Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Zaradi obilnih padavin gladina Bohinjskega jezera narasla za dober meter in pol

Močne padavine z dolgotrajnimi nalivi, ki so preko dneva zajele območje države, so največ težav povzročile v zahodni in osrednji Sloveniji.
V zaledju jezera je v tem času ponekod padlo tudi več kot 400 milimetrov dežja. FOTO: Špela Ankele/Delo
V zaledju jezera je v tem času ponekod padlo tudi več kot 400 milimetrov dežja. FOTO: Špela Ankele/Delo
A. I., Be. B.
5. 11. 2019 | 08:16
5. 11. 2019 | 18:11
5:08
Vremenoslovci so za danes napovedovali močne padavine, nekatere reke so močno narasle. Obilne padavine z dolgotrajnimi nalivi, ki so preko dneva zajele območje države, so največ težav povzročile v zahodni in osrednji Sloveniji. Iz Uprave za zaščito in reševanje Slovenije so sporočili, da so zabeležili 44 posredovanj, in sicer v občinah Bohinj, Bovec, Brežice, Kobarid, Kočevje Krško, Laško, Osilnica, Radovljica, Sevnica Slovenj Gradec in Tolmin.

Meteorne vode so zalile 21 stanovanjskih in drugih objektov, zalitih pa je bilo tudi več cestišč. Močen veter in razmočena tla so povzročila, da se je podrlo večje število dreves, ki so ovirala promet, eno pa je padlo tudi na streho osebnega vozila. Sunek vetra v Prvačini v občini Nova Gorica je podrl večji šotor za spravilo sena in kmetijskih strojev, v Idriji pa streho bolnišnice.


Največji pretoki v večernih urah in v noči na sredo


Arso je dopoldne poročal o velikih pretokih rek s povirjem v Julijskih Alpah, v Kamniško Savinjskih Alpah, v Idrijsko Cerkljanskem in Škofjeloškem hribovju ter v porečju Vipave. Narasle so tudi reke ponekod drugod po Sloveniji, zlasti v osrednji in južni Sloveniji so opozorili na možnost razlivanj posameznih rek. Te bodo po napovedih največje pretoke dosegle v večernih urah in v noči na sredo. Ob močnejših krajevnih nalivih lahko hitro narastejo tudi hudourniški vodotoki.



V prvem delu noči bo dež večinoma ponehal. FOTO: Roman Šipić/Delo
V prvem delu noči bo dež večinoma ponehal. FOTO: Roman Šipić/Delo

 

Gladina Bohinjskega jezera narasla za dober meter in pol


Reke v zgornjem Posočju se postopoma umirjajo, naraščajo pa reke na območju Bohinja, so sporočili iz Arsa. Glavnina padavin se je zdaj pomaknila v južno Slovenijo, tudi tam reke naraščajo, možna so razlivanja.

V zadnjih dneh je gladina Bohinjskega jezera narasla za dober meter in pol in še narašča. V zaledju jezera je v tem času ponekod padlo tudi več kot 400 milimetrov dežja. Glavnina padavin se je sedaj pomaknila v južno Slovenijo, tudi tam reke naraščajo, možna so razlivanja.



Danes bo sicer deževno, na zahodu tudi z nevihtami in krajevnimi, tudi dolgotrajnejšimi nalivi. Pihal bo južni do jugozahodni veter, ob morju jugo. Najvišje dnevne temperature bodo od 11 do 17, na Primorskem do 20 stopinj Celzija.

V prvem delu noči bo dež večinoma ponehal. Jutri bo na vzhodu deloma sončno in večinoma suho vreme, drugod bodo občasno krajevne padavine, deloma plohe, na zahodu tudi kakšna nevihta. Najnižje jutranje temperature bodo od 4 do 10, ob morju okoli 13, najvišje dnevne od 11 do 17, v Gornjesavski dolini okoli 7 stopinj Celzija.



V četrtek bo nato več sončnega vremena, nastale bodo le posamezne plohe, dodajajo na Arsu. V petek bo v zahodnih krajih oblačno s padavinami, na vzhodu bo deloma sončno in v glavnem suho.

Kakšno bo vreme v sosednjih pokrajinah? Danes bo oblačno s padavinami, deloma nevihtami, ki se bodo že zgodaj dopoldne razširile tudi na kraje vzhodno od nas. Ob severnem Jadranu bo pihal okrepljen jugo. Jutri bo v krajih vzhodno od nas večinoma suho, predvsem v zahodni Hrvaški ter v sosednjih krajih Italije pa bodo krajevne padavine, deloma plohe, možna bo tudi kakšna nevihta.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine