Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

10. obletnica Fukušime

Na Japonskem danes zaznamujejo deseto obletnico najhujše naravne nesreče v sodobni zgodovini dežele vzhajajočega sonca.
Ljudje hodijo po območju, ki je bilo uničeno zaradi potresa in cunamija 11. marca v Mijaku v prefekturi Ivate. FOTO: Toru Hanai/Reuters
Ljudje hodijo po območju, ki je bilo uničeno zaradi potresa in cunamija 11. marca v Mijaku v prefekturi Ivate. FOTO: Toru Hanai/Reuters
11. 3. 2021 | 06:00
11. 3. 2021 | 14:01
1:53
11. marca 2011 je severovzhod Japonske prizadel močan potres, ki je sprožil ogromen cunami, ta pa je povzročil najhujšo jedrsko nesrečo po Černobilu.

Ob 14.46 po krajevnem času je severovzhod Japonske stresel potres z magnitudo 9,0. Žarišče potresa je bilo približno 130 kilometrov vzhodno od prefekture Miyagi na globini 24 kilometrov. Silovito tresenje tal so čutili v večjem delu države. Potres je bil tako silovit, da se je glavni japonski otok Honšu premaknil za 2,4 metra proti vzhodu, navaja STA.

Potres je sprožil ogromen cunami, ki je japonsko obalo dosegel čez približno pol ure. Najvišji val, ki so ga izmerile naprave japonske meteorološke službe, je v prefekturi Fukušima meril 9,3 metra. Vendar so bili drugod, kjer naprave niso zmogle opraviti meritev, še bistveno višji. V mestu Ofunato so strokovnjaki na podlagi sledi na zgradbah izračunali, da se je morska gladina dvignila za 16,7 metra, poroča STA.

Cunami je udaril tudi v jedrsko elektrarno Fukušima 1, kjer so se v najhujši jedrski nesreči po Černobilu začeli taliti reaktorji, kar je povzročilo uhajanje radioaktivnih snovi. Poškodovani so bili štirje od šestih reaktorjev, eksploziji sta razdejali prvi in tretji reaktor. Desetletje po katastrofi razgradnja elektrarne počasi napreduje, celotni proces pa bo po napovedih trajal še več desetletij, navaja STA.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine