Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Zvesti sopotnik epidemije

Popivanje se je v času karantene iz lokalov preselilo za štiri stene, kjer pa je povzročilo kar nekaj gorja.
Kupci v času epidemije pogosteje obiščejo police z alkoholnimi pijačami. Foto Leon Vidic
Kupci v času epidemije pogosteje obiščejo police z alkoholnimi pijačami. Foto Leon Vidic
11. 5. 2020 | 11:00
12. 5. 2020 | 10:56
2:51
Ljubljana – Da bo sedanja kriza, ki jo je povzročila epidemija, zaradi nenadno in močno spremenjenega načina življenja prinesla več problemov, ni nič novega, vendar bodo zgodbe posameznikov, ki nikoli ne bodo slišane oziroma izpostavljene, pustile posledice za vso družino in družbo.

Nevladne organizacije so kmalu po razglasitvi epidemije, ko se je socialno življenje za mnoge skrčilo le na krog družine, opozorile na nevarnost sporov, ki lahko privedejo do nasilja. Na policiji pravijo, da so zdaj opravili več intervencij zaradi nasilja v družinah kot v istem obdobju lani in kot v prejšnjih mesecih tega leta.
 

Najprej težke besede, nato udarci


Težke besede, ki jih prevečkrat spremljajo še udarci, so tudi posledica alkohola, ki pa ga je bilo v teh tednih še več. Ta se je iz gostinskih lokalov preselil domov, za štiri stene. Dodatne težave je povzročila ukinitev večine programov za odvisnike od alkohola.

»V medijih beremo o stiskah, ki jih je v tem obdobju zelo veliko: nasilje, psihosocialne stiske, depresija, tesnoba, samomorilnost, družinski in partnerski konflikti. Redko se omenja, da je marsikdaj ozadje tega alkohol. Spet naletimo na stigmatizirano stisko, ki ostaja prezrta, skoraj pometena pod preprogo,« opozarja Štefan Lepoša, predsednik društva Abstinent.
 

Alkoholik motiviran, vendar ...


Povezal nas je z družino, ki se ne želi izpostaviti, so bili pa zdaj zaradi epidemioloških razmer v državi pred hudo preizkušnjo. Mesece pred koronavirusom so dosegli, da je družina začela proces urejanja odnosov. Po »prvi pomoči« v društvu se je mož, ki ima sindrom odvisnosti od alkohola, odločil za zdravljenje v psihiatrični bolnišnici. Ker je bilo prisotno tudi nasilje, se je žena vključila v skupino za svojce, otroka pa v program za otroke in mladostnike iz družin alkoholikov.

Po le tednu dni zdravljenja na psihiatriji so moža zaradi ukrepov v boju proti širitvi bolezni covid-19 odpustili domov. Zgodba, za katero je kazalo, da se bo po letih vendarle obrnila na bolje, se je ponovila – spet je posegel po alkoholu, saj sam, čeprav je močno motiviran, ne more vzdržati abstinence. Žena se je začasno odselila, otroka pa sta prav tako hudo prizadeta.

»Stiska družine je zelo velika. V društvu ji pomagamo, kolikor je mogoče, vendar bi gospod nujno potreboval zdravljenje. A to je le ena od številnih žalostnih zgodb, ki pa ne pridejo v javnost, a so morda še hujše,« opozarja Lepoša.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine