Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Z ministri prihaja val kadrovanj

Po imenovanju vladne ekipe menjave v policiji in obveščevalnih službah.
Z Anžetom Logarjem, kandidatom SDS za ministra za zunanje zadeve, Janezom Ciglerjem Kraljem, kandidatom NSi za ministra za delo, in Matejem Toninom, kandidatom NSi za ministra za obrambo, se danes začenjajo zaslišanja vladne ekipe Janeza Janše pred pristojnimi parlamentarnimi odbori. FOTO: Uroš Hočevar
Z Anžetom Logarjem, kandidatom SDS za ministra za zunanje zadeve, Janezom Ciglerjem Kraljem, kandidatom NSi za ministra za delo, in Matejem Toninom, kandidatom NSi za ministra za obrambo, se danes začenjajo zaslišanja vladne ekipe Janeza Janše pred pristojnimi parlamentarnimi odbori. FOTO: Uroš Hočevar
Suzana Kos, Barbara Eržen
10. 3. 2020 | 06:00
10. 3. 2020 | 15:02
4:02
Ljubljana – Po včerajšnji seji sveta za nacionalno varnost se je mandatar Janez Janša sestal s svojo ekipo, saj njegova vlada ne more računati na začetnih sto dni miru. Njihova prva naloga bo gotovo omejitev negativnih posledic koronavirusa. Vprašanja na to temo si kandidati za ministre lahko obetajo tudi na zaslišanjih, ki bodo potekala od danes do petka. In če težav ne bo, je potrjevanje vlade mogoče pričakovati prihodnji torek.

Kandidati za ministre so večinoma že izbrali člane svojih najožjih ekip. Matej Tonin se bo po pričakovanjih v svojem kabinetu gotovo oprl na izkušnje Boštjana Perneta, nekdanjega šefa vojaških obveščevalcev, morda tudi na Bernarda Memona, ki je že zaposlen na ministrstvu.

Matej Tonin se bo po pričakovanjih v svojem kabinetu gotovo oprl na izkušnje Boštjana Perneta, nekdanjega šefa vojaških obveščevalcev. FOTO: Mavric Pivk
Matej Tonin se bo po pričakovanjih v svojem kabinetu gotovo oprl na izkušnje Boštjana Perneta, nekdanjega šefa vojaških obveščevalcev. FOTO: Mavric Pivk
Z novo vlado navadno sledita najprej menjava direktorja Sove – ta je neposredno podrejen predsedniku vlade – in šefa Obveščevalno-varnostne službe (OVS), ki sodi v resor ministrstva za obrambo. Kot morebitno novo direktorico OVS omenjajo nekdanjo namestnico direktorja Ines Coradi, ki bi spet lahko (začasno) prevzela vodenje službe. Tudi sedanja načelnica generalštaba Slovenske vojske Alenka Ermenc bo funkcijo po pričakovanjih prepustila svojemu nasledniku, za to mesto se med morebitnimi kandidati omenja brigadirja Bojana Pograjca in Dobrana Božiča, zdaj državnega sekretarja na zunanjem ministrstvu.

Sedanja direktorica Policije Tatjana Bobnar, ki je prejšnji mesec pri nenapovedanem nadzoru Knovsa pod vodstvom Žana Mahniča, poslanca SDS, zavrnila vpogled v določene podatke, je v pogovoru za Nedelo ocenila, da bo v prihodnje imela več časa za kolesarjenje. Ker notranje ministrstvo prevzema kandidat SDS Aleš Hojs, ne bi presenetilo, če bi vodenje Policije prevzel Saša Korenjak, zdaj pristojen za področje varnosti v Telekomu Slovenija. V preteklosti je vodil urad za varnost in zaščito, ki skrbi za varovanje najvišjih državnih funkcionarjev in tujih državnikov, velja pa za tesnega prijatelja kandidata za novega ministra za notranje zadeve.
 

Sekretarke za uravnoteženje pretežno moške vlade


Janez Cigler Kralj je kandidat NSi za ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. FOTO: NSi<br />
 
Janez Cigler Kralj je kandidat NSi za ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. FOTO: NSi
 
Vsem državnim sekretarjem vlade Marjana Šarca bodo ob imenovanju novih ministrov prenehali mandati, a prav gotovo bosta svoje dosedanje sodelavce obdržala minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek in ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec. Ker pa je Janez Janša predlagal predvsem moško ministrsko ekipo – v njej le štiri kandidatke, poleg Pivčeve še Lilijana Kozlovič, Simona Kustec in Helena Jaklitsch – so iz krogov SDS že pred vložitvijo liste prihajale informacije, da bodo ekipo vsaj delno uravnotežili z več državnimi sekretarkami.

Najtrši oreh tudi te koalicije bo zdravstvo. Po naših informacijah kandidat za ministra Tomaž Gantar razmišlja, da bi imel v svoji ekipi kompetentne ljudi, močne tako pri vsebini kot tudi politično. Ker ta vlada stoji in pade v zdravstvu, ne bi bilo presenetljivo, če bi se v zdravstvenem resorju odločili za ekipo, ki bi imela zaslombo pri več koalicijskih strankah. Možna izbira bi tako bila Alenka Forte, ki v SDS predseduje odboru za zdravstvo, in Matjaž Trontelj iz NSi. Ministra NSi se bosta za pomoč predvidoma obrnila na strokovnjake iz kroga stranke, na ministrstvo za delo bo predvidoma prišel Cveto Uršič, na infrastrukturo pa Uroš Korošec. Oba vodita pristojne odbore v NSi.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine