Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Zveza pacientov za odstop vodstva psihiatrične bolnišnice

Razmer ni mogoče izboljšati brez načrta in močne podpore države, ki je najbolj odgovorna za varnost pacientov, so prepričani v zvezi pacientov.
V zvezi pacientov menijo, da je mogoče višjo kakovost zdravstvenih storitev doseči le z boljšim sodelovanjem vseh. FOTO: Marko Feist/Delo
V zvezi pacientov menijo, da je mogoče višjo kakovost zdravstvenih storitev doseči le z boljšim sodelovanjem vseh. FOTO: Marko Feist/Delo
K. S.
11. 6. 2024 | 12:32
11. 6. 2024 | 15:25
3:38

Upravni odbor Zveze organizacij pacientov Slovenije je na včerajšnji seji soglasno sprejel sklep, da bo ministrstvu za zdravje predlagal, da v imenu države kot ustanovitelja svet zavoda pozove k odpoklicu vodstva Univerzitetne psihiatrične klinike Ljubljana.

»Po našem trdnem prepričanju razmer v psihiatrični kliniki ni možno izboljšati brez dobro premišljenega akcijskega načrta za odpravo ugotovljenih napak in pomanjkljivosti z močno strokovno in organizacijsko podporo države kot ustanoviteljice in lastnice klinike, ki je najbolj odgovorna za varnosti pacientov in zaposlenih zdravstvenih delavcev v psihiatrični kliniki,« so med drugim zapisali v Zvezi organizacij pacientov Slovenije, ki predstavlja okoli 400.000 pacientov in uporabnikov.

image_alt
Na psihiatrični kliniki po sumu grobega ravnanja izredni nadzor

V zvezi pojasnjujejo, da spremljajo problematiko psihiatrične klinike – ta se je v zadnjih mesecih soočala z vrsto očitkov o neprimernem ravnanju s pacienti – že vse od svoje ustanovitve junija leta 2022. V zvezi imajo sekcijo za duševne bolezni, že dlje časa so zahtevali ukrepanje glede sumov zlorabe pacientov v kliniki, a se vodstvo klinike na zahteve ni odzivalo. 

Ministrstvo za zdravje je junija lani imenovalo komisijo za izvedbo sistemskega nadzora v psihiatrični kliniki, ki je svoje poročilo končala v aprilu letos, a ministrstvo poročila z zvezo ni delilo. V zvezi pacientov pravijo, da ugotovitev in kršitev v poročilu kot predstavniki pacientov in uporabnikov ne bodo dokazovali, ker to ni njihova naloga.

»Kar lahko storimo, je, da v imenu članov izpričamo naše prepričanje in izrazimo, ali zaupamo določeni ustanovi ali ne. Prepričani smo, da je Univerzitetna psihiatrična klinika Ljubljana ustanova, ki jo pacienti in uporabniki potrebujemo. Enako potrebujemo vse psihiatrične klinike ter vse psihiatre, klinične psihologe in psihoterapevte ter tudi drugo strokovno in laično psihosocialno podporo,« so zapisali v zvezi pacientov. 

Pripravljeni so sodelovati, menijo pa, da je mogoče več varnosti in višjo kakovost zdravstvenih in socialnovarstvenih storitev mogoče doseči samo z »boljšim sodelovanjem vseh zaposlenih zdravstvenih delavcev, pacientov in njihovih zastopnikov ter države kot ustanovitelja, ne pa s krčevitim oklepanjem na okopih strokovnosti in obrambe doseženih finančnih rezultatov«.

»Pričakujemo, da bo bodoče vodstvo UPK Ljubljana pripravljeno na vključevanje pacientov, njihovih svojcev in zastopnikov pacientov ter tudi zunanje strokovne javnosti,« so zapisali. Pričakujejo tudi takojšnjo javno dostopnost končnega poročila komisije za sistemski nadzor.

Ministrstvo za zdravje je v odzivu za STA zapisalo le, da bodo poročilo komisije preučili, ko bo ta zaključila vse postopke. Takrat bodo sprejeli nadaljnje ukrepe in o tem obvestili javnost. 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine