Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Predstavitvena informacija

Za svojo prihodnost smo odgovorni sami

Ob vse nižjih pokojninah in slabih napovedih za naprej je vse bolj jasno, da moramo ukrepati.
Dodaten vir prihodka nam bo po upokojitvi pomagal ohranjati življenjski standard, ki smo ga vajeni. FOTO: Getty Images/istockphoto
Dodaten vir prihodka nam bo po upokojitvi pomagal ohranjati življenjski standard, ki smo ga vajeni. FOTO: Getty Images/istockphoto
21. 11. 2019 | 11:01
21. 11. 2019 | 11:02
4:13
Slovenija se sooča z demografskimi izzivi; prebivalstvo se stara, pokojnine se nižajo, in ker napovedi niso optimistične, moramo za kakovostno preživljanje jeseni svojega življenja nekaj narediti sami. Kljub temu pa večje aktivacije prebivalstva pri tem še ni zaznati, saj se zdi, da nam več kot lepa starost pomeni udobno življenje zdaj, ko varčujemo za (luksuzne) dobrine, nepremičnine, avtomobile …

Zato je konec leta priložnost, da pretehtamo prioritete. Čas namreč hitro beži in medtem ko se nam v hitrem tempu ne uspe vsak dan ukvarjati z vsemi malenkostmi, ki nam pridejo naproti, bodo leta minila, kot bi trenil. 

Da boste tudi po upokojitvi ohranili dotedanji življenjski standard
Za to je najprimernejše dodatno pokojninsko zavarovanje, s katerim si lahko prek delodajalca ali samostojno vplačujemo mesečne premije. Te se zbirajo na naših osebnih varčevalnih računih, ki jih upravljajo zavarovalnice ali pokojninske družbe in s katerih po upokojitvi prejemamo dodatno pokojninsko rento. Ta je dodaten vir prihodka, ki nadomešča izpad javnih pokojnin in omogoča, da ohranimo življenjski standard, ki smo ga vajeni.

Edino varčevanje, ki ga subvencionira država
Dodatno pokojninsko zavarovanje v primerjavi z drugimi varčevalnimi produkti omogoča prilagojeno naložbeno politiko in posebno davčno olajšavo, ki neposredno znižuje dohodninsko osnovo. Uveljavlja se lahko za vse med letom vplačane premije. Najvišji znesek davčne olajšave je 5,844 odstotka bruto plače, vendar največ 2819,09 evra na letni ravni. Tudi če med letom vplačujete manj, je smiselno, da zdaj in pred koncem leta z dodatnim vplačilom zmanjšate svojo dohodninsko osnovo.

Dodatno pokojninsko zavarovanje v praksi
Če naš pokojninski načrt že financira delodajalec, je treba biti pozoren na to, ali z vplačili ne doseže zneska maksimalne davčne olajšave. To kot posamezniki še vedno lahko izkoristimo v primeru individualnih vplačil in velja za vse naše med letom vplačane premije. Razlika, ki jo vplačujemo za doseganje polne davčne olajšave neposredno, pa nam znižuje dohodninsko osnovo.

Določeni izvajalci  dodatnega pokojninskega zavarovanja omogočajo, da pred koncem leta nadomestimo in za doplačilo do maksimalnega izkoriščenja davčne olajšave namenimo dodatni del sredstev, skladen z omejitvijo. Ob tem se nam splača biti pozoren in pregledati ponudbo izvajalcev novembra in decembra, saj nas nekateri za doplačila v zadnjih dveh mesecih leta finančno nagradijo z dodatnimi sredstvi na našem varčevalnem računu.



VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine