Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Vprašanja o preteklosti in predsodkih v družbi

Festival Hiša strpnosti: Ali lahko prezremo zgodovino?
Plakati strpnosti na hiši Mini teatra v Križevniški ulici Foto Silva Čeh
Plakati strpnosti na hiši Mini teatra v Križevniški ulici Foto Silva Čeh
25. 3. 2019 | 15:00
26. 3. 2019 | 14:42
2:07
Ljubljana – Mini teater še do četrtka gosti festival Hiša strpnosti, na katerem skozi različna predavanja, filme in druge dogodke obravnavajo vprašanja o preteklosti, zgodovini, razpravljajo o migracijah ter predsodkih v naši in družbah po vsem svetu.

Na festivalu se sprašujejo, ali lahko prezremo zgodovino in kaj sploh pomeni zgodovina, pri letošnji beri filmov pa »ne gre le za edinstvene zgodbe, čustvene konflikte, ljubezen in poželenje, temveč tudi za sprejemanje kulturnih, etničnih, verskih in spolnih identitet ter sprejemanje t. i. individualne odgovornosti«, preberemo na spletni strani.
Danes ob 8.30 bo Mirko Ilić, svetovno znani grafični oblikovalec, na predavanju Simboli sovraštva govoril o simbolih, metaforah in nevarnostih desničarskega ekstremizma, rasizma in antisemitizma. Sledile bodo projekcije več filmov, ob 18. uri film Anina vojna režiserja Alekseja Fedorčenko. Govori o majhni deklici, ki preživi množično streljanje judovskega prebivalstva in se poskuša skriti v nekdanji šoli. Film odlikuje izjemna estetika in je prejel številne nagrade.
Ob 19.20 bo predstavitev knjige Življenje in smrt v koncentracijskem taborišču izpod peresa Iva Goldsteina​. Avtor, priznani zgodovinar in univerzitetni profesor, bo knjigo o hrvaškem koncentracijskem taborišču Jasenovac predstavil skupaj s Seidom Serdarevićem, glavnim urednikom založbe Fraktura. Ob 20. uri bo sledila projekcija filma Murer: Anatomija procesa, ki govori o resničnem sodnem procesu proti nacističnemu zločincu leta 1963 v Avstriji. Čeprav so mu dokazali odgovornost za umor in mučenje, ga porota zaradi političnih intervencij ni spoznala za krivega. Po filmu bo pogovor z režiserjem Christianom Froschem.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine