Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

V osrednjem in 13 regijskih centrih za obveščanje stavkajo

Številka 112 kljub stavki deluje nemoteno, saj »za razliko od ostalih ne morejo ustvarjati čakalnih vrst in svojih klicateljev na 112 prenaročati«.
Operaterji v centrih za obveščanje imajo skladno z zakonom o naravnih in drugih nesrečah bistvene omejitve pri izvedbi stavke FOTO: Špela Ankele
Operaterji v centrih za obveščanje imajo skladno z zakonom o naravnih in drugih nesrečah bistvene omejitve pri izvedbi stavke FOTO: Špela Ankele
STA
19. 2. 2024 | 07:33
19. 2. 2024 | 12:03
2:45

Ob osmih zjutraj se je začela stavka operaterjev 112. Za državljane to sicer ničesar ne spremeni, saj stavkajo na delovnem mestu. Delo bo potekalo nemoteno, bodo pa okrnjene nekatere administrativne in tehnične aktivnosti, ki niso ključne za nujno delovanje in varnost ljudi. »Operaterji morajo opravljati svoje naloge, vse tiste nujne in neodložljive. Za razliko od ostalih ne moremo ustvarjati čakalnih vrst in svojih klicateljev na 112 prenaročati,« je povedal predsednik sindikata ministrstva za obrambo Marjan Lah.

Stavka poteka v osrednjem klicnem centru in v vseh 13 regijskih. Z vladno pogajalsko stranjo se na pogajanjih doslej niso zbližali, z njo se bodo ponovno sestali v sredo, takrat pa od nje pričakujejo konsistentne predloge, ki bi lahko bili podlaga zamrznitvi stavke, »če ne celo ustavitvi«, je dodal Lah.

Na ministrstvu za obrambo odločitev za stavko obžalujejo. Pogajalci bodo za skupno mizo znova sedli v sredo. FOTO: Voranc Vogel
Na ministrstvu za obrambo odločitev za stavko obžalujejo. Pogajalci bodo za skupno mizo znova sedli v sredo. FOTO: Voranc Vogel

Operaterji v centrih za obveščanje imajo skladno z zakonom o naravnih in drugih nesrečah bistvene omejitve pri izvedbi stavke. Generalni direktor uprave za zaščito in reševanje Leon Behin pa je v soboto izdal sklep, ki delavcem v centrih za obveščanje nalaga zagotavljanje minimuma delovnega procesa.

Sindikat ministrstva za obrambo želi izboljšanje plač operaterjev, med stavkovnimi zahtevami pa so ureditev kolektivne pogodbe za področje obrambe, zaščite in reševanja, ustrezna ureditev prazničnega dela ter enotna zagotovitev prostega časa za malico za vse zaposlene v centrih za obveščanje.

image_alt
Operaterji zagotavljajo, da bo številka 112 delovala

Odločitev za stavko je bila sprejeta, potem ko sta sindikat in stavkovni odbor operaterjev centrov za obveščanje ocenila, da je predlagani odgovor vladne pogajalske skupine na stavkovne zahteve nekonsistenten in ne odraža realnih možnosti za približevanje rešitvi stavkovnih zahtev.

Na ministrstvu za obrambo odločitev za stavko obžalujejo in med drugim poudarjajo, da je zahtevo glede višjih plač mogoče rešiti le v okviru krovnih pogajanj za prenovo plačnega sistema. Stavka bo trajala do sklenitve stavkovnega sporazuma ali do nadaljnjih odločitev stavkovnega odbora. 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine