Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Vlada o metodologiji ocenjevanja gospodarske škode, lipicancih in Prešernovem skladu

Na dopisni seji je zamenjala še generalnega direktorja statističnega urada. Kot v. d. ga bo poslej vodil Tomaž Smrekar.
Minister Zdravko Počivalšek je kobilarno Lipica obiskal pred tednom. Vlada je v letnem načrtu za 142 konj predvidela prenos lastninske pravice z države na drugo pravno osebo. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Minister Zdravko Počivalšek je kobilarno Lipica obiskal pred tednom. Vlada je v letnem načrtu za 142 konj predvidela prenos lastninske pravice z države na drugo pravno osebo. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
STA
21. 5. 2020 | 20:40
21. 5. 2020 | 20:40
5:14
Vlada je na današnji dopisni seji izdala uredbo o metodologiji za ocenjevanje škode, pogojih in postopku dodelitve javnih sredstev iz zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije covida-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo. S predlagano uredbo, ki opredeljuje pogoje, se velikim podjetjem daje možnost, da prejmejo pomoč nad 800.000 evrov, če dokažejo škodo zaradi epidemije v višjem obsegu, so sporočili iz vlade.

Sprejela je tudi letni program ukrepov za izboljšanje kakovosti okolja v Zgornji Mežiški dolini. Za izvajanje programa za letošnje leto je zagotovljenih 795.500 evrov. Ti sanacijski ukrepi sicer potekajo že deseto leto.
 

142 lipicancev ne bo več v lasti države


Vlada je sprejela tudi letni načrt razpolaganja z lipicanskimi konji za letošnje leto. Iz njega izhaja, da je v lasti države 427 konj iz Kobilarne Lipica, od katerih skrbi koncesionar neposredno za 377 konj, medtem ko je 50 konj v pogodbeni reji. V letnem načrtu je predvidena izvedba prenosa lastninske pravice iz države na drugo pravno osebo za 142 konj. Od tega se 45 konj, ki so v pogodbeni reji, neodplačno prenese rejcem, ker je njihova knjigovodska in tudi prodajna vrednost ocenjena na nič evrov.

Ob tem je vlada s Kobilarno Lipica sklenila dodatek h koncesijski pogodbi o izvajanju nalog javne službe Kobilarne Lipica. Do spremembe oziroma zmanjšanja deleža na področju konjeništva je prišlo zaradi odpovedane pogodbe francoskemu trenerju konec leta 2019 in angažiranju priznanih slovenskih trenerjev klasične jahalne šole za nižji honorar.

FOTO: Roman Šipić/Delo
FOTO: Roman Šipić/Delo



 

Znova podaljšanje odloka o začasni omejitvi zbiranja


Vlada je podaljšala tudi ukrepe iz odloka o začasni omejitvi zbiranja. Tako ostaja v veljavi določilo, da se pod določenimi pogoji dopušča zbiranje do 50 ljudi na javnih krajih. O podaljšanju ukrepov bodo obvestili tudi DZ, so zapisali na notranjem ministrstvu.

Strokovno utemeljenost ukrepov sicer vlada ugotavlja vsakih sedem dni, kar je naložilo ustavno sodišče, nadzor nad izvajanjem odloka pa je v pristojnosti inšpekcijskih služb in policije.

Vlada je spremenila tudi uredbo o podporah elektriki, proizvedeni iz obnovljivih virov energije in v soproizvodnji toplote in elektrike z visokim izkoristkom. Z njo se podrobneje predpisujejo merila za zagotavljanje ustreznega zavarovanja za izvedbo projektov s strani promotorjev, vrste oblik teh zavarovanj ter merila za določitev njihove višine, zaradi doseganja ciljev podpor se v manjši meri spreminjajo oz. dopolnjujejo še nekatere druge določbe te uredbe.

FOTO: Voranc Vogel/Delo
FOTO: Voranc Vogel/Delo


Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine