Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Šarec: Ali je zadeva končana, ve le Tonin

Premier pred današnjim pogovorom na Knovsu o zaposlitvi svoje znanke ne daje obširnih komentarjev. Šef Sove ocenjuje, da gre za poskus povzročitve politične škode.
Marjan Šarec, predsednik vlade: »Vnaprej ne bom ničesar komentiral.« FOTO: Jože Suhadolnik
Marjan Šarec, predsednik vlade: »Vnaprej ne bom ničesar komentiral.« FOTO: Jože Suhadolnik
24. 1. 2020 | 06:00
24. 1. 2020 | 14:12
5:51
»Odgovoril bom na vsa vprašanja, ki so povezana s tematiko. Ne vem, ali se bo z današnjim pogovorom zadeva končala, na to vprašanje lahko odgovori le predsednik Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) Matej Tonin. Po mojem mnenju so zadeve razjasnjene. Napake, ki jih je ugotovil pristojni inšpektorat, so bile manjše in jih je Sova že odpravila,« napoveduje pred današnjim pogovorom s parlamentarnimi nadzorniki predsednik vlade Marjan Šarec. Ti se od oktobra ukvarjajo z vprašanjem zakonitosti in preudarnosti zaposlovanja v Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji (Sova).

Po opravljenem nadzoru na Sovi so parlamentarni nadzorniki ugotovili, da so lani v agenciji dejansko zaposlili N. H., znanko premiera. Marjan Šarec je tedaj komentiral, da je kandidatka dobila službo v Sovi, »ker se je prijavila in je šlo to vse po postopkih« ter zatrdil, da se že dolgo nista srečala. Sedaj pristavlja: »Če Knovs ni zadovoljen z ugotovitvami inšpektorata, ne morem pomagati. Z agentko N. H. nimam stikov, a četudi bi jih imel, to ne bi bilo narobe.«
 

Šarec: V tej državi je veliko ljubiteljskih scenaristov


Knovs je od jeseni opravil vrsto pogovorov, saj N. H. menda ni izpolnjevala pogojev za zaposlitev, poleg tega pa je bila med potekom zaposlitvenega postopka v Sovi na dolgotrajni bolniški. Inšpektorat za javni sektor je na pobudo Sove opravil nadzor. »Za nas je ta zadeva končana. Pristojni organi so povedali svoje, mi smo vse ugotovljene manjše pomanjkljivosti odpravili. Očitno pa se politiziranje primera te zaposlitve, ki se vleče že od vsega začetka, še kar nadaljuje,« ocenjuje direktor Sove Rajko Kozmelj.

Na vprašanje, ali je po njegovi oceni propadel scenarij njega osebo oziroma vlade, pa je Šarec komentiral: »V tej državi je veliko ljubiteljskih scenaristov.«

Direktor Sove Rajko Kozmelj pravi, da je za agencijo zadeva z zaposlovanjem znanke premiera končana. Za zaposlitev N. H. pa da bi se odločil še enkrat. FOTO: Leon Vidic/Delo
Direktor Sove Rajko Kozmelj pravi, da je za agencijo zadeva z zaposlovanjem znanke premiera končana. Za zaposlitev N. H. pa da bi se odločil še enkrat. FOTO: Leon Vidic/Delo

 

Čakajo na Šarčev poziv


V agenciji so pripravili predlog novele zakona o Sovi, ki prinaša spremembe pri politični dejavnosti njenih zaposlenih in njihovi popoldanski dejavnosti. Vsebinsko najpomembnejša pa je širitev pooblastil. »Vztrajal bom pri tem predlogu, pripravili smo ga, ko nas bo predsednik vlade pozval, ga bomo tudi predstavili. Kdaj to bo, ne vem, je pa to stvar politične odločitve,« pravi prvi mož Sove.

FOTO: Leon Vidic/Delo
FOTO: Leon Vidic/Delo


Pred nemškim ustavnim sodiščem se je pred dnevi začela obravnava pritožbe Novinarjev brez meja (RSF) in še šestih tujih novinarjev, med njimi Slovenca Blaža Zgage, da nemška obveščevalna služba BND (pred leti je bilo v medijih razkrito, da je imela svoje prostore tudi sredi Ljubljane) pri zbiranju informacij v tujini ne spoštuje zasebnosti novinarske komunikacije in svobode medijev. Skrbi jih predvsem nadzor novinarjev v tujini in deljenje informacij z drugimi obveščevalnimi agencijami. Pri zbiranju informacij v tujini za BND namreč ni posebnih omejitev.

Ali torej lahko prek sodelovanja z nemškimi kolegi Sova spremlja slovenske novinarje? »Absolutno je to mogoče in verjetno, saj ni nobenega nadzora. Praksa, ki jo je razkril Edward Snowden, kaže, da to počnejo vse obveščevalne službe, temu pa se uradno reče mednarodno sodelovanje obveščevalnih služb,« je prepričan Blaž Zgaga, ki zdaj objavlja v hrvaškem tedniku Nacional.

Kozmelj nadzorovanje novinarjev zanika. »Tega ne dovolim, ne izključujem pa, da kakšne tuje službe to počnejo. Pri nas tega ni in ne bo, dokler bom direktor. Sova spremlja aktivnosti oseb, ki lahko predstavljajo nevarnost za interese nacionalne varnosti. S tujimi partnerskimi službami sodelujemo, vendar tovrstnega sodelovanja, po katerem sprašujete, ni. Ne glede novinarjev in ne glede politikov,« zatrjuje direktor Sove.



Pravi, da tudi, če bi agencija pri svojem delu prišla do ugotovitev, ki bi se lahko uporabile za politične namene, svojih pooblastil ne sme zlorabiti. Poleg zakonskih okvirov mora direktor agencije spoštovati visoke etične norme, ne sme se vpletati v dnevno politiko in zagotovo ne škodovati mehanizmu ravnotežja, ki ga vsaka demokratična družba potrebuje.

Sova IMSI lovilcev, ki prestrezajo komunikacije posameznikov, nima. Ima pa orodje, ki identificira delovanje aktivnega IMSI-ja, ki ga uporabljajo pri protiprislušnih pregledih, ko preverjajo, ali kdo prisluškuje ministrom ali diplomatom. Med najbolj aktivnimi odjemalci poročil Sove sta ob predsedniku vlade in države še gospodarski minister Zdravko Počivalšek in šolski Jernej Pikalo. Direktor agencije ocenjuje, da so možnosti interesnih centrov moči, da bi z usmerjenimi in neresničnimi informacijami vplivali na vsebino poročil, ki jih pripravljajo, zelo omejene. Pogovor z direktorjem Sove bomo objavili v jutrišnji Sobotni prilogi.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine