Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Vodo prečrpali, pregledujejo škodo

Najhuje je bilo v piranski občini, kjer je zalilo ceste, podvoze in poslopja, sprožilo se je tudi 14 plazov.
Poplavljen Strunjan. FOTO: Igor Škof
Poplavljen Strunjan. FOTO: Igor Škof
31. 8. 2023 | 10:20
31. 8. 2023 | 10:24
2:44

»Zaenkrat je položaj pod nadzorom,« zagotavlja namestnik poveljnika piranske civilne zaščite Peter Ventin. Slovensko Istro so včeraj zajele močne padavine, pri čemer je bilo najhuje v piranski občini. Na portoroškem letališču so namerili 60 litrov dežja na kvadratni meter. Zalilo je ceste, podvoze, poslopja, sprožilo se je 14 plazov. Okoli 60 pripadnikov gasilcev, civilne zaščite in drugih služb je opravilo skoraj 40 intervencij, največ na območju Lucije. Po Ventinovih besedah jim je zmanjkalo črpalk za črpanje vode, zato so jim na pomoč priskočili kolegi iz izolske občine.

Voda je med drugim zalila nekaj domov, vrtec in trgovski center v Luciji ter garažno hišo v Portorožu, kjer pa so pravočasno umaknili vse avtomobile. V vrtcu so razlito meteorno vodo prečrpali in so ga danes že odprli. Težave so imeli tudi v strunjanski dolini. Deloma je bila zaprta cesta med Strunjanom in Lucijo.

Trenutno še prečrpavajo vodo iz portoroške garažne hiše in strokovne službe pregledujejo predele, kjer so se sprožali plazovi. Večino grobih del pa so izvedli že včeraj. zdaj je čas za pregled škode.

Poplavljen Strunjan. FOTO: Igor Škof
Poplavljen Strunjan. FOTO: Igor Škof

V Strunjanu so poplav ob večjih deževjih že vajeni. Tudi tokrat je zalilo cesto v središču naselja. Kot je povedala predsednica krajevne skupnosti Brina Knez, pa je voda vdrla le eno hišo, saj so krajani ravnali samozaščitno. V kraju razpolagajo tudi s črpalko civilne zaščite, ki so jo aktivirali, želeli pa bi si, da bi jo imeli zaradi poplavne ogroženosti za stalno nameščeno.

Za vključitev v interventni zakon

Na koprski in piranski občini so potrdili, da so na vlado naslovili pobudo za vključitev v zakon o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov, ki ga bo na današnji izredni seji obravnaval državni zbor. Po podatkih regijskega štaba civilne zaščite za obalno regijo je ponedeljkov močan veter odkril streho na 36 poslopjih, poplavljenih je bilo 88 objektov, sprožilo se je 34 manjših plazov.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine