Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Vrh poenoten, nemir na terenu ostaja

Desus: Vodstvo stranke podprlo Aleksandro Pivec. S terena pa je slišati napovedi o samoukinitvi nezadovoljnih lokalnih odborov.
Aleksandra Pivec in Tomaž Gantar napovedujeta več medsebojnega komuniciranja, več sodelovanja s terenom in reševanje težav brez javnosti.<br />
FOTO: Voranc Vogel/Delo
Aleksandra Pivec in Tomaž Gantar napovedujeta več medsebojnega komuniciranja, več sodelovanja s terenom in reševanje težav brez javnosti.<br /> FOTO: Voranc Vogel/Delo
10. 7. 2020 | 06:00
10. 7. 2020 | 06:08
5:50
Ljubljana – Odprta vprašanja je treba reševati znotraj stranke, sta po včerajšnjem sestanku vodstva Desusa poudarjala predsednica Aleksandra Pivec in predsednik sveta stranke Tomaž Gantar. Opozorila o nezadovoljstvu na terenu jemlje predsednica resno, zaveda se različnih ideoloških prepričanj članstva in pomembnosti dela na terenu. Vrh stranke je poenoten, Desus ostaja v koaliciji. Pravno-statutarna komisija stranke bo pregledala zapisnik seje ponedeljkovega pokrajinskega odbora, ki je Pivčevi izglasoval nezaupnico. Dejstvo pa je, da sklepi tovrstnih odborov niso zavezujoči za organe stranke.

S prevzemom upokojenske stranke je politično neizkušena Aleksandra Pivec stopila na izjemno spolzek politični parket, saj Desus ni navadna stranka, ocenjuje politični analitik Dejan Steinbuch, ampak interesna politična združba z občutnim zakulisnim vplivom na organe odločanja. Spletk, frustracij in starih zamer kar mrgoli.

Aleš Černivec FOTO: Osebni arhiv
Aleš Černivec FOTO: Osebni arhiv




Pivčevi je nezaupnico izglasoval ljubljanski pokrajinski odbor, k odstopu pa jo je pozval celo njen prvi podpornik. »Bili smo prvi, ki smo jo predlagali in podprli za novo predsednico, prvi pa smo jo pozvali tudi k odstopu. Pogovarjam se s kolegi in kar nekaj lokalnih odborov grozi s samorazpustitvijo, če ne bo sprememb pri vodenju stranke,« opozarja Drago Kocbek, predsednik območnega odbora iz Radencev, ki se je podpisal pod novo pismo predsednici. Četrto po vrsti.

Teren je nezadovoljen zaradi kadrovanja, ki poteka mimo kadrovske komisije stranke, nespoštovanja statuta in tudi zaradi neodzivnosti vodstva. »Pivčeva se je obdala z ljudmi, ki so v stranko vstopili nedolgo nazaj ali pa sploh še niso člani Desusa. Stranko vodijo po svoje, brez komunikacije s terenom. Tako pač ne bo šlo,« je prepričan Kocbek. Zmotilo je tudi dejstvo, da je brez soglasja sveta stranke, ki je najvišji organ med kongresoma, podpisala protokol o sodelovanju s SNS in poslancema narodnosti. Ta zagotavlja dodatne poslanske glasove; res sicer ne gre za koalicijsko pogodbo, a Pivčeva je s podpisom tega dokumenta dejansko privolila v manjšo težo Desusa v koaliciji.


 

Na fronti veliko igralcev


Po hladni prhi z nezaupnico so iz Desusa medijem poslali pismo člana občinskega odbora Vrhnika, v katerem popisuje zakulisje dogajanja pred sejo pokrajinskega odbora, ki jo je vodil nekdanji direktor družbe Slovenski državni gozdovi Zlatko Ficko. Ta naj bi izjavil, da bi zamenjal Pivčevo na čelu Desusa. Ficko pisanje zanika, češ da gre za neresno zavajanje.

Dejan Steinbuch<strong> </strong>FOTO: Jože Suhadolnik
Dejan Steinbuch FOTO: Jože Suhadolnik


»Zlatko Ficko iz zgodbe o slovenskih gozdovih bi se Pivčevi rad maščeval. Bivši predsednik Karl Erjavec razmišlja o vrnitvi na prestol. Tomažu Gantarju se ne ljubi biti več minister za zdravje in misli, da bi ga puč v stranki in odhod iz koalicije odrešil muk. Ne smemo pozabiti niti na stare eminence, ideološke očete stranke, ki so Pivčevo podprli, ko je kandidirala za predsednico. Imeli so namreč dovolj muhastega Erjavca in domnevali so, da bo nova predsednica poslušnejša in vodljivejša od predhodnika. A so se ušteli v hipu, ko je Desus vstopil v desnosredinsko koalicijo z Janšo,« ocenjuje Steinbuch.

Dovolj podpore za dejansko zamenjavo Pivčeve še ni. Kritike »zdravih sil« znotraj stranke se bodo zato povečevale, napoveduje analitik, naraščali bodo tudi zunanji pritiski, kajti marsikdo naivno misli, da je Desus po propadli ofenzivi na Zdravka Počivalška zdaj najšibkejši člen Janševe koalicije. Zmotne so ocene, da bi odstavitev Pivčeve pomenila avtomatičen odhod stranke iz vlade, izgubo večine v parlamentu in neizbežen padec Janeza Janše.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine