Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Zapletlo se je, ker vsi zdravniki nimajo cepilnih mest

Brezplačne odmerke cepiva proti gripi lahko upravičenci dobijo le pri osebnih zdravnikih. S petkom se bodo lahko cepili tudi drugje.
Tvegane skupine so morale lani za cepivo proti gripi odšteti sedem evrov, letos je to zanje brezplačno. FOTO: Leon Vidic/Delo
Tvegane skupine so morale lani za cepivo proti gripi odšteti sedem evrov, letos je to zanje brezplačno. FOTO: Leon Vidic/Delo
12. 11. 2019 | 15:30
12. 11. 2019 | 16:03
3:33
Ljubljana – Letos so do brezplačnega cepljenja proti gripi upravičeni starejši od 65 let, kronični bolniki, osebe z izrazito povečano telesno težo (indeks telesne mase več ali enako 40) in nosečnice. Cepijo se lahko le pri osebnih zdravnikih, ker pa nimajo vsi cepilnih mest, je ministrstvo pristopilo k spremembam pravilnika programa cepljenja. Z njimi bo omogočeno, da se bodo posamezniki, ki spadajo v tvegane skupine, na stroške obveznega zdravstvenega zavarovanja od petka dalje lahko cepili tudi pri drugih zdravnikih ali v ambulantah Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Če so se zdaj želeli cepiti drugje kot pri osebnem zdravniku, so morali odšteti 14 evrov.

Na ministrstvu za zdravje so že prejšnji teden pripravili spremembo pravilnika o določitvi programa cepljenja in zaščite z zdravili za leto 2019 tako, da bo cepljenje, ki je v celoti financirano iz sredstev Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) možno izvajati ne zgolj pri izbranih osebnih zdravnikih, ampak tudi pri drugih zdravnikih na primarni ravni, ki izpolnjujejo pogoje za cepljenje in na območnih enotah NIJZ.

»Tako bodo lahko do brezplačnega cepljenja prišli tudi tisti, katerih izbrani osebni zdravnik ne izvaja cepljenja, ali pa tisti, ki nimajo opredeljenega osebnega zdravnika,« so pojasnili na ministrstvu.

Pravilnik je bil prejšnji petek posredovan v javno razpravo na portal E-demokracija. Javna razprava se zaključuje danes, pravilnik pa bo predvidoma začel veljati v petek.



Na ZZZS sicer menijo, da je smiselno, da se tovrstna cepljenja izvajajo pri osebnemu zdravniku, ki vodi medicinsko dokumentacijo o pacientu, pozna pacienta in ga lahko tako tudi bolj celostno obravnava ter bolj celostno vodi medicinsko dokumentacijo. Vendar pa se strinjajo, da je smiselno v prehodnem obdobju uvajanja brezplačnega cepljenja proti gripi za določene skupine urediti oziroma omogočiti cepljenje tudi v okviru NIJZ.

Tam vsako leto po koncu sezone gripe prejmejo naročila za cepivo proti gripi od izvajalcev cepljenja za naslednjo sezono. Cepiva naročijo glede na število naročil izvajalcev, pri čemer se upoštevajo tudi pretekle sezone. Za letošnje leto so na NIJZ prejeli 150.000 odmerkov štirivalentnega cepiva proti gripi proizvajalca Sanofi Pasteur. Če bo treba ga lahko še naročijo. Rezerviranih imajo dodatnih 30.000 odmerkov. Za odmerek cepiva so odšteli 5,38 evra brez davka.

Spomnimo, da jim je januarja 2018 začelo primanjkovati cepiva.

Urnike možnega cepljenja proti gripi so posamezni zdravstveni domovi objavili na svojih spletnih straneh. Ljubljanska ambulanta NIJZ deluje le v dopoldanskem času, za popoldanski termin pa se je treba predhodno naročiti po telefonu.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine