Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Alibaba in 40 naslednikov

Ustanovitelj spletnega velikana Jack Ma se bo upokojil.
Ma Yun je Alibabo ustanovil s 17 prijatelji in posojenimi 60.000 dolarji pred 19 leti. FOTO: Reuters
Ma Yun je Alibabo ustanovil s 17 prijatelji in posojenimi 60.000 dolarji pred 19 leti. FOTO: Reuters
10. 9. 2018 | 10:00
3:35
»Veliko se lahko naučim od Billa Gatesa,« je prejšnji teden za Bloomberg povedal Jack Ma, ustanovitelj in izvršni predsednik holdinga Alibaba. »Ne morem biti tako bogat, kakor je on, vendar lahko nekaj naredim bolje od njega – prej se lahko upokojim.« Na vprašanje, kdaj bi se to lahko zgodilo, je največji modrec med voditelji kitajskih tehnoloških podjetij odgovoril: »Kmalu boste izvedeli.«

New York Times (NYT) je v petek prilil dodatno olje na ogenj. Ma v ponedeljek praznuje 54. rojstni dan, so opozorili v časopisu, in ker na Kitajskem prav 10. septembra praznujejo dan učiteljev, bo to najboljša priložnost, da objavi, kako namerava izročiti podjetje, vredno 420 milijard dolarjev, v roke mladih naslednikov.

Dan po tem, ko je novica odjeknila v poslovnem svetu kakor bomba, je hongkonški South China Morning Post (SCMP) objavil besede Alibabovega tiskovnega predstavnika, ki trdi, da Ma Yun, kakor se glasi njegovo kitajsko ime, ostaja izvršni predsednik, vendar se bo zdaj začelo »daljše obdobje« tranzicije, ko bo vzgajal menedžerje za najvišje položaje v podjetju z več kakor 86.000 zaposlenimi.

Hongkonškemu časopisu lahko verjamemo. Najprej zato, ker je SCMP v 100-odstotni lasti Alibabe. Toda tudi če je NYT »iztrgal iz konteksta« bombastično, vendar napačno ugotovitev, kar mu zameri tiskovni predstavnik internetnega velikana, je treba priznati, da je Jack Ma med pogovorom z več ameriškimi novinarji prejšnji teden res pošiljal večpomenske signale o tem, da se nekaj dogaja v vodstvu podjetja, ki ga je s 17 prijatelji in posojenimi 60.000 dolarji ustanovil pred 19 leti.

Jasno je, da enega najbogatejših Kitajcev, čigar premoženje je vredno približno 40 milijard dolarjev, skrbi menjava generacij. Približno 85 odstotkov azijskih milijarderjev je sredi tranzicije, saj morajo ustanovitelji podjetij, ki so se v zadnjih desetletjih razvila v velikanske igralce na globalnem odru, deloma zaradi svoje starosti, deloma zaradi poslovne strategije prepustiti delo naslednikom. Toda statistični podatki pravijo, da samo približno 30 odstotkov družinskih podjetij (in teh je v Aziji veliko) preživi prihod druge generacije, prehod z druge na tretjo generacijo preživi samo 12 odstotkov takšnih podjetij.
 

Odgovorni za vzgojo mladih vodilnih delavcev


Alibaba ni tipično družinsko podjetje, kakršna so, denimo, Samsung in večina južnokorejskih čebolov. Kljub temu je Jack Ma pred približno desetimi leti zbral najvišje menedžerje v svojem podjetju, da bi skupaj razpravljali o tem, kaj bi lahko postal Alibaba brez njega. Takrat je nastala struktura, ki po njegovih besedah omogoča nemoteno menjavo vodstva. Ma je leta 2013 prepustil naziv predsednika uprave Danielu Zhangu, od katerega pričakujejo, da bo postal njegov formalni naslednik na vseh odločilnih položajih. Ma pa je postal dosmrtni član skupine Alibaba Partnership, ki združuje 36 menedžerjev, odgovornih za ohranitev »poslanstva in kulture« podjetja, kar pravzaprav pomeni, da so odgovorni za vzgojo mladih vodilnih delavcev.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine