Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

V Italiji doslej umrlo več kot 50.000 oseb s covidom-19

V članku povzemamo relevantne informacije o obvladovanju epidemije covida-19.
Prizor iz Rima. FOTO: Yara Nardi/Reuters
Prizor iz Rima. FOTO: Yara Nardi/Reuters
Bojan Rajšek, Ka. M., STA
23. 11. 2020 | 07:00
23. 11. 2020 | 18:17
32:31


18.05 V Italiji manj aktivno okuženih

V Italiji so našteli 50.453 smrtnih žrtev med obolelimi s covidom-19, potem ko je v zadnjem dnevu umrlo še 630 covidnih bolnikov. V zadnjih 24 urah so potrdili 22.930 novih okužb, kar pomeni, da je prvič od začetka drugega vala epidemije upadlo število aktivno okuženih (na približno 797.000). V zadnjem dnevu je bilo pozitivnih 15,4 odstotka testov. Delež se okoli 15 odstotkov giblje tri dni, kar po poročanju italijanskega časnika Corriere della Sera kaže na stabilizacijo razmer.

17.40 V Luksemburgu načrtujejo zaostrovanje ukrepov

V Luksemburgu, kjer beležijo visoko incidenco na 100.000 prebivalcev, bodo v prizadevanjih za zajezitev širjenja okužb z novim koronavirusom do 15. decembra zaprti bari, restavracije, kinodvorane in telovadnice, je napovedal luksemburški premier Xavier Bettel. O novih ukrepih bo predvidoma v sredo glasoval parlament. Trgovine bodo ostale odprte, bodo pa morali kupci obvezno uporabljati zaščitne maske in upoštevati priporočeno medsebojno razdaljo.

FOTO: Wolfgang Rattay/Reuters
FOTO: Wolfgang Rattay/Reuters


17.30 Vzpostavljen sistem za elektronsko vročanje dokumentov

Na ministrstvu za javno upravo so z današnjim dnem vzpostavili državni informacijski sistem za elektronsko vročanje dokumentov SI-CeV, ki bo pomembno razbremenil številne institucije, državljanom pa olajšal in skrajšal pot, ki jo porabijo za sprejem pošiljk oziroma dokumentov. Poenostavljeno vročanje dokumentov v upravnih zadevah, ki zahtevajo osebno vročanje po zakonu o splošnem upravnem postopku, bo na začetku na voljo vladnim službam, večini ministrstev, organom v sestavi ministrstev, upravnim enotam, centrom za socialno delo ter nekaterim drugim institucijam javne uprave. Gre za okrog 100 institucij, ki uporabljajo centralne elektronske evidence dokumentarnega gradiva, s katerimi upravlja ministrstvo za javno upravo.

17.20 Rekordno visoko število smrti med osebami s covidom-19

V Srbiji je umrlo še 38 bolnikov s covidom-19, kar je največ od začetka epidemije v tej državi. V zadnjih 24 urah so opravili 15.061 testov na okužbo z novim koronavirusom, pozitivnih jih je bilo 5067. V Srbiji bodo jutri začeli veljati ostrejši koronski ukrepi. Med drugim je predvideno zapiranje restavracij, kavarn, barov, klubov, trgovskih centrov, gledališč, kinematografov in drugih kulturnih ustanov ob 18. uri. Posamične prodajalne, tako trgovine z živilskimi kot butiki in obrtniki, kot so frizerji, ter pošte in banke, ki niso znotraj trgovskih centrov, bodo lahko odprti do 21. ure.

17.05 Premeščanje bolnikov iz Soluna v Atene?

V bolnišnicah v Atenah so zaskrbljeni zaradi naraščanja števila okužb z novim koronavirusom v Solunu in se pripravljajo na najhujše, ko bodo bolnike s covidom-19 začeli voziti iz drugega največjega mesta v prestolnico, je za tiskovno agencijo AFP dejal direktor ene od atenskih bolnišnic. V Solunu, ki je najbolj prizadeto grško mesto, je grška vlada za covidni razglasila dve zasebni kliniki, grška vojska pa tam vzpostavlja mobilno urgenco na parkirišču vojaške bolnišnice. Kljub temu vlada ne izključuje možnosti premeščanja bolnikov iz severne Grčije v Atene. 

16.55 Roboti za razkuževanje bolnišnic po EU

Evropska komisija je za evropske bolnišnice zagotovila 200 robotov za razkuževanje, ki bodo v prihodnjih tednih dostavljeni bolnišnicam po vsej Evropi, so danes sporočili iz Bruslja.

15.45 Ljubljanski UKC bo pri antigenskih preiskavah sodeloval s 27 ponudniki

Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana bo s 27 ponudniki, ki so oddali dopustne ponudbe, sklenil enoletni okvirni sporazum za nakup antigenskih preiskav za namen urgentne mreže. Ocenjena skupna vrednost javnega naročila je 2,34 milijona evrov. Kot je razvidno iz predloga posameznega okvirnega sporazuma, objavljenega na spletišču javnih naročil, mora vsak ponudnik v brezplačno uporabo ponuditi najmanj pet aparatov za izvajanje antigenskih preiskav za čas trajanja okvirnega sporazuma in zagotoviti brezplačno vzdrževanje.

15.20 V enoti Marof v Občini Idrija 27 aktivno okuženih

Na severnem Primorskem je bilo včeraj po podatkih NIJZ potrjenih pet novih okužb, od tega štiri v Občini Idrija in ena v Občini Bovec, so sporočili iz Regijskega štaba civilne zaščite za severno Primorsko. Novo žarišče je v enoti Marof idrijskega Doma upokojencev, kjer je od 137 stanovalcev aktivno okuženih 27. Ena okužena oseba se zdravi v šempetrski bolnišnici. Okuženih je tudi 6 zaposlenih.  

14.45 Novozelandska premierka Bidnu ponudila pomoč v boju proti novemu koronavirusu

Novozelandska premierka Jacinda Ardern je danes dejala, da je novoizvoljenemu predsedniku ZDA Joeju Bidnu ponudila pomoč v boju proti novemu koronaviurusu. Med drugim mu je ponudila pomoč novozelandskih zdravstvenih strokovnjakov, na spletni strani poroča Reuters.

Novozelandska premierka Jacinda Ardern želi v boju proti novemu koronavirusu pomagati novoizovoljenemu predsedniku ZDA. FOTO: Reuters
Novozelandska premierka Jacinda Ardern želi v boju proti novemu koronavirusu pomagati novoizovoljenemu predsedniku ZDA. FOTO: Reuters


»Njemu in njegovi ekipi sem ponudila dostop do novozelandskih zdravstvenih strokovnjakov pri izmenjavi njihovih izkušenj o stvareh, ki smo se naučili z našega covidskega popotovanja,« je novinarjem v Wellington danes pojasnila Ardernova. Nova Zelandija velja za eno od najuspešnejših držav v boju proti covidu-19. Doslej so potrdili le nekaj več kot 2000 okužb z novim koronavirusom in 25 smrti, kar je zasluga strogih koronskih ukrepov, vključno z obsežnim zaprtjem države.

14.39 Italija bi čez praznike zaprla smučišča po vsej Evropi

Italijanska vlada naj bi si prizadevala, da bi zaradi pandemije novega koronavirusa med božičnimi prazniki zaprli smučišča po vsej Evropi, poroča danes časnik La Repubblica. Italijanska vlada naj bi si to želela doseči v dogovoru z ostalimi državami, še posebej pa s svojimi sosedami, povzema avstrijska tiskovna agencija APA. Glede na ideje vlade v Rimu bi smučišča odprli šele konec januarja, ko bi se sedanji val širjenja koronavirusa umiril in bi bilo na voljo že tudi cepivo. Če pa ob današnjih visokih številkah širjenja virusa in tudi smrtih ne bo omejevalnih ukrepov, še posebej čez božično-novoletne praznike, potem se bomo januarja soočili s tretjim valom pandemije, opozarjajo.

14.36 V prvi polovici letošnjega leta večja poraba antidepresivov

V prvi polovici letošnjega leta so na Nacionalnem inštitut za javno zdravje (NIJZ) zaznali porast števila predpisanih receptov za antidepresive in porast števila oseb, ki so prejele vsaj en recept za antidepresive med marcem in majem 2020. Ocenjujejo, da je težka situacija zaradi epidemij verjetno vplivala na psihično stanje posameznikov. Na NIJZ pojasnjujejo, da ne moremo govoriti o množičnem predpisovanju teh zdravil, saj je aprila antidepresive prejelo 2,4 odstotka populacije, maja pa trije odstotki.

14.35 V Indoneziji našteli pol milijona okužb s koronavirusom

V Indoneziji, ki šteje več kot 260 milijonov prebivalcev, so doslej potrdili pol milijona okužb z novim koronavirusom. V zadnjem dnevu so jih zabeležili rekordnih 4442, je danes sporočilo ministrstvo za zdravje. Zaradi covida-19 so doslej v tej četrti državi z največ prebivalci na svetu našteli 16.002 smrtni žrtvi. V zadnjih 24 urah so jih zabeležili 118, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

14.32 Pomurje ostaja na vrhu okuženosti z novim koronavirusom

Štirinajstdnevna pojavnost okužb na 100.000 prebivalcev v Pomurju sicer nekoliko pada, a s številom 1597 regija ostaja na vrhu okuženosti z novim koronavirusom. Med občinami, ki so izstopale v nedeljo, so Lendava z 29 okužbami ter Beltinci in Murska Sobota s po devetimi. Velik del okuženih ostaja v domovih za starejše.

Včeraj je bilo v Lendavi 24 okuženih z novim koronavirusom. FOTO: S. N.
Včeraj je bilo v Lendavi 24 okuženih z novim koronavirusom. FOTO: S. N.


V domu starejših Lendava, kjer imajo okoli 170 varovancev, mineva ravno mesec od prvih okužb z novim koronavirusom. Okužba se je razširila po celotnem domu, tako pri stanovalcih kot med zaposlenimi. Okužbe nimajo le v gospodinjskih skupnostih. Kot je za STA povedal direktor doma Franc Špilak, je trenutno okuženih 47 stanovalcev in 19 zaposlenih. Imajo dve rdeči coni v pritličju in prvem nadstropju, preostali dom je siva cona. V obeh delajo stalne ekipe. V gospodinjskih skupnostih stanovalci lahko gredo na sprehod v okolici same zgradbe. Dom je zaprt za obiske razen v izjemnih primerih.

14.23 V SVZ Hrastovec v zadnjem tednu brez okužb

V zadnjem tednu v Socialno varstvenem zavodu (SVZ) Hrastovec niso zaznali okužbe z novim koronavirusom, ozdravljenih pa je iz dneva v dan več, so sporočili iz zavoda. Tako nameravajo v naslednjih dneh začeti s postopnimi selitvami zdravih stanovalcev, ki so bili nastanjeni v športni dvorani Voličina, nazaj v njihovo prvotno bivalno okolje. V Socialno varstvenem zavodu Hrastovec imajo trenutno v rdeči coni nastanjenih le še 10 stanovalcev, en stanovalec je v bolnišnični obravnavi, pozitivnih na covid-19 je še 14 zaposlenih, so pojasnili v sporočilu za javnost.

14.20 Britanski premier danes predstavlja ukrepe po končanem zaprtju Anglije

Britanski premier Boris Johnson bo danes v parlamentu predstavil svoj načrt ukrepov za boj proti novemu koronavirusu, potem ko se bo 2. decembra končalo zaprtje Anglije. Načrt predvideva, da se bodo ukrepi razlikovali glede na tri stopnje ogroženosti, poročajo tuje tiskovne agencije.

Britanski premier Boris Johnson bo danes v parlamentu predstavil svoj načrt ukrepov za boj proti novemu koronavirusu. FOTO: Toby Melville/Reuters
Britanski premier Boris Johnson bo danes v parlamentu predstavil svoj načrt ukrepov za boj proti novemu koronavirusu. FOTO: Toby Melville/Reuters


Kot poročajo britanski mediji naj bi glede na načrt, ki ga bo Johnson predstavil ob 16.30 po srednjeevropskem času, povsod, ne glede na stopnjo ogroženosti, 3. decembra odprli telovadnice in trgovine z nenujnim blagom. Dovoljeni naj bi bili tudi moštveni športi na prostem.

14.15 V Gorenji vasi bodo za starejše uredili enoto dnevnega varstva in začasne namestitve

Občina Gorenja vas - Poljane bo iz Evropskega sklada za regionalni razvoj prejela sredstva za 1,4 milijona evrov vreden projekt preureditve starega objekta v Gorenji vasi v enoto dnevnega varstva in enoto za začasno namestitev starejših. Dela bodo stekla prihodnje leto. Hiša generacij pa bo pomagala starejšim, da čim dlje ostanejo v domačem okolju.

14.10 Po pitju razkužila za roke v ruski vasi umrlo sedem ljudi

V vasi na skrajnem vzhodu Rusije je umrlo sedem ljudi, dva pa sta v komi, potem ko so pili razredčeno razkužilo za roke, ki je med pandemijo covida-19 široko dostopno. Preiskovalci so v nedeljo sporočili, da je skupina devetih vaščanov iz vasi Tomtor v republiki Jakutija pila razredčeno razkužilo za roke, ki so ga kupili v lokalni trgovini.
 
Trije so umrli takoj, štirje pa v bolnišnici v republiški prestolnici Jakutsk. Dva sta v bolnišnici v komi, zdravniki se borijo za njuno življenje, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Na kraju nesreče so našli neoznačeno petlitrsko posodo. Test vsebine je pokazal, da je tekočina vsebovala 69 odstotkov metanola, industrijskega alkohola, ki ni primeren za uživanje.

13.48 V Avstriji število novih okužb na ravni s konca oktobra

V Avstriji so v zadnjih 24 urah potrdili 3145 novih okužb z novim koronavirusom. Nazadnje so tako malo novih okužb potrdili konec oktobra, na spletni strani poroča Krone Zeitung. V zadnjih 24 urah je umrlo 71 bolnikov s covidom-19. Avstrijski dijaki medtem zahtevajo olajšave pri opravljanju mature. Večino novih okužb so tokrat potrdili v zvezni deželi Spodnja Avstrija, in sicer 592. Sledi Dunaj s 579 novimi okužbami.

Na avstrijskem Štajerskem so potrdili 330 novih okužb, na avstrijskem Koroškem 215. Še vedno najmanj okužb beležijo na Gradiščanskem. Tokrat so jih v zadnjih 24 urah potrdili 149. V avstrijskih bolnišnicah se trenutno zdravi 4548 covidnih bolnikov, od tega 685 na intenzivni negi, kar sta dva bolnika več kot dan prej. Skupno je doslej v Avstriji umrlo 2459 bolnikov s covidom-19.

13.36 V Italiji bodo zaprli vse farme minkov

Potem ko so na Danskem odredili nujen zakol na milijone minkov zaradi mutacije novega koronavirusa, o podobnem ukrepu razmišljajo tudi v Italiji. Italijanski minister za zdravje Roberto Speranza je tako danes podpisal odlok, ki predvideva zaustavitev italijanskih farm minkov do konca februarja prihodnje leto. Po proučitvi položaja naj bi nato konec februarja v Italiji sledila odločitev, ali se lahko vzreja minkov ponovno začne, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

13.25 Soboška bolnišnica še vedno ne more sprejeti vseh bolnikov iz Pomurja

V Splošni bolnišnici Murska Sobota še ne morejo sprejemati vseh bolnikov iz Pomurja, ki je zaradi covida-19 najbolj prizadeta slovenska pokrajina, zato jih še vedno usmerjajo v druge bolnišnice. Upadanja števila bolnikov še ne zaznavajo, tudi pri njih pa imajo težave z odvozom umrlih, so pojasnili v bolnišnici.

Bolnišnica v Murski Soboti. FOTO: Jože Pojbič/Delo
Bolnišnica v Murski Soboti. FOTO: Jože Pojbič/Delo


Danes zdravijo 149 bolnikov s covidom-19, 141 jih je v rdeči coni, osem pa v sivi. V intenzivni enoti je trenutno 18 bolnikov. Zaradi covida-19 je te dni bolniško odstotnih okoli 80 zaposlenih v bolnišnici, največ, 45, pri negi bolnikov. Kot so povedali v bolnišnici, imajo tudi pri njih še vedno težave zaradi odvoza umrlih na upepelitev v Maribor. Trenutno imajo 21 umrlih, v hladilnem prostoru pa jih je lahko le 10. Težave rešujejo s koncesionarjem, podjetjem Komunala Murska Sobota, da bi zagotovili dodatne zmogljivosti za primerno hranjenje pokojnikov do pokopa. Na upepelitev je namreč treba čakati od sedem do deset dni.
 
13.17 V celjski bolnišnici 148 okuženih zdravstvenih delavcev
 
V celjski bolnišnici imajo danes največje število hospitaliziranih covidnih bolnikov doslej, in sicer 153. V nedeljo je pri njih umrl en covidni bolnik, skupno od 16. septembra pa 106 bolnikov s covidom-19, so za STA povedali v bolnišnici. Trenutno je v celjski bolnišnici hospitaliziranih 133 bolnikov na navadnih covidnih bolniških posteljah in 20 bolnikov na intenzivnih covidnih bolniških posteljah.

Splošna bolnišnica Celje FOTO: Mavric Pivk
Splošna bolnišnica Celje FOTO: Mavric Pivk


Prav tako imajo v bolnišnici trenutno 148 okuženih zdravstvenih delavcev, od tega 26 zdravnikov, 63 diplomiranih medicinskih sester in 59 zdravstvenih tehnikov. Njihovo odsotnost nadomeščajo z zaposlenimi iz drugih bolnišničnih oddelkov, kot tudi s pomočjo medicinskih sester ter študentov zdravstvene nege in medicine, ki so jim v tem času priskočili na pomoč.

12.55 Regulator EU bi cepivo proti covidu-19 lahko odobril konec leta ali v začetku 2021

Evropska agencija za zdravila (Ema) je danes sporočila, da bi lahko prvo cepivo proti covidu-19 odobrila konec letošnjega ali v začetku prihodnjega leta. Agencija trenutno preverja tri kandidate za cepiva. To so v agenciji pojasnili po tem, ko je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen minuli teden dejala, da bi Ema lahko pred koncem decembra odobrila cepivi, ki ju razvijajo Pfizer in BioNTech ter Moderna, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Cepivo proti bolezni covid-19 razvijajo Pfizer in BioNTech ter Moderna. FOTO: Eric Gailard/Reuters
Cepivo proti bolezni covid-19 razvijajo Pfizer in BioNTech ter Moderna. FOTO: Eric Gailard/Reuters


Iz agencije so danes za AFP sporočili, da v tej fazi »težko napovejo časovnico odobritve cepiva, saj podatki še prihajajo, prav tako še potekajo tekoči pregledi«. »Odvisno od tega, kako bodo napredovala vrednotenja, bi Ema lahko bila v položaju, da zaključi evaluacije najbolj naprednih kandidatov proti koncu decembra ali v začetku prihodnjega leta,« so zapisali.
Ema trenutno izvaja tekoče preglede, katerih namen je pospešitev odobritev cepiv, treh kandidatov za cepiva - Pfizer-BioNTecha, Moderne ter cepivo Oxfordske univerze in AstraZenece.

11.57 V hrvaških bolnišnicah več kot 2000 bolnikov s covidom-19

Na Hrvaškem so v preteklih 24 urah ob opravljenih 6139 testih potrdili 1973 okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 45 bolnikov s covidom-19, so potrdili na današnji novinarski konferenci nacionalnega štaba civilne zaščite v Zagrebu. Na zdravljenju v bolnišnicah je več kot 2000 ljudi, med njimi jih je 236 na ventilatorjih. Na Hrvaškem je ob ponedeljkih število novih okužb praviloma nižje, saj konec tedna opravijo približno polovico manj testov kot ob delovnikih. Prejšnji ponedeljek je štab poročal o 1313 novih okužbah po 4861 opravljenih testih, v ponedeljek 9. novembra, pa o 1529 primerih okužb ob 5670 testih.

11.53 V Rusiji prvič več kot 25.000 okužb s koronavirusom v enem dnevu

V Rusiji so prvič v enem dnevu potrdili več kot 25.000 novih okužb z novim koronavirusom. Po podatkih ruskega centra za boj proti covidu-19 so jih v zadnjih 24 urah potrdili 25.173, od tega 6866 v Moskvi in 2926 v Sankt Peterburgu. Skupno so doslej potrdili več kot 2,114 milijona okužb.

V Rusiji je v zadnjih 24 urah umrlo še 361 bolnikov s covidom-19. FOTO: Alexey Malgavko/Reuters
V Rusiji je v zadnjih 24 urah umrlo še 361 bolnikov s covidom-19. FOTO: Alexey Malgavko/Reuters


V zadnjih 24 urah je umrlo še 361 bolnikov s covidom-19, skupno 36.540, poroča ruska tiskovna agencija Tass. Najvišje dnevno število okužb v Rusiji so pred tem potrdili v soboto, ko jih je bilo 24.822. V Sankt Peterburgu so po tokratnem rekordnem številu okužb v enem dnevu doslej skupno potrdili 100.864 okužb. V Moskvi so jih potrdili skupno 560.579. V bolnišnicah je na zdravljenju 466.517 bolnikov.

11.48 Bolnišnice s hitrimi testi ugotavljajo morebitne okužbe pri svojih zaposlenih

V bolnišnicah so že začeli testirati svoje zaposlene na okužbo z novim koronavirusom s hitrimi antigenskimi testi, zaenkrat testirajo del zaposlenih. V UKC Ljubljana denimo testirajo na ginekološki kliniki, v šempetrski bolnišnici so začeli testirati na vseh organizacijskih enotah. V novomeški bolnišnici bodo začeli na infekcijskem oddelku.

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana bodo danes testirali okoli 620 zaposlenih na ginekološki kliniki, nato v urgentnem centru in tako dalje. Generalni direktor UKC Janez Poklukar je za Radio Slovenija pojasnil, da bodo pri vseh zaposlenih opravili tudi serološko analizo krvi. Pri tistih, ki jim bodo odkrili protitelesa, v naslednjih treh mesecih ne bodo opravljali testiranj na okužbo. Hitri testi bodo le pomoč pri logistiki, saj so se odločili za molekularne PCR teste, za to pa še čakajo na dovoljenje ministra za zdravje. Na teden bodo opravili 10.000 testov.

10.49 Italijanska vlada razmišlja o odprtju smučišč

Italijanska vlada zdaj razpravlja o ukrepih, ki naj bi veljali čez božične praznike. Sklep se pričakuje do 3. decembra. Takrat se namreč izteče sedanji odlok, s katerim je Italija uvedla semaforski sistem označevanja ogroženosti posameznih dežel.
Med drugim namerava vlada v prazničnem času podaljšati odpiralni čas trgovin do 22. ure.

Pod strogimi varnostnimi ukrepi bodo priljubljena smučišča v italijskih Dolomitih morda vendarle odprli. FOTO: Jure Eržen/Delo
Pod strogimi varnostnimi ukrepi bodo priljubljena smučišča v italijskih Dolomitih morda vendarle odprli. FOTO: Jure Eržen/Delo


Tako bi zmanjšali pritisk in gnečo. Varnostniki pa naj bi nadzorovali, da se pred nakupovalnimi centri ne bi nabirale vrste ljudi. Pouk v vseh šolah razen osnovnih bo deloval na daljavo do 7. januarja. Ni pa še jasno, kaj bo letos s smučišči. Glede na zamisli vlade bi lahko bile kabinske žičnice zasedene največ 50-odstotno. Sedežnice pa bi lahko delovale s polno zmogljivostjo. Odprto pa je še, kaj bo z omejitvijo gibanja med posameznimi italijanskimi deželami.

10.34 Italija ne bo uvedla obveznega cepljenja proti koronavirusu

Italijanska vlada ne bo uvedla obveznega cepljenja proti novemu koronavirusu, potem ko bo enkrat cepivo na voljo. Precepljenost prebivalstva želijo doseči s prepričevanjem z znanstvenimi argumenti. Zelo pomembno je, da se čredne imunosti ne doseže z obveznostjo cepljenja, je v nedeljo zvečer izjavil minister za zdravje Roberto Speranza.

Italijanski minister za zdravje Roberto Speranza (na fotografiji levo). FOTO: Andreas Solaro/Afp
Italijanski minister za zdravje Roberto Speranza (na fotografiji levo). FOTO: Andreas Solaro/Afp


Kot je minister povedal v pogovoru za javno televizijo Rai 3, naj bi Italija do konca januarja prejela cepivo za 1,7 milijona prebivalcev. Nato pa sčasoma še več. A šele spomladi bi lahko začeli izvajati množično cepljenje. Prednost pa bodo imeli zaposleni v zdravstvu in starejše osebe, je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA pojasnil minister.

10.24 Odkrili 470 na novo okuženih  
 
Včeraj so v naši državi opravili 1742 testiranj in odkrili 470 okuženih z novim koronavirusom, je sporočila vlada. V bolnišnicah se zdravi 1292 oseb.

10.04 Cepivo proti covidu-19 AstraZenece v povprečju 70-odstotno učinkovito

Britansko farmacevtsko podjetje AstraZeneca je danes sporočilo, da je cepivo, ki ga proti covidu-19 razvijajo skupaj z Oxfordsko univerzo, na kliničnih preskušanjih v povprečju 70-odstotno učinkovito. Gre za vmesne rezultate obsežnih kliničnih preizkušanj, ki jih izvajajo v Veliki Britaniji in Braziliji, so izpostavili, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

»Učinkovitost in varnost potrjujeta, da bo cepivo zelo učinkovito proti covidu-19 in da bo imelo takojšen vpliv na krizo javnega zdravja,« je sporočil izvršni direktor AstraZenece Pascal Soriot. Cepivo je sicer za zdaj manj učinkovito od tistih, ki jih razvijajo Pfizer in BioNTech ter Moderna in ki so v kliničnih preskušanjih izkazali več kot 90-odstotno učinkovitost.

Preberite še: Izjemno zanimanje za cepljenje proti covidu-19

9.10 Med najbolj poseljenima zveznima državama v Avstraliji meje znova odprte

Po 138 dneh zaprtja zaradi epidemije novega koronavirusa lahko od danes prebivalci znova prehajajo mejo med dvema najbolj poseljenima avstralskima zveznima državama Viktorijo in Novim Južnim Walesom. Prvič po 8. juliju lahko mejo prehajajo brez obvezne karantene. Viktorija je bila žarišče drugega vala epidemije, saj je tam covid-19 zahteval kar 819 življenj od skupno 907, kolikor jih je zahteval v Avstraliji.

Od končanja stroge večmesečne karantene konec oktobra do danes še niso potrdili novih okužb, in to že 24. dan zapored. V zvezni državi imajo samo en aktiven primer okužbe. V Novem Južnem Walesu pa novih okužb ne beležijo že 16. dan zapored. V 25-milijonski Avstraliji so sicer potrdili skupno 27.800 okužb z novim koronavirusom.

8.48 Unicef bo najrevnejšim državam dostavil dve milijardi odmerkov cepiva proti covidu-19

Sklad ZN za otroke (Unicef) bo naslednje leto državam v razvoju v »mamutski operaciji« dostavil skoraj dve milijardi odmerkov cepiva proti covidu-19, so danes sporočili iz agencije ZN.

Unicef sodeluje z več kot 350 logističnimi partnerji, med katerimi so največje letalske, ladjarske in logistične družbe, da bi revnim državam, kot so Burundi, Afganistan in Jemen, v okviru mednarodne pobude Covax za pravično razdeljevanje cepiva dostavili cepivo proti covidu-19.

Unicef bo pomagal najrevnejšim. FOTO: Wendell Escoto/Afp
Unicef bo pomagal najrevnejšim. FOTO: Wendell Escoto/Afp


Kot je dejala direktorica oddelka za oskrbo pri Unicefu Etleva Kadilli, bo to sodelovanje omogočilo, da zagotovijo zmogljivosti za »zgodovinsko in mamutsko operacijo«, s katero bodo cepivo hitro in varno dostavili v 92 držav, so sporočili iz Unicefa.

8.29 Koronavirus odpihnil plavalni miting v Mariboru

Slovensko plavanje se utaplja v trenutnem pomanjkanju tekem. Potem ko so reprezentanti nedavno ostali brez decembrske tekme v Nizozemskem, tam so jih zavrnili zaradi trenutnega položaja z novim koronavirusom v Sloveniji, so tekmo, ki bi morala biti 12. in 13. decembra, odpovedali tudi v Mariboru.

Epidemiološke razmere ne dopuščajo mitinga v Mariboru. FOTO: Shutterstock
Epidemiološke razmere ne dopuščajo mitinga v Mariboru. FOTO: Shutterstock


»Čakali smo do zadnjega, da bi tekmo lahko izvedli. Zelo se je zanjo trudil tudi selektor Gorazd Podržavnik, ki je želel našim najboljšim zagotoviti konkurenco iz Srbije, Hrvaške in še nekaterih drugih držav, a je zdravstvena slika trenutno taka, da bi tekmo težko izvedli, preveč je tvegano in zdravje je na prvem mestu,« je odpoved tekme potrdil Silvester Lipovšek.
Kot pravi, so v Mariboru čakali do zadnjega.

»Tekma je povezana tudi z velikim organizacijskim zalogajem in s stroški. Treba je pripraviti bazen, kolajne, diplome, v teh razmerah potrebujemo zaščitna sredstva ... Pod takimi pogoji tekma nima smisla, tudi zato, ker večina slovenskih plavalcev zaradi zaostritve ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa ne more trenirati,« je še povedal Lipovšek.

8.11 Razkuževanje embalaže po prihodu iz trgovine ni potrebno

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) pravijo, da razkuževanje embalaže po prihodu iz trgovine ni potrebno, saj trenutno ni zanesljivih dokazov, da bi se okužba z novim koronavirusom lahko prenašala s hrano ali embalažo. Raje dosledno umivajmo roke.

Razkuževanje embalaže po prihodu iz trgovine ni potrebno, zatrjujejo na NIJZ. FOTO: Leon Vidic/Delo
Razkuževanje embalaže po prihodu iz trgovine ni potrebno, zatrjujejo na NIJZ. FOTO: Leon Vidic/Delo


Najboljša obramba za zaščito pred tem virusom in številnimi drugimi povzročitelji nalezljivih bolezni, ki so lahko na površini ali embalaži, je ustrezno umivanje rok. Umivanje z milom in toplo vodo mora trajati vsaj 20 sekund, nato pa je treba roke osušiti s čisto brisačo, so zapisali na NIJZ.
 
7.36 V ZDA se zaradi praznika obeta še večja rast okužb in smrti zaradi koronavirusa

Ameriški zdravstveni strokovnjaki so v nedeljo svarili državljane pred potovanji za praznik zahvalni dan, saj pričakujejo, da se bo zaradi tega število okužb z novim koronavirusom, ki že zdaj dosega rekordne številke, še povečalo. Doslej se je v ZDA okužilo 12,2 milijona ljudi, za posledicami covida-19 pa je umrlo 257.000 bolnikov.

Uprava za varnost v transportu (TSA) je poročala, da sta v petek in soboto šla skozi varnostno kontrolo na letališčih dva milijona ljudi, kar je veliko manj kot lani ob tem času. Je pa to šele drugič od letošnjega marca, da je šlo skozi kontrolo več kot milijon ljudi na dan.

Za posledicami covida-19 je v ZDA doslej umrlo 257.000 ljudi. FOTO: Andrew Kelly/Reuters
Za posledicami covida-19 je v ZDA doslej umrlo 257.000 ljudi. FOTO: Andrew Kelly/Reuters


Praznik zahvalni dan bo v četrtek, vendar pa si številni Američani zanj ponavadi vzamejo ves teden. Največ ljudi bo sicer potovalo v sredo in v nedeljo. »Gneča na letališčih me močno skrbi,« je za televizijo CBS povedal direktor Nacionalnega inštituta za nalezljive bolezni Anthony Fauci in dodal, da bodo posledice prazničnih okužb vidne šele čez dva ali tri tedne.

7.27 Medijski festival Naprej/Forward letos v virtualni različici

Društvo novinarjev Slovenije (DNS) danes začenja deveti medijski festival Naprej/Forward, ki je namenjen vsem ustvarjalcem kakovostnih medijskih vsebin. Letos bo štiridnevni festival zaradi epidemije covida-19 potekal v virtualni različici s poudarkom na pogovornih oddajah in intervjujih.

7.15 Na množičnem testiranju na Južnem Tirolskem manj kot odstotek pozitivnih

Množičnega testiranja na novi koronavirus v italijanski pokrajini Južna Tirolska se je doslej udeležilo več kot 322.000 ljudi. Pozitivnih je bilo manj kot odstotek testov. V Italiji so sicer v zadnjem dnevu potrdili več kot 28.300 novih okužb z novim koronavirusom, umrlo pa je še 562 covidnih bolnikov, kažejo podatki ministrstva za zdravje.

V Bolzanu se je veliko ljudi odzvalo na testiranje za novi koronavirus. FOTO: Pierre Teyssot/Afp
V Bolzanu se je veliko ljudi odzvalo na testiranje za novi koronavirus. FOTO: Pierre Teyssot/Afp


Na prostovoljno testiranje s hitrimi antigenskimi testi, ki poteka od petka, zaključilo pa se je sinoči, so povabili okoli 350.000 oziroma 70 odstotkov prebivalcev Južne Tirolske. Včeraj do 16. ure se ga je udeležilo 322.313 ljudi oziroma 58 odstotkov prebivalcev. Pozitivnih je bilo 3040 oziroma 0,94 odstotka, so sporočile pristojne oblasti po poročanju tujih tiskovnih agencij.

7.00 Novi koronavirus vdrl v enoto Marof idrijskega doma upokojencev

Po včerajšnjem testiranju v enoti Marof Doma upokojencev Idrija je bilo od 137 stanovalcev na novi koronavirus pozitivnih 20. Skupno je tako v domu okuženih 24 starostnikov. Večina jih ima blage znake okužbe, ena stanovalka pa se zdravi v bolnišnici, so sporočili iz občinskega štaba civilne zaščite Idrija. Za zdaj vsi okuženi ostajajo v enoti Marof. Za celotno stavbo enote upokojenskega doma, z izjemo dveh varovanih oddelkov, so namreč organizirali rdečo cono, so zapisali v sporočilu za javnost regijskega štaba civilne zaščite za severno Primorsko. V domu so dodali, da bodo svojce o stanju bližnjih obveščali na ustaljen način in da jih prosijo, naj počakajo na klic iz doma.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine