Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Z resnim pritiskom, z odločnimi zahtevami

Poanta civilne iniciative Dovolj.je je: z »resnim pritiskom in odločnimi zahtevami« doseči, »da se zgodi nekaj«.
Zadnji primer, ko naj bi duhovnik zlorabil otroka, so starši prijavili v Preddvoru. FOTO: Tomi Lombar
Zadnji primer, ko naj bi duhovnik zlorabil otroka, so starši prijavili v Preddvoru. FOTO: Tomi Lombar
10. 7. 2019 | 18:00
4:34
Ljubljana – Spet se je javno oglasila civilna iniciativa Dovolj.je, ki si je za cilj zadala zaščititi žrtve spolnih zlorab v slovenski Katoliški cerkvi. V torek je na javnost naslovila pismo, v katerem je, kot se je izrazila, opozorila na neprimerno ravnanje člana ekspertne skupine pri Slovenski škofovski konferenci dr. Andreja Nagliča »v primeru Preddvor«.


Glede tega primera je v začetku julija prišlo do razkritja o duhovniku, preddvorskem župniku B. S., ki naj bi se do otrok vedel neprimerno. Starši domnevne žrtve so cerkvenim in državnim organom primer naznanili že tedne pred tem. V trenutku ugotovitve oziroma suma o neprimernosti duhovnikovega obnašanja do otrok(a), v javnosti ni bilo jasno, kaj natančno to pomeni, zadeva pa je postala predmet preiskave in policijskega, v nadaljevanju pa verjetno tudi kazenskega postopka.
Na ta način se je slovenska Cerkev na prijave (potencialnih) spolnih zlorab mladoletnih začela odzivati hitreje, kot je bila javnost navajena doslej. Hitrejši odzivni časi so posledica dokumenta »Vi ste luč sveta«, ki ga je izdal papež Frančišek in je kot obvezen začel veljati junija letos.

Problem pa je po mnenju iniciative Dovolj.je nastal, ker se je Naglič o zadevi izrekal javno in na način, ki je neprimeren. Njegovo ravnanje, so zapisali, je bilo »nesprejemljivo in nedopustno«, zato so nadškofa Zoreta pozvali, naj ga razreši. Argumenti so naslednji: Naglič primera v javnosti ne bi smel komentirati ali potrditi identitete osumljenega. Komentirati ne bi smel čustvenega stanja duhovnika. Iz postopka bi se moral izločiti, ker s tem duhovnikom prijateljuje. Poleg tega je bila ekspertna skupina, ki ji predseduje prav Naglič, o tem konkretnem primeru obveščena že junija 2018, pa skupaj s škofom ni ukrepala.

Iz slednjega je iniciativa Dovolj.je – ne prvič – potegnila tale sklep: »Opažamo, da se brez resnega pritiska in odločnih zahtev ne zgodi nič.«

Iniciativa Dovolj.je ima že 38 prijav zoper 22 duhovnikov. FOTO: Matej Družnik
Iniciativa Dovolj.je ima že 38 prijav zoper 22 duhovnikov. FOTO: Matej Družnik


Proč od spirale molka


Od takrat, ko je iniciativa Dovolj.je v drugi polovici maja sklicala zadnjo tiskovno konferenco, se je dinamika dogajanja spremenila. Dotlej je prek spleta prejela 25 prijav zoper 15 duhovnikov, danes, pravi, jih ima že 38 zoper 22 duhovnikov.
Spremenilo se je tudi razmerje med ordinariati in iniciativo, kajti škofje so se iz takšnih ali drugačnih razlogov začeli odzivati bolje. Pred tednom dni, 4. julija letos, so se predstavniki iniciative, ki so spremljali eno od žrtev, sestali z nadškofom Alojzijem Cviklom v Mariboru in povedali so, da jim je nadškof prisluhnil »z vso resnostjo«. Podobno so spremljali žrtve tudi na pogovor z ljubljanskim nadškofom Stanislavom Zoretom in zapisali so, da jim je »prisluhnil«.

Po srečanju, ki je v Vatikanu potekalo v drugi polovici februarja 2019, in po papeškem dokumentu »Vi ste luč sveta« glede obravnave spolnih zlorab mladoletnih v Cerkvi prihaja do nove dinamike. Ta mesec se je javno oglasil tudi dunajski kardinal Christoph Schönborn in škofe ter druge cerkvene uradnike pozval, naj se bolj angažirajo in prisluhnejo žrtvam duhovniških zlorab. Junija je imel predavanje, v katerem je izpostavil, da je bistveno prisluhniti žrtvam, sicer lahko pride do spirale molka, ki je doslej omogočala, da so se zlorabe lahko dogajale tako dolgo.

Nekaj podobnega je v pogovoru s francosko novinarko Céline Hoyeau povedal glavni jezuitski predstojnik, provincial francosko govorečih provinc zahodne Evrope François Boëdec, ki je priznal, da so zadeve doslej potekale prepočasi in so žrtve zato izgubile zaupanje v njihove poštene namene. Iz tega je potegnil spoznanje o novi transparentnosti: »Dolžni smo raziskati in v vsakem času izsledke sporočiti žrtvam.«

Zdi se, da je tokratna poanta civilne iniciative Dovolj.je prav taka. Z »resnim pritiskom in odločnimi zahtevami« doseči, »da se zgodi nekaj«.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine