Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Slovenija

Slovenija pozabila države, ki so jo izvolile

Slovenija v ključnem svetovnem gremiju za mir in varnost ne bo promovirala mirnih rešitev za vojno v Ukrajini.
Slovenski veleposlanik Samuel Žbogar je že večkrat opozoril, da toksična polarizacija med stalnimi članicami onemogoča učinkovitejše delovanje varnostnega sveta. FOTO: Loey Felipe/OZN
Slovenski veleposlanik Samuel Žbogar je že večkrat opozoril, da toksična polarizacija med stalnimi članicami onemogoča učinkovitejše delovanje varnostnega sveta. FOTO: Loey Felipe/OZN
2. 9. 2024 | 05:00
2. 9. 2024 | 10:08
6:48

V nadaljevanju preberite:

Čeprav bo Slovenija predsedovala varnostnemu svetu OZN tudi konec naslednjega leta, ob koncu dvoletnega nestalnega članstva v gremiju, ki skrbi za mednarodni mir, pa je vrhunec prvo enomesečno predsedovanje, ki se dejansko začenja jutri z delovnim zajtrkom. Kritiki snovalcem predsedovanja očitajo, da so pozabila na zaveze in obljube državam, ki so Slovenijo lani v generalni skupščini OZN drugič izvolile v varnostni svet.

»Ambicije slovenske vlade so bolj akademske narave, manjša pa stvarna priložnost, da Slovenija s temi temami poseže v bistvo delovanja varnostnega sveta,« ocenjuje naš sogovornik in dodaja, da v tem trenutku glavni akterji ne potrebujejo varnostnega sveta, poleg tega so ga dali na stranski tir – morda za kakšne boljše čase.

Poleg tega pa Sloveniji ni uspelo prisluhniti večinskemu mnenju v OZN. Po tem ko je bila Slovenija s 153 glasovi izvoljena v varnostni svet, predvsem s pomočjo šibkejših držav v mednarodni skupnosti, je obljubljala, da bo njihov glasnik v varnostnem svetu. Program predsedovanja kaže na to, da je Slovenija na te države pozabila.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo za samo 9,99€ mesečno.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine