Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Ameriško spopadanje s koronavirusom

Predsednik Trump pomirja javnost, demokrati ga obtožujejo, da ne ve, kaj govori.
Trump po ameriških odgovorih na koronavirus. FOTO: Andrew Caballero-Reynolds/AFP
Trump po ameriških odgovorih na koronavirus. FOTO: Andrew Caballero-Reynolds/AFP
27. 2. 2020 | 04:08
27. 2. 2020 | 08:16
2:06
New York – Sredi kritik, da ZDA niso dovolj pripravljene na izbruh koronavirusa, je predsednik Donald Trump za usklajevanje vseh odgovorov na nevarno bolezen zadolžil podpredsednika Mika Pencea ter na tiskovni konferenci zavrnil takšne kritike. Zagotovil je, da so z zgodnjo prepovedjo poletov z ogroženih območij poskrbeli za učinkovito omejitev širjenja bolezni v ZDA, pa čeprav so ga ob tej odločitvi zmerjali z rasistom.

Republikanski predsednik je omenil tudi »šokantno« dejstvo, da gripa vsako leto v ZDA ubije med 25.000 do 69.000 ljudi, ter vztrajal, da so tveganja koronavirusa v ZDA majhna. Kljub temu pa se bo poslužil kongresne ponudbe za veliko več denarja za priprave na morebitne zaplete od 2,5 milijarde dolarjev, kolikor jih je zahteval sam. Priprave je priporočil tudi vsem delom družbe s šolami vred ter obkrožen z znanstveniki poročal o petnajstih ameriških bolnikih, od katerih je zelo bolan le eden. Še štirideset okuženih ameriških državljanov so prepeljali domov z ladje za križarjenje Diamond Princess in so zdaj v karanteni, medtem pa so v Kaliforniji potrdili bolnika, ki ni pred kratkim potoval v tujino in ni imel nobenih povezav z doslej znanimi primeri.

Predsednik je govoril tudi o pospešenem razvijanju cepiva, a je predstavnik državne službe za infekcijske bolezni pojasnil, da bodo za ves proces potrebovali leto dni ali celo več – ker so to ZDA, pa tudi pri nevarni bolezni ne gre brez ogorčenih strankarskih prepirov. Demokratska predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi je republikanskega predsednika obtožila, da ne ve, kaj govori, Trump pa ji je pripisal, da širi paniko.
 

Tudi nevarna bolezen ne more pomiriti ameriških strankarskih prepirov. FOTO: Erin Scott/Reuters
Tudi nevarna bolezen ne more pomiriti ameriških strankarskih prepirov. FOTO: Erin Scott/Reuters

 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine