Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Za večjo varnost zdravstvenih delavcev prek 7000 podpisov

Predlagatelji pričakujejo spremembo kazenskega zakonika. Predlog s podpisi bodo v državni zbor vložili v roku 30 dni.
Vse zbrane podpise bodo zdaj v roku 30 dni skupaj s predlogom zakona za spremembo kazenske zakonodaje odnesli v državni zbor. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Vse zbrane podpise bodo zdaj v roku 30 dni skupaj s predlogom zakona za spremembo kazenske zakonodaje odnesli v državni zbor. FOTO: Voranc Vogel/Delo
K. S.
9. 7. 2024 | 09:49
9. 7. 2024 | 18:42
1:56

Za spremembo kazenskega zakonika, ki naj bi zagotovila varnejše pogoje za delo zdravstvenih delavcev in sodelavcev ter varnejše zdravljenje pacientov, so do ponedeljka, ko se je iztekel rok, zbrali več kot 7000 podpisov. 

»Več kot 7000 podpisov dokazuje, da gre za pomembno spremembo, s katero se ljudje strinjajo, saj se zavedajo, da je varnost v zdravstvenem sistemu pomembna ne le za zaposlene, ampak za vse, ki ga obiščejo,« je ob koncu kampanje povedala prof. dr. Bojana Beović. Zbrali so 7490 overjenih podpisov podpore.

image_alt
Ko napadejo zdravnika, gre dogodek tiho mimo

»Pričakujem in prosim, da bodo odločevalci razumeli pobudo kot nekaj dobrega, kot korak v pravo smer pri izboljševanju pogojev dela zdravstvenih delavcev, miru in varnosti v zdravstvenih ustanovah in tudi kot prispevek k ničelni toleranci do nasilja,« je dodala Bojana Beović. 

Vse zbrane podpise bodo zdaj v roku 30 dni skupaj s predlogom zakona za spremembo kazenske zakonodaje odnesli v državni zbor, ki bo zakon obravnaval po enakem postopku, kot če bi ga predlagala vlada ali posamezni poslanci. »Odločitev poslancev v parlamentu ne bo težka, sprememba zakona je korak v pravo smer. Zato pričakujemo, da bo sprememba sprejeta,« še dodaja predsednica Zdravniške zbornice.

Ministrstvo: Razprave o spremembah so smiselne

Ali ministrstvo za zdravje podpira spremembo kazenskega zakonika in zdravstvene delavce pri prizadevanju za zmanjšanje nasilja?

»Na ministrstvu za zdravje obsojamo vsakršno nasilje nad zdravstvenim osebjem in tudi sicer nasilje v družbi. Pri umeščanju novih kaznivih dejanj v Kazenski zakonik pa pravna stroka opozarja, da je potrebna velika mera previdnosti, da se znaki različnih kaznivih dejanj ne prekrivajo ter da so sankcije določene sorazmerno. Za storjena kazniva dejanja pa je pomembno tudi pravično kaznovanje, zato so razprave o morebitnih spremembah kazenske ali druge zakonodaje seveda smiselne,« so odgovorili z ministrstva za zdravje.

Pričakujemo, da bo sprememba sprejeta, še dodaja predsednica Zdravniške zbornice Bojana Beović. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Pričakujemo, da bo sprememba sprejeta, še dodaja predsednica Zdravniške zbornice Bojana Beović. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine