da poskušajo najvišji nemški voditelji narediti vse, da ne bi prišli v javnost. Krščanskodemokratska voditeljica po nemških virih ostaja mirna in odgovarja z dejstvi.

Kanclerka ni edina, ki jo za primer Trumpovega nedostojnega obnašanja navajajo Bernsteinovi viri, nekdanji britanski premierki Theresi May naj bi govoril, da je šibka, stalno pa naj bi napadal tudi voditelje kot francoski predsednik Emmanuel Macron, kanadski premier Justin Trudeau in avstralski Scott Morrison. Hkrati naj bi se savdskemu kronskemu princu Mohamedu bin Salmanu in severnokorejskemu diktatorju Kim Džong Unu bahal s svojim bogastvom, genialnostjo in predsedniškimi dosežki, ter omalovaževal prejšnje predsednike ZDA.

Ruski predsednik Vladimir Putin FOTO: Alexey Nikolsky/Afp
Ruski predsednik Vladimir Putin FOTO: Alexey Nikolsky/Afp


Medtem ko Putin destabilizira Zahod, naj bi bili Trumpovi pogovori z njim slišati kot »dva moška v savni«, njemu in Erdoĝanu pa naj bi še posebej v nič dajal svojega demokratskega predhodnika Baracka Obamo in prejšnjega republikanskega predsednika Georgea W. Busha. Tako kot Bolton tudi Bernstein navaja, da naj bi Trump zunanjo politiko vodil predvsem v luči ponovne izvolitve.

Namestnica predstavnice za tisk Bele hiše Sarah Matthews je televizijski družbi CNN, ki je objavila Bernsteinove obtožbe, odgovorila, da predsednik »pogajalec svetovnega razreda« Trump vztrajno napreduje ameriške interese, in pri tem navedla pogajanja s Kitajsko ter Mehiko in Kanado, pa tudi večje vojaške prispevke članic Nata in obračun z Islamsko državo.


 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine