Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Vodenje ZZZS bi prevzel nekdanji državni sekretar

Na razpis za položaj generalnega direktorja zavoda je prispela le prijava dr. Tadeja Ostrca.
Dr. Tadej Ostrc bi bedel nad milijardami v zdravstveni blagajni. FOTO: Leon Vidic/Delo
Dr. Tadej Ostrc bi bedel nad milijardami v zdravstveni blagajni. FOTO: Leon Vidic/Delo
24. 9. 2024 | 14:00
24. 9. 2024 | 16:02
3:07

Upravni odbor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je danes na redni seji ugotovil, da je bila na javnem razpisu za generalnega direktorja ZZZS pravočasno predložena popolna prijava enega kandidata, dr. Tadeja Ostrca iz Ljubljane.

S kandidatom bo upravni odbor ZZZS, ki ga vodi Irena Ilešič Ćujovič opravil razgovor na prihodnji seji v oktobru, nato bo odločal o izbiri za generalnega direktorja, ki ga mora posredovati v imenovanje skupščini Zavoda.

Ostrc je bil državni sekretar, ko je ministrstvo za zdravje vodil minister Danijel Bešič Loredan. Po izobrazbi je zobozdravnik, ki ima tudi specializacijo stomatološke protetike. Je samostojni podjetnik in od oktobra 2021 solastnik podjetja Rexlucris.Glede Osterca so na Necenzurirano oktobra lani pisali, da je po odhodu z ministrstva delal tudi v eni od zasebnih klinik, ki je prav v času ministrovanja Bešič Loredana dobila koncesijo.za oralno in maksilofacialno kirurgijo.

Zdajšnja generalna direktorica ZZZS Tatjana Mlakar se na presenečenje mnogih ni prijavila na razpis. Foto Leon Vidic/Delo
Zdajšnja generalna direktorica ZZZS Tatjana Mlakar se na presenečenje mnogih ni prijavila na razpis. Foto Leon Vidic/Delo

Nekateri naši sogovorniki so izrazili začudenje, da si vodenja ZZZS ne želi nadaljevati dr. Tatjana Mlakar, ki je bila za generalno direktorico izbrana februarja 2021.

Kot je povedala, ni dobila nobenih namigov v smeri, da ni več zaželena, je pa pri njeni odločitvi o tem, da se na razpis ne prijavi, gotovo botrovalo tudi dejstvo, da je trenutno dogajanje v zdravstvu izjemno burno, da je direktorski položaj povezan z veliko odgovornostjo in posledično tudi pritiski.

»Vodenje ZZZS (tam je zaposlena od leta 1993, vodila je tudi Območni enoti Novo mesto in Krško, op. p.) sem vedno dojemala kot strokovno in ne politično funkcijo, svoje načrte sem s sodelavci vedno usmerjala v ohranjanje javnega sistema zdravstvenega varstva,« je povedala za Delo. Prepričana je, da je možno mnoge težave v zdravstvu odpraviti, da je v organizaciji dela možno narediti velike premike, ki bi vplivali na večjo produktivnost, a je za to potrebna zelo močna podpora in dogovor s ključnimi akterji v zdravstvu. Z ministrstvom za zdravje sicer po njenih besedah trenutno dobro sodelujejo.

Za Ostrca ni vedela, da se je prijavil. Pozna ga iz časa, ko je bil državni sekretar na ministrstvu za zdravje. Kot je še dejala, za to, da nekdo prevzame vajeti tako velikega zavoda, ni dovolj zgolj želja, ampak tudi ogromno najrazličnejših izkušenj in dobro poznavanje sistema.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine