Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Slovenija

Vlada prestavlja veleposlanika Žbogarja na Malovrhov položaj

Postavitev Samuela Žbogarja za vodjo stalnega predstavništva Slovenije v OZN bo otežilo njegovo delo v varnostnem svetu.
Veliko političnih in strokovnih polemik se je vnelo lani poleti, ko je vlada Roberta Goloba imenovala Samuela Žbogarja za vodjo posebne misije v varnostnem svetu OZN. FOTO: Mark Garten/UN Photo
Veliko političnih in strokovnih polemik se je vnelo lani poleti, ko je vlada Roberta Goloba imenovala Samuela Žbogarja za vodjo posebne misije v varnostnem svetu OZN. FOTO: Mark Garten/UN Photo
7. 9. 2024 | 05:00
4:10

V nadaljevanju preberite:

Potrdila se je ocena predsednice republike Nataše Pirc Musar, da je bilo vladno imenovanje Samuela Žbogarja za vodjo posebne misije za članstvo Slovenije v varnostnem svetu OZN nenavadno. Vlada zdaj postopno ukinja posebno misijo, Žbogarja pa želi po odhodu Boštjana Malovrha nastaviti za vodjo stalnega predstavništva Slovenije v OZN.

Na zunanjem ministrstvu so potrdili, da so na začetku leta objavili interni razpis za vodje diplomatskih in konzularnih predstavništev, med katerimi izstopa položaj vodje stalnega predstavništva, kjer je bil do začetka avgusta na veleposlaniškem položaju Boštjan Malovrh, kamor ga je imenovala vlada Janeza Janše.

V skladu z določili zakona o zunanjih zadevah pa mora Žbogar, če želi zasesti novi veleposlaniški položaj za štiri leta, tri mesece prebiti v domovini na pripravah, poleg tega mora vlada opraviti vse potrebne postopke, vključno s predstavitvijo Žbogarja pristojnemu parlamentarnemu odboru za zunanjo politiko. Če vlada ne želi obiti določil zakona, bi moral Žbogar veliko dragocenega časa, ki bi ga sicer namenil za delo v varnostnem svetu v času predsedovanja, prebiti v Sloveniji.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine