Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Vladajoči LMŠ podpora spet zrasla, Desusu padla

LMŠ je ponovno sama na vrhu, sledita SDS in SD, NSi pa je prehitela Levico.
Marjan Šarec in Matej Tonin. FOTO: Jure Eržen/Delo
Marjan Šarec in Matej Tonin. FOTO: Jure Eržen/Delo
12. 8. 2019 | 06:00
12. 8. 2019 | 08:26
3:11
V tednih, ko sta vlada in parlament na dopustu, so bili sodelujoči v anketi bolj kritični do njunega dela kot junija, saj sta si oba prislužila nižji srednji oceni. So se pa na tokratnem barometru, ki ga je inštitut za raziskovanje trga in medijev Mediana izvedel med 31. julijem in 8. avgustom na vzorcu 736 polnoletnih prebivalcev Slovenije, nekoliko premešale karte pri priljubljenosti političnih strank. Na prvih treh mestih je sicer enako zaporedje kot doslej, za njimi pa je kar nekaj sprememb.

Po precejšnjem padcu od junija do julija je znova nekoliko zrasla podpora največji vladni stranki LMŠ, ki je spet sama na prvem mestu. Kot je že ves čas od februarja, ji sledi največja parlamentarna stranka SDS, ki je zbrala skoraj enak delež privržencev kot pred mesecem dni. Tretja ostaja SD z 0,6 odstotne točke manj. Na četrto mesto se je povzpela NSi, ki ji je predsednik Matej Tonin napovedal bolj sredinsko prihodnost, je pa že prejšnja dva meseca kazala rast priljubljenosti.

Infografika
Infografika


Na petem mestu je zdaj Levica, ki ji je podpora upadla za 1,2 odstotne točke, SNS ohranja razmeroma stabilen položaj in podporo, nekoliko pa si je opomogla SMC, za katero bi, če bi bile volitve jutri, glasovalo 2,9 odstotka vprašanih, kar je skoraj dvakrat več kot julija.

Za skoraj odstotno točko več naklonjenosti med anketiranimi je bila avgusta deležna SLS. Ta je zadnje tedne bolj opazna zlasti pri temi o antagonizmu med kmeti in velikimi zvermi, pri čemer zagovarja večjo zaščito prebivalcev podeželja ter odstrel medvedov in volkov.

Ponovno je padla podpora Desusu, in sicer za dobro odstotno točko, se je pa obdržal pred SAB.

Infografika
Infografika

 

Barometer priljubljenosti


V tokratnem barometru priljubljenosti politikov je v primerjavi s prejšnjim mesecem kar nekaj sprememb, najbolj opazna značilnost avgustovske lestvice pa je, da so vsi, ki so nanjo uvrščeni, dobili nižjo oceno kot julija, razen dveh – bolje sta ocenjena prvaka SDS in NSi, Janez Janša in Matej Tonin, in to oba za enak delež. Toninu, ki je v minulem tednu napovedal premik NSi proti sredini, je tako uspel največji skok in se je zavihtel v prvo peterico, na četrto mesto.

Infografika
Infografika


Vrstni red v vrhu sicer ostaja nespremenjen: še naprej vodi predsednik republike Borut Pahor, pred premierom Marjanom Šarcem in evropsko poslanko SD Tanjo Fajon. Še za mesto višje, kot je bil julija, se je povzpel minister za zdravje Aleš Šabeder, ki se je uvrstil pred tri evropske poslance: Milana Brgleza, Ljudmilo Novak in Romano Tomc.

Poglejmo še začelje lestvice. Na zadnjem mestu vztraja prvak Desusa in obrambni minister Karl Erjavec, Janez Janša pa je prehitel zunanjega ministra in predsednika SMC Mira Cerarja, ki je zdaj predzadnji.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine