Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Amerika v spopadu z nevidnim sovražnikom

Zaradi koronavirusa obujen zakon o vojni proizvodnji, Trump k previdnosti še posebej poziva mlade.
Ameriški predsednik Donald Trump. FOTO: Jonathan Ernst/Reuters
Ameriški predsednik Donald Trump. FOTO: Jonathan Ernst/Reuters
19. 3. 2020 | 03:27
19. 3. 2020 | 08:18
2:50
New York – Donald Trump samega sebe vidi kot vojnega predsednika v spopadu z nevidnim sovražnikom in je zaradi koronavirusa, ki vse bolj ogroža tudi ZDA, obudil zakonodajo o vojni proizvodnji. Republikanski predsednik verjame, da bodo z ljubeznijo, domoljubjem in odločenostjo zmagali, za vsak slučaj pa hoče imeti pri roki vse potrebno za zagotovitev temeljnih potreb državljanov. Zakon, ki daje predsedniku pristojnosti, da prisili zasebna podjetja v proizvodnjo, je leta 1950 zaradi korejske vojne podpisal predsednik Harry Truman, kasneje pa so ga večkrat obudili tudi med naravnimi katastrofami.

Bela hiša državljane poziva k petnajstdnevnem zadrževanju med domačimi štirimi stenami, predsednik pa zanika, da bi njegovo finančno ministrstvo zaradi upada številnih običajnih dejavnosti predvidevalo dvajsetodstotno brezposelnost. Tisti, ki jih bo koronavirus prizadel pri sredstvih za preživljanje, pa se že veselijo skorajšnje pomoči, ki jim jo v okviru skoraj bilijon dolarjev vrednega paketa pomoči obljublja republikanski predsednik. Številke še niso znane, slišati pa je ocene o tisoč ali celo dva tisoč evrov za vsakega Američana.

»Napad kitajskega virusa ni vaša krivda!« je Trump nagovoril državljane in hkrati ošvrknil vlado v Pekingu. Zaradi takšnega poimenovanja koronavirusa, ki so mu sledila kitajska namigovanja o morebitni ameriški krivdi za pandemijo, so se v zadnjih dneh zaostrovali odnosi med državama do te mere, da je moral kitajski veleposlanik v Washingtonu na zagovor v State Department.

Kljub uradnim opozorilom se na floridskih plažah še vedno zbirajo kopalci. FOTO: Mike Ehrmann/AFP
Kljub uradnim opozorilom se na floridskih plažah še vedno zbirajo kopalci. FOTO: Mike Ehrmann/AFP


Medtem pa v ZDA in nekaterih drugih državah vse večje skrbi povzroča lahkomiselnost mladih, ob posnetkih brezskrbnih kopalcev na floridskih in drugih plažah predsednik in njegovi strokovnjaki mlade še posebej pozivajo, naj upoštevajo opozorila. Ne le v Franciji in Italiji, tudi v ZDA statistike kažejo, da mlajši okuženi nikakor niso imuni proti bolezni: 38 odstotkov Američanov, ki so se morali zateči v bolnišnice, je starih med dvajset in 54 let. V sredo so sporočili tudi imena prvih dveh kongresnikov s koronavirusom, gre za republikanskega predstavnika s Floride Maria Diaz-Balarta in demokratskega iz Utaha Bena McAdamsa. Oba poročata o vročini, glavobolu in drugih gripi podobnih simptomih.
 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine