Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Zadnja pošiljka cepiv za najranljivejše

Zaščita proti gripi: Zaradi močno povečanega zanimanja za cepljenje iščejo možnosti za nakup dodatnih odmerkov.
FOTO: Eric Gailard/Reuters
FOTO: Eric Gailard/Reuters
5. 11. 2020 | 05:52
6. 11. 2020 | 08:50
3:36
Če bomo dosledno upoštevali ukrepe, vpeljane zaradi širjenja novega koronavirusa, lahko pričakujemo, da bo obolelih za gripo letos manj, je včeraj dejal minister za zdravje Tomaž Gantar. Ljudje torej lahko upajo, da bodo pred okužbo varni z maskami, spoštovanjem medosebne varnostne razdalje in razkuževanjem rok, saj cepiva ne bo dovolj za vse potrebe. Zadnjih 20.000 odmerkov je država že rezervirala za najranljivejše skupine.

Letos je zanimanje za zaščito proti gripi v obliki cepiva močno povečano zaradi okužb s sars-cov-2 pa tudi zaradi brezplačnega cepljenja, ki ga je država zagotovila s sprejetjem petega protikoronskega paketa. A ker se v času naročanja cepiva še niti ni vedelo za covid-19 niti ni bila predvidena možnost brezplačnega cepljenja, je država naročila premalo odmerkov. Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) jih je sicer kupil približno 100.000 več, kot je bilo porabljenih v lanski sezoni, a jih je trenutno na voljo le še okoli 70.000.

Do zdaj so cepilnim mestom razdelili 250.000 odmerkov, ta mesec pa pričakujejo še dobavo zadnjih 20.000 naročenih. Ti bodo po zagotovilih ministra Gantarja namenjeni najranljivejši populaciji. »Ministrstvo je že izdalo navodila glede prioritetnih skupin. Te bodo imele prednost in bodo najprej cepljene,« je pojasnil Gantar.

Dvajset tisoč odmerkov se bo torej namenilo domovom za ostarele in bolnišnicam ter izvajalcem cepljenja na primarni ravni predvsem za osebe, ki spadajo v skupine z večjim tveganjem za težji potek bolezni. To so predvsem kronični bolniki, osebe, stare 65 let in več, ter majhni otroci (od šestih mesecev do dveh let starosti), nosečnice in osebe z izjemno povečano telesno težo.

Spomnimo, da je tudi poslanec Dejan Židan na ministrstvo za zdravje naslovil pobudo, naj se poskrbi, da bodo cepiva, ki so še preostala, na voljo najranljivejšim skupinam in da se Sloveniji zagotovijo dodatni odmerki za vse, ki se bodo želeli cepiti.


Sedemdeset tisoč odmerkov cepiva proti gripi je še na voljo vsem državljanom, 20.000 pa je rezerviranih za najranljivejše skupine.<br />
FOTO: Jure Eržen/Delo
Sedemdeset tisoč odmerkov cepiva proti gripi je še na voljo vsem državljanom, 20.000 pa je rezerviranih za najranljivejše skupine.
FOTO: Jure Eržen/Delo
Iskanje cepiva


Minister je še dejal, da smo imeli spomladi precej manj obolelih za gripo kakor lani, kar gre po njegovem pripisati tudi zaščitnim ukrepom, sprejetim proti novemu koronavirusu, ki v primerjavi z gripo kaže večjo virulenco.

Gantar meni, da ob doslednem spoštovanju ukrepov ne bi smelo biti veliko hospitaliziranih zaradi sočasnega prebolevanja covida-19 in gripe, »saj bi bila to zares velika obremenitev za vsakega bolnika«. Sočasna okužba z gripo pri okuženem z novim koronavirusom namreč bistveno poveča tveganje za zaplete in smrt.

Na NIJZ se še vedno trudijo dobiti dodatne odmerke cepiva, a bo to izredno težko, saj je zanimanje za cepljenje povečano v vseh evropskih državah.

Vsi proizvajalci cepiv, ki imajo dovoljenje za promet, so jim sporočili, da v letošnji sezoni ni več mogoča dodatna dobava cepiva. »Povpraševanja sicer redno ponavljamo, so pa možnosti, da dobimo dodatne odmerke, zelo majhne,« so dodali na inštitutu.
­Če bo katera država cepivo odstopila, ga bodo prevzeli. So pa tudi na NIJZ prejeli prošnje drugih držav za odstop cepiva.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine