Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Trump: Kar se nas tiče, smo zmagali

Republikanski predsednik Donald Trump je namigoval na prevare in krajo volitev.
Predsednik Trump med tiskovno konfereco v Beli hiši. FOTO: Mandel Ngan/AFP
Predsednik Trump med tiskovno konfereco v Beli hiši. FOTO: Mandel Ngan/AFP
4. 11. 2020 | 09:01
4. 11. 2020 | 09:30
1:41
Washington – »Kar se nas tiče, smo zmagali!« je malo pred poltretjo uro zjutraj po lokalnem času povedal predsednik ZDA Donald Trump. Pripravljali so se že na praznovanje zmage, pa se je vse ustavilo – republikanski prvak v tem vidi prevaro in poskus kraje volitev, zato se bo obrnil na ustavno sodišče. Dobili so Florido, Ohio in Teksas, je sporočil, ne dvomi niti, da bodo zmagali v Georgii, Severni Karolini, Pensilvaniji in še kje. »Nočemo, da bodo ob štirih zjutraj našli nove glasovnice!« je osumil demokratske nasprotnike.

Demokratski predsedniški kandidat Joe Biden je pred tem tudi sam napovedal zmago v vsej državi ter še posebej v odločilni Pensilvaniji, ki je bila že leta 2016 jeziček na tehtnici volitev. Ustavno sodišče je zdaj tej državi dovolilo štetje glasovnic po pošti več dni po končanju volitev in Biden je napovedal upoštevanje prav vsake glasovnice. Pri morebitnih novih odločitvah vrhovnega sodišča bo sodelovala nova sodnica Amy Coney Barrett.

Ni prvič, da ZDA na jutro po volitvah ne poznajo natančnih izidov volitev, tokratni zapleti pa so še posebej nevarni zaradi napetih živcev na nasprotnih političnih bregovih. Pred Belo hišo, ki so jo obdali z visokim zidom, se je sinoči vnelo več prepirov med udeleženci protestov Življenja temnopoltih štejejo in privrženci predsednika Trumpa.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine