Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Znano, koliko bodo višje plače v zdravstvu in socialnem varstvu

Vlada in sindikati so parafirali dogovora o odpravi plačnih nesorazmerij za zdravstvo in socialno varstvo ter za zdravnike.
Pogajanja med ministrstvom za zdravje in zdravniškim sindikatom Fides niso bila uspešna, bodo pa uspešna pogajanja med ministrstvom in sindikati zdravstva in socialnega varstva. FOTO: Jože Suhadolnik/DELO
Pogajanja med ministrstvom za zdravje in zdravniškim sindikatom Fides niso bila uspešna, bodo pa uspešna pogajanja med ministrstvom in sindikati zdravstva in socialnega varstva. FOTO: Jože Suhadolnik/DELO
7. 12. 2022 | 11:23
7. 12. 2022 | 17:33
3:46

Danes bo znano, kakšni so zaključki pogajanj med ministrstvom in sindikati zdravstva in socialnega varstva. Parafa sporazuma med obema stranema se je že zgodila.

Na vladi in ministrstvu za zdravje po besedah ministra Danijela Bešiča Loredana parafiranje dogovora razumejo kot velik korak za zdravstveno reformo, za umiritev razmer v zdravstvu in socialnem varstvu.

»Korak se zdi morda majhen, a po dveh treh mesecih trdega dela smo naredili en korak naprej. Gotovo nismo mogli zadovoljiti vseh in ustreči vsem. Ampak veliki večini smo,« je zatrdil minister na novinarski konferenci. Ključno zanj je, da sta se obe pogajalski strani na koncu našli na skupnem imenovalcu – da se v ospredje postavi pacienta. »Zdravstvo je celota. Mi bomo v tej reformi plačnega sistema zdravstvo smatrali kot celoto,« je še poudaril minister, ki verjame, da bo 1. aprila podpisan nov sporazum.

INFOGRAFIKA: Delo
INFOGRAFIKA: Delo

Določeni zaposleni v zdravstvu in socialnem varstvu bodo deležni povišanja plač za od enega do tri plačne razrede, aprila 2023 pa še za en razred, zdravnikom do 57. plačnega razreda pa se bodo plače dvignile za štiri plačne razrede (in enega v aprilskem dvigu plač), tistim v najvišjem razredu pa skupaj dvig za dva razreda.

Zdravnikom se bodo plače povišale kljub temu, da največjega zdravniškega sindikata Fides danes na podpis sporazuma ni bilo. Dovolj je namreč, da se je s sporazumom strinjal eden od sindikatov, ki ima v svojih vrstah tudi predstavnike zdravnikov.

Irena Ilešič Čujovič, predsednica sidikata zdravstva in socialnega varstva razume današnji dan kot točko v procesu, ki ga morajo opraviti, da normalizirajo razmere v zdravstvu in socialnem varstvu. »Nismo še tam, smo pa na dobri poti. Verjamemo, da je pomemben korak to, da je vlada sprevidela, da je potrebo uravnotežiti, kar se je zgodilo lanskega novembra. To smo, vsaj delno, v tem pogajalskem procesu popravili. Čaka nas še nekaj izzivov,« je dejala.

Odprto vprašanje nekaterih anomalij

INFOGRAFIKA: Delo
INFOGRAFIKA: Delo
Po njenih besedah so uspeli priti z mrtve točke, ki je trajala celotno leto 2022, vsaj pri nekaterih najbolj akutnih deloviščih in profilih. Ostaja odprto vprašanje še nekaterih drugih anomalij, predvsem v plačni skupini medicinskih sester in babic. Tudi v skupini tehnikov so pokusili pogasiti napovedujoči se požar, nekaj pa je ostalo še za naslednja pogajanja.

Dvigi plač so različni po delovnih mestih. Orisala je primer delovnih terapevtov v zdravstveni dejavnosti, kjer se jim plačni razred zviša za tri razrede, za delo v intenzivni negi in rehabilitaciji pa za štiri plačne razrede. Za plačno skupino J se dogovorili za formiranje posebnega vladnega projekta, ki bi prepoznal nevarnost – predaje zunanjim izvajalcem celotnih oddelkov. Skupaj z vlado bodo določili kriterije, nato pa bo vlada še v januarju določila projekt za skupino J, je pojasnila Ilešič Čujovičeva.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine