Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Volitve 2022

V SAB dolgo ohranjali upanje na preboj v parlament

V Stranki Alenke Bratušek so čestitali zmagovalcu, obupati niso želeli. Zaradi visoke udeležbe na predčasnih volitvah so čakali na končne rezultate.
SAB so rezultate spremljali v ljubljanski gostilni Pod lipo. FOTO: Dejan Javornik
SAB so rezultate spremljali v ljubljanski gostilni Pod lipo. FOTO: Dejan Javornik
24. 4. 2022 | 20:16
24. 4. 2022 | 22:44
2:53

Javnomnenjske raziskave Stranki Alenke Bratušek (SAB) niso dovoljevale brezskrbne volilne končnice, prav mirno ni bilo niti štetje glasov po razglasitvi izidov vzporednih volitev. Ti so stranki pripisovali dober odstotek manj, kot bi ga potrebovala za prestop parlamentarnega praga, in vendar je predsednica Alenka Bratušek, kakor tudi drugi člani njene ekipe, ki je bila zbrana v ljubljanski restavraciji Pod lipo, vztrajala, da je treba počakati na uradne rezultate državne volilne komisije.

image_alt
Koalicija KUL pogorela

»Govorimo o vzporednih volitvah, za katere so tudi izvajalci rekli, da ne bodo najbolj natančne, saj je veliko ljudi volilo predčasno. V SAB smo dali vse od sebe, ogromno smo bili na terenu, stisnili smo veliko rok in naši občutki so bili bistveno drugačni, kot kažejo vzporedne volitve,« je za Delo povedala Alenka Bratušek. 

Najmanjša stranka Koalicije ustavnega loka (KUL), ki se je v predvolilni boj podala okrepljena z nekdanjimi člani Desusa, se je v kampanji postavljala predvsem kot branik pravic upokojencev, opozarjala pred orbanizacijo Slovenije in se obenem skušala pozicionirati kot oster kritik javnofinančne politike aktualne vlade. 

»Naš skupen cilj, torej cilj koalicije KUL in Gibanja svoboda, je bil, da zamenjamo to neodgovorno vlado, da Slovenijo postavimo nazaj na pot demokracije, pravne države, svobode medijev, človekovih pravic …« je poudarila predsednica stranke. »Kot kaže, bo ta cilj dosežen in SAB je k temu prispevala.« 

Za SAB, ki naj bi tokrat na volitvah zadnjič sodelovala s tem imenom, so bile to tretje parlamentarne volitve. FOTO: Jure Eržen/Delo
Za SAB, ki naj bi tokrat na volitvah zadnjič sodelovala s tem imenom, so bile to tretje parlamentarne volitve. FOTO: Jure Eržen/Delo

Za SAB, ki naj bi tokrat na volitvah zadnjič sodelovala s tem imenom, so bile to tretje parlamentarne volitve. Na prvih, leta 2014, je stranka nekdanje premierke – takrat še kot Zavezništvo Alenke Bratušek – dobila štiri poslanske sedeže (4,38 odstotka glasov), leta 2018 pa je s petimi mandati v državnem zboru izid uspela nekoliko izboljšati.

Stranka je kasneje vstopila v vlado Marjana Šarca in prevzela vodenje ministrstva za infrastrukturo, urada za Slovence v zamejstvu in po svetu ter službe za razvoj in evropsko kohezijsko politiko.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine