Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Vpliv stroškov dela na cene vrtcev in komunale

V Ljubljani lani dražji vrtci, mestni promet in parkiranje. V občinah večinoma še ne napovedujejo, kakšne bodo letošnje podražitve.
Odvoz smeti se je v Ljubljani lani podražil, v 2020 se ne bo. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odvoz smeti se je v Ljubljani lani podražil, v 2020 se ne bo. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Aleš Stergar, dopisnice in MariborInfo
3. 1. 2020 | 12:15
3. 1. 2020 | 17:29
9:16
Kakšne spremembe cen vrtcev in komunalnih storitev je mogoče pričakovati v letu 2020, v slovenskih občinah še ne napovedujejo. Na cene v vrtcih bodo prej ko slej vplivali stroški dela, metodologija za oblikovanje cen storitev obveznih občinskih gospodarskih javnih služb pa vsekakor določa usklajevanje cen z dejanskimi stroški. Ker ti naraščajo, je realno pričakovati dvig cen komunalnih storitev. Toda takšnih podražitev, kot so bile lani v vrtcih kot posledica upravičeno višjih plač zaposlenih, za zdaj še ne predvidevajo.

Poleg vrtcev se je v Ljubljani aprila lani podražil javni mestni potniški promet z 1,20 na 1,30 evra, LPP pa je uvedel tudi letno neprenosljivo splošno vozovnico. Ta je sprva veljala za koledarsko leto, po številnih nasprotovanjih pa so se odločili, da bo veljala dvanajst mesecev od dneva nakupa. Cena letne vozovnice sicer ostaja nespremenjena – visokih 365 evrov in 220 evrov za upokojence. O brezplačnem prevozu upokojencev v mestnem prometu na magistratu napovedujejo, da bo ta na voljo, ko bo stroške, tako kot za napovedane brezplačne prevoze v vsem javnem potniškem prometu, pokrivala država. Podobno stališče imajo tudi v mariborski občini.

Hkrati z mestnim prometom so v Ljubljani podražili še parkiranje na plačljivih javnih površinah in nekatere parkirnine v garažnih hišah, za leto 2020 pa novih podražitev ne napovedujejo. Novembra lani so cene parkiranja na štirih parkiriščih dvignili za dvajset centov (na 1,20 evrov na uro) tudi v mariborski občini, v tamkajšnjem Marpromu pa še ne morejo natančneje napovedati, ali bodo v letu 2020 spremembe pri teh storitvah, v Kopru in Murski Soboti pa sprememb ne načrtujejo.

Cene vrtcev se oblikujejo na podlagi dejanskih stroškov, v Ljubljani se v letu 2020 ne bodo podražili. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Cene vrtcev se oblikujejo na podlagi dejanskih stroškov, v Ljubljani se v letu 2020 ne bodo podražili. FOTO: Voranc Vogel/Delo


Dražja hrana za vrtce


Cene vrtcev se oblikujejo na podlagi dejanskih stroškov, zato jih po občinah ob koncu lanskega leta še niso mogli napovedati. Znano je, da bodo stroški dela spet višji zaradi ovrednotenja delovnih mest, nadaljevanja sprememb uvrstitev v plačne razrede, zaradi decembrskih rednih napredovanj v nazive in plačne razrede, zaradi dviga minimalne plače in vključevanja dodatkov v plačo in regresa za letni dopust. Po lanski septembrski približno 14-odstotni podražitvi vrtcev v Ljubljani na občini spremembe cen vrtcev v letu 2020 ne predvidevajo.

Koprski vrtci so se podražili že marca lani, letos pa cen ne bodo poviševali, čeprav so se stroški plač v povprečju povišali za dobrih pet odstotkov, prav tako tudi materialni stroški, ki so višji predvsem zaradi višjih cen živil na trgu. Letos bodo uvedli dodatno ugodnost pri plačilu vrtca za starše, ki rešujejo prvi stanovanjski problem z nakupom nepremičnine na območju občine in za katero odplačujejo stanovanjsko posojilo. Ob izpolnitvi pogojev se bo staršem cena vrtca dodatno znižala za deset evrov na mesec.

Cene v vrtcih so odvisne od stroškov dela, torej od plač zaposlenih. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Cene v vrtcih so odvisne od stroškov dela, torej od plač zaposlenih. FOTO: Voranc Vogel/Delo


V mariborskih javnih vrtcih so cene višje od maja, v novomeških od aprila, v ptujskih od marca in v kranjskih od februarja 2019. Ekonomska cena vrtca Murska Sobota se je v letu 2019 povečala za dobrih osem odstotkov, v letu 2020 pa predvidevajo ponovni dvig ekonomske cene za dva odstotka. Podobno kot v vrtcih se po občinah spreminjajo tudi cene v javnih domovih za starejše in cene pomoči na domu. Februarja lani se je, denimo, v Kranju povišala ekonomska cena pomoči na domu, medtem ko je ostala cena za uporabnike ob višjih občinskih subvencijah – trenutno krije občina stroške pomoči na domu v višini 78,3 odstotka – nespremenjena. Po dvanajstih letih bodo že ta mesec predlagali dvig cene za uporabnike s 4,20 evra na uro na 4,50 evra na uro.


Podražitev komunalnih storitev v pripravi


Morebitne prihodnje spremembe cen komunalnih storitev – kot so voda, odvajanje in čiščenje komunalne in padavinske odpadne vode, zbiranje in obdelava odpadkov – so odvisne od elaboratov, ti pa so še v pripravi, zato je težko napovedati, za koliko se bodo spremenile. V Medvodah navajajo, da ob predvideni metodologiji izračuna cen večinoma niti nimajo veliko možnosti za uravnavanje cen javnih storitev.

V Ljubljani so se lani podražile storitve Voka Snage, v Javnem holdingu Ljubljana pa ocenjujejo, da bo v prvem četrtletju leta 2020 prišlo do manjše uskladitve cen na področju oskrbe s pitno vodo in ravnanja z odpadno vodo. Pri ravnanju z odpadki cene usklajujejo na tri leta, zato ostajajo cene v letu 2020 predvidoma nespremenjene. V Kranju se je lani podražila storitev odvajanja in čiščenja odpadnih voda, letos pa bo kranjska komunala najverjetneje predlagala podražitev cen komunalnih storitev zaradi dvigov prevzemih cen v Evropi (omenjajo izjemno rast odkupne cene blata) in rastjo stroškov vzdrževanja komunalnega omrežja. Dvigov ostalih cen na občini ne pričakujejo.

Cene komunalnih storitev so odvisne od elaboratov, ki jih še pripravljajo. FOTO: Blažž Samec/Delo
Cene komunalnih storitev so odvisne od elaboratov, ki jih še pripravljajo. FOTO: Blažž Samec/Delo


Na koprski občini si bodo prizadevali, da povišanj cen komunalnih storitev ne bo. Na Ptuju ne načrtujejo sprememb pri ceni ravnanja s komunalnimi odpadki, ki je enaka že od leta 2017, ob cenejšem zemeljskem plinu pa pričakujejo cenejše ogrevanje.
V Izoli so lani poleti prešli na nov način obračunavanja komunalnih odpadkov, po katerem se je nekaterim uporabnikom cena zvišala (celo do 40 odstotkov), drugim pa znižala, v povprečju pa je višja za 16 odstotkov. V Murski Soboti se večina cen komunalnih storitev, ki so nespremenjene od leta 2016 in 2017, lani ni spremenila, s 1. aprilom 2019 se je podražila le obdelava nekaterih vrst komunalnih odpadkov.


Vpliv pošte na ceno vode


V mariborskem vodovodu ugotavljajo, da so cene v večini občin iz njihovega sistema zadnjič spremenili leta 2017. Od takrat so se stroški dela povečali za 4,56 odstotkov, v letu 2020 bodo višje minimalne plače in izločitev dodatkov dodatno breme za delodajalce. Opozarjajo tudi na večkratne dvige cen poštnih storitev, v treh letih za 33,3 odstotka, kar je dvignilo lastno ceno vode za en cent na prostorninski meter prodane vode samo iz tega naslova. Maja lani so se podražile storitve ravnanja z odpadki za občane Maribora, in sicer se je cena po trinajstih letih zvišala za dobre tri evre. Občine, lastnice podjetja, so se v začetku lanskega decembra dogovorile, da, z izjemo občine Miklavž na Dravskem polju, pristopijo k oblikovanju enotne cene, ki naj bi jo uveljavili v prvih mesecih letošnjega leta.


Spreminjanje cen nadomestil za uporabo stavbnih zemljišč


Ker je država spremenila sistem, so se po državi lani podražile tudi grobnine. Občine spreminjajo tudi nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča (NUSZ). Kljub že nekaj desetletij veljavni zakonodaji v šestdesetih od 212 slovenskih občin doslej NUSZ za nepozidana stavbna zemljišča niso zaračunavali. V letu 2020 bodo NUSZ za nepozidana stavbna zemljišča začeli zaračunavati v Medvodah, kjer imajo kar 141 hektarov takih zemljišč. Še pred plačilom NUSZ pa bodo iz sklada nepozidanih stavbnih zemljišč na predlog lastnikov izločili kmetijska zemljišča.

V Krškem se bo NUSZ povišal za 1,9 odstotka. Kljub temu, da je bil zadnji odlok sprejet leta 2016, je bilo treba kar nekaj točk prilagoditi trenutni zakonodaji, hkrati pa z odlokom tudi v Krškem rešujejo problem nezazidanih stavbnih zemljišč, ki se ne uporabljajo skladno z namenom, kakršen je zanje predviden z veljavnim prostorskim aktom, poenostavilo se bo tudi točkovanje.

V ljubljanski mestni občini se vrednost točke spreminja vsako leto: če mestni svet do konca predhodnega leta ne sprejme vrednosti točke za tekoče leto, se vrednost točke s 1. januarjem tekočega leta revalorizira z indeksom rasti cen življenjskih potrebščin. Lani je bilo NUSZ za zazidana stavbna zemljišča 0,000503 evrov za površinski meter na mesec in za nezazidana stavbna zemljišča  0,000754 evrov/m2/mesec.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine