Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Zakaj sta morala oditi minister in prvi policist

Notranjega ministra Aleša Hojsa je dejansko odneslo nezadovoljstvo premiera Janeza Janše.
Ministru za notranje zadeve Alešu Hojsu je premier Janez Janša že ob odpravi prepovedi koncertiranja hrvaškega pevca Thompsona v Mariboru očital, da stvari na ministrstvu očitno nima pod nadzorom, saj je za to odločitev minister izvedel iz medijev. FOTO: Blaž Samec/Delo
Ministru za notranje zadeve Alešu Hojsu je premier Janez Janša že ob odpravi prepovedi koncertiranja hrvaškega pevca Thompsona v Mariboru očital, da stvari na ministrstvu očitno nima pod nadzorom, saj je za to odločitev minister izvedel iz medijev. FOTO: Blaž Samec/Delo
1. 7. 2020 | 05:44
1. 7. 2020 | 05:44
6:36
Ljubljana – Predsednik vlade Janez Janša se včeraj ni odzval na prošnjo za komentar, ali preiskava proti gospodarskemu ministru in prvaku SMC Zdravku Počivalšku prinaša destabilizacijo razmer v koaliciji in začetek njenega konca. Se je pa na preiskavo odzval prek twitterja.

Konkretnega postopka zoper ministra Zdravka Počivalška ne komentiram, je zapisal Janša ter se obregnil ob domnevno dvojna merila pri izboru prioritet Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU), tožilstva in sodstva. »Vsi našteti so dolžni delovati v skladu z ustavo in zakoni, odgovorno in neselektivno ... Očitno pa je, da so pri vseh treh naštetih institucijah že dolgo v ospredju politične simpatije ter medijski pritiski, in ne teža suma kaznivih dejanj,« je med drugim ocenil.

Krizitiral je sicer že dan prej. 



Koalicija je očitke na račun nabav zaščitne opreme zavrnila, ko je ubranila ministra Počivalška pred interpelacijo, ki jo je zaradi nepravilnosti proti njemu vložila opozicija. Tudi včeraj je bilo iz njenih vrst slišati, da jo napadi od zunaj in pozivi opozicije k odstopu celotne vlade le še bolj povezujejo.


Ozadje odstopov


Preiskava posla nakupa medicinskih ventilatorjev, vrednega osem milijonov evrov, ki ga je zavod za blagovne rezerve sklenil s podjetjem Geneplanet, minister Počivalšek pa se je osebno vpletel vanj, je včeraj odnesla notranjega ministra Aleša Hojsa, pred tem pa še direktorja policije Antona Travnerja. Po neuradnih informacijah več nepovezanih virov je namreč premier še pred včerajšnjim začetkom preiskave preverjal, ali so »zadeve pod nadzorom«, ne Travner in ne Hojs pa preiskave nista mogla preprečiti.

Zanjo pa naj bi vedel že v ponedeljek tudi Zdravko Počivalšek, ki naj bi pred preiskavo skušal strniti vrste v svoji stranki tako na rednem kolegiju z ministri SMC, kot v pogovoru z nekaterimi poslanci. 

V ponedeljek je bila preiskava že tudi dodobra obdelana na twiterju.



Janša je Hojsu že pred tem ob odpravi prepovedi koncertiranja hrvaškega pevca Thompsona v Mariboru očital, da stvari na ministrstvu očitno nima pod nadzorom, saj je za to odločitev minister izvedel iz medijev, prav tako ga iz policije niso obvestili o prometnem prekršku opitega, zdaj že nekdanjega državnega sekretarja Franca Breznika. Za prigodo, ki se je zgodila s službenim vozilom, je Hojs prav tako izvedel od novinarjev.



Anton Travner, ki je včeraj odstopil s položaja direktorja policije, naj bi po neuradnih informacijah pred tem odredil strokovni nadzor na NPU, ki naj bi razkril, zakaj se nekateri razvpiti primeri ne premaknejo z mrtve točke. Hojs je v svoji odstopni izjavi zapisal, da je policija v službi »globoke države«. »Ocenjujem, da mi pooblastila ministra za notranje zadeve ne omogočajo neposrednega vpliva ali vmešavanja v delo NPU ali kogarkoli na policiji. Menim, da je to, kar se dogaja danes, politično motivirano delo. Gre za politične postopke. V tej zvezi sprejemam politično odgovornost. Pred dobro uro sem predsedniku vlade podal svoj odstop z mesta ministra za notranje zadeve.«

Igor Lukšič politolog in politik, profesor na FDV FOTO: Jure Eržen/Delo
Igor Lukšič politolog in politik, profesor na FDV FOTO: Jure Eržen/Delo


V preiskavi tudi obrambni minister


Poleg ovadenega gospodarskega ministra je v postopku kriminalistov tudi obrambni minister Matej Tonin, ki je bil na to temo že zaslišan. Njegov primer pa je povezan z očitkom izdaje tajnih podatkov Sove, ki jih je še kot poslanec zapisal v poročilo komisije za nadzor varnostno-obveščevalnih služb po preiskavi arbitražne afere s prisluhi Simoni Drenik in Jerneju Sekolcu.

Smo priča začetku konca aktualne koalicije? V SMC so včeraj molčali in niso komentirali preiskave proti svojemu prvaku.
Kaj se bo dogajalo v prihodnje s to koalicijsko stranko, ni mogoče z gotovostjo napovedati, ob aktualnih političnih pritiskih na policijo pa ni nemogoče, da bi se za prestop odločil še kakšen poslanec SMC.

Bogdan Biščak, nekdanji politik 
Bogdan Biščak, nekdanji politik 


Na drugi strani ima težave Aleksandra Pivec: nezadovoljstvo zaradi dogajanja v koaliciji na terenu narašča in niso osamljene ocene, da bi se lahko jeseni v Desusu zgodile pomembne spremembe. Predsednica stranke je v izjavi za medije glede hišnih preiskav in odstopa notranjega ministra Aleša Hojsa včeraj izrazila pričakovanje, da bodo organi delo opravili korektno in objektivno. Ko bo znano kaj več, pričakuje tudi pogovor koalicijskih partnerjev o tem. V NSi pa so se komentarja vzdržali.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine