Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Na mejnih prehodih kolone tovornih vozil

Zaradi poostrenega nadzora na mejah nastajajo zastoji tovornih vozil.
Na mejnem prehodu Fernetiči čaka 50 v Italiji ujetih Ukrajincev. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Na mejnem prehodu Fernetiči čaka 50 v Italiji ujetih Ukrajincev. FOTO: Voranc Vogel/Delo
13. 3. 2020 | 09:11
13. 3. 2020 | 20:59
3:17
Ukrepi proti širjenju novega koronavirusa se poznajo tudi na mejah. Na mejnem prehodu Fernetiči je že od včeraj ujet avtobus s petdesetimi ukrajinskimi delavci iz Italije, ki jim slovenski obmejni organi ne dovolijo nadaljevati poti proti Kijevu. Ker je zaprta tudi italijansko-avstrijska meja, so Ukrajinci ostali ujeti v Italiji. Za pomoč so zaman prosili ukrajinska veleposlaništva, zjutraj pa so, še vedno ujeti na Fernetičih, pisali ukrajinskemu predsedniku Volodimirju Zelenskemu.

Omejitve na mejnih prehodih ne veljajo za državljane Republike Slovenije, tudi za tovorni promet ne, vendar pa Hrvaška ne spušča potnikov, ki prihajajo iz okuženih držav, predvsem iz Italije, je na tiskovni konferenci vlade povedal Lado Bradač, vodja direktorata za policijo in druge varnostne naloge. Podobne omejitvene ukrepe na meji je vzpostavila Madžarska. Omenil je, da je težava tudi s skupino Romunov, ki prej Madžarske ne morejo domov, ter nekaterih drugih skupin tujcev. Na meji s Hrvaško je zadržan mednarodni potniški vlak, kjer je sicer večina hrvaških državljanov, ki se vračajo iz dela v tujini. Kot je navedel, naj bi Hrvaška zahtevala 500 evrov za vstop, kar naj bi uszrezalo stroškom za 14 dni karantene. Bradač je zagotovil, da bodo vse zadržane ljudi na meji, ki jih za zdaj oskrbujejo tudi s hrano, poskrbeli.



Zaradi poostrenega nadzora na meji z Italijo so zaprti vsi manjši mejni prehodi. Odprti ostajajo le prehodi Rateče, Robič, Vrtojba, Fernetiči, Krvavi Potok in Škofije.

Na slovensko-italijanski meji pri vstopu v državo velja omejitev tovornega prometa, katerega končna destinacija ni Slovenija. Omejitev ne velja za prevoz poštnih pošiljk, zdravil, zaščitne opreme in medicinskih pripomočkov ter človekoljubne pomoči.



Na mejnem prehodu Vrtojba je policija v četrtek zvečer zavrnila tri potnike s povišano telesno temperaturo, danes zjutraj pa že pet. Zaradi zavračanja tovornih vozil so na meji zastoji.

Prostovoljci Rdečega križa na mejah merijo telesno temperaturo. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Prostovoljci Rdečega križa na mejah merijo telesno temperaturo. FOTO: Voranc Vogel/Delo


Hrvaška na mejnih prehodih izvaja poostren nadzor in zavrača vsa vozila, ki so prišla iz Italije. Dolge kolone so praktično na vseh mejnih prehodih. Vozniki so na Obrežju čakali na izstop tudi 18 ur. Slovenska policija jim je čez dan razdelila vodo in sendviče.

Slovenska polcija voznikom tovornjakov ujetim pred slovensko mejo deli vodo in sendviče. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Slovenska polcija voznikom tovornjakov ujetim pred slovensko mejo deli vodo in sendviče. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


Pred mejnim prehodom Zavrč proti Hrvaški vozniki tako tovornih kot osebnih vozil čakajo več kot devet ur. Zastoji nastajajo tudi na mejnem prehodu Metlika, kjer tovorna vozila na izstop iz države čakajo več kot dve uri.

Zastoj na mejnem prehodu Obrežje. FOTO: Cestna kamera
Zastoj na mejnem prehodu Obrežje. FOTO: Cestna kamera


Nadzor je zaradi koronavirusa na meji s Slovenijo uvedla tudi Madžarska. Iz Slovenije je vstop na Madžarsko možen le še po avtocesti Pince–Tornyiszentmiklos in čez mejni prehod Dolga Vas, kjer je sicer že nastal kilometer dolg zastoj vozil, ki čakajo na izstop iz države. Slovenski in madžarski državljani lahko prečkajo mejo tudi po lokalni cesti pri Pincah, je sporočila madžarska policija.

Madžarska je prekinila ves avtobusni in železniški promet s Slovenijo že v torek opolnoči.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine