Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Vipap in Toming zanikata posel s pepelom

Kaj se v resnici dogaja na gradbišču nekdanje trboveljske STTIM, raziskuje tudi inšpektor.
Občani so samo danes opazili dva tovornjaka, ki sta jarek (na sliki) zasipavala z materialom neznanega izvora. Foto Arhiv Ci
Občani so samo danes opazili dva tovornjaka, ki sta jarek (na sliki) zasipavala z materialom neznanega izvora. Foto Arhiv Ci
26. 11. 2019 | 13:05
26. 11. 2019 | 16:21
2:54
Trbovlje – Velenjski Toming Inženiring in krški Vipap zanikata, da bi ju na območju Trbovelj družil kakršen koli posel, še najmanj z elektrofiltrskim pepelom. Da na gradbišče nekdanjega STTIM tovornjaki s krškimi registrskimi oznakami domnevno dovažajo pepel iz Vipapa, so Civilno iniciativo (CI) Trbovlje opozorili občani, ta je včeraj obvestila občino, občina pa je danes odredila izredni inšpekcijski nadzor.

Danes sta na gradbišče po podatkih CI še pripeljala dva kamiona in zasipavala jarek domnevno z muljem neznanega izvora. Bager je še popoldne utrjeval stene jarka, drugih aktivnosti pa najbrž zaradi alarma, ki ga je CI zagnala, ni bilo, domneva Nasta Doberlet Bučalič iz CI.
 
Lastnik velenjskega Toming Inženiringa Zoran Ročnik za Delo zanika, da bi na gradbišče nekdanje STTIM Trbovlje, kjer bo po rušenju začel graditi nakupovalni center v slogu Supernove, tovornjaki s krškimi registrskimi oznakami vozili elektrofiltrski pepel iz Vipapa. »Resnica je, da z gradbišča odvažajo les,« pravi Ročnik. Zagotavlja, da »le rušimo« in »predelujemo gradbene odpadke ter recikliramo beton, da ga bomo lahko ponovno uporabili« in da »delamo v skladu z zakonodajo, ker smo vsak dan pod nadzorom najmanj enega inšpektorja«. Ročnik tudi nič ne ve o kakršnem koli jarku na gradbišču, kamor bi odlagali kakršen koli material.
 

Vipap: S Trbovljami nimamo nič več


Tudi v Vipapu odločno zanikajo, da bi v Trbovlje po tistem, ko so jim z Rudnika Trbovlje - Hrastnik pred dnevi sporočili, da površin ne bodo več sanirali z njihovim pepelom, le-tega še vozili v Trbovlje. »S Trbovljami nimamo več nič. Tudi avtoprevoznik Ivan Bernardič ne vozi za nas,« zagotavlja Peter Drakulič iz Vipapa. Obenem priznava, da je podjetje v resni zagati, ker je čez noč ostalo brez lokacije za odlaganje pepela in žlindre in da intenzivno iščejo novo.
 

Trbovlje kot ena sama onesnaževalska fronta


A Nasta Doberlet Bučalič iz Civilne iniciative bo kljub temu vso zadevo prijavila inšpekcijam. »Pepel v Lakonci in Kipah nad Trbovljami, material, ki naj bi ga vozili v kamnolom Lafarge Cementa, zdaj še STTIM – tolikšnega grozda onesnaževalcev in tolikšne koncentracije strupov, kot smo jim priče v mandatu županje Jasne Gabrič, doslej ni bilo. Vračajo se celo oni, ki so že v mandatu županovanja Bogdana Baroviča hoteli na površje. Trbovlje so postale ena sama onesnaževalska fronta,« je ogorčena Bučaličeva.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine