Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Predsednik vlade bo zaradi izgube zaupanja odstop ministrice sprejel

Notranja ministrica Tatjana Bobnar je, kot kaže, ocenila, da je izčrpala vse možnosti. Predvidoma v petek bo odstopila.
V koalicijskih SD in Levici so delo Bobnarjeve ocenjevali kot strokovno in izrazili željo, da se se spor čim prej razreši. To se ni zgodilo ... FOTO: Jure Eržen
V koalicijskih SD in Levici so delo Bobnarjeve ocenjevali kot strokovno in izrazili željo, da se se spor čim prej razreši. To se ni zgodilo ... FOTO: Jure Eržen
7. 12. 2022 | 11:38
7. 12. 2022 | 18:40
4:18

Ministrstvo za notranje zadeve je predsedniku vlade Robertu Golobu dopoldne posredovalo pojasnila v. d. generalnega direktorja policije Boštjana Lindava in notranje ministrice Tatjane Bobnar o tem, kdo in kdaj je v času mandata te vlade izvajal politični pritisk na policijo, kot je v ponedeljek po sestanku z Bobnarjevo zahteval Golob.

Na mizi je bila tudi možnost njene razrešitve, a je v tem času notranja ministrica, kot kaže, ocenila, da je izčrpala vse možnosti in sočasno sporočila, da bo po vrnitvi iz službene poti v Bruslju v petek podala odstopno izjavo.

Golob je po srečanju z njo v ponedeljek sporočil, da se z ministrico razhajata glede očitkov o politizaciji dela policije. Po neuspelem predlogu za imenovanje Lindava na mesto generalnega direktorja policije s polnim mandatom je Bobnarjeva namreč navedla, da se mora politika končati pred vrati generalnega direktorja policije. Na tem stališču pa da bo vztrajala, četudi jo bo to stalo ministrskega mesta, je napovedala.

Pojavljali so se tudi očitki, da nista zamenjala nekaterih kadrov, ki so delovali pod prejšnjo vlado Janeza Janše.

V koalicijskih SD in Levici pa so njeno delo ocenili kot strokovno in izrazili željo, da se se spor čim prej razreši. Matej T. Vatovec, vodja poslancev Levice, je obžaloval, da se to ni zgodilo. »Dosedanje delo ministrice Bobnar je bilo strokovno in pozitivno. Tako je, na primer, pristopila k odstranjevanju žice na meji,« je še enkrat poudaril po napovedi njenega odstopa.

»Zgodbo razumemo, podrobnosti pa še ne poznamo,« pa je po današnji seji poslanske skupine, ki se jo je udeležil Golob, povedal vodja poslanec Gibanja Svoboda Borut Sajovic in zagotovil, da ima Golob njihovo polno podporo. Sami poročila Bobnarjeve in Lidava sicer še niso videli.

Njeno naj bi bilo po naših informacijah sicer precej splošno, nasprotno pa naj bi bilo poročilo Lindava veliko bolj konkretno, vsebovalo naj bi tudi podatke, kdo in na kakšen način je želel vplivati na delo policije. Neuradno naj bi bila to konkretna imena, ki ne prihajajo z notranjega ministrstva.

image_alt
Tatjana Bobnar bo politične pritiske naznanila tožilstvu

Pojasnila je zahteval predsednik vlade Robert Golob. Kaj mu je sporočil Lindav, še ni jasno. FOT: Leon Vidic/Delo
Pojasnila je zahteval predsednik vlade Robert Golob. Kaj mu je sporočil Lindav, še ni jasno. FOT: Leon Vidic/Delo
V kabinetu predsednika vlade so to sicer zanikal in navedel, da pojasnila Lindava ne potrjujejo izjav Bobnarjeve glede politizacije policije. »Iz poročila ne izhaja, da bi v mandatu te vlade kdorkoli od političnih funkcionarjev izvajal politični pritisk na Policijo, želel pridobiti informacije o delu Policije ali vplivati na konkretne postopke,« so še zapisali in navedli, da v interesu celovite obveščenosti pričakujejo, da bo Policija omogočila, da bo poročilo čim prej dostopno javnosti.

Zaradi izgube zaupanja pa da bo napovedani odstop ministrice predsednik vlade sprejel.

Kdo bi lahko nasledil Bobnarjevo na čelu notranjega ministrstva še ni jasno, bo pa njegovo imenovanje in zaslišanje pred parlamentarnimi odbori skoraj gotovo potekalo skupaj s preostalimi, ki sledijo spremenjenemu zakonu o vladi. Na vrsti bodo predvidoma začetek januarja.

Kot najresnejši naslednik Bobnarje se je sicer omenjal aktualni svetovalec predsednika republike Boštjan Šefic, ki pa nam je to zanikal. »O nobenem sodelovanju ali prevzemanju funkcij se nisem z nikomer pogovarjal. Zato tudi nima razloga razmišljati o kakršnemkoli prevzemanju funkcij,« nam je zapisal.

V igri naj ne bi bila niti dosedanji državni sekretar Branko Lobnikar in nekdanji notranji minister v Šarčevi vladi Boštjan Poklukar.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine