Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Slovenija

Veliko načrtov, a brez jasne časovnice

Smiseln bi bil nabor prednostnih nalog. Zaradi ločitve javnega in zasebnega grozi množičen odhod zdravnikov.
Vlada Roberta Goloba ima pri urejanju zdravstva visoke cilje. Foto Jure Eržen
Vlada Roberta Goloba ima pri urejanju zdravstva visoke cilje. Foto Jure Eržen
17. 5. 2022 | 07:00
17. 5. 2022 | 11:23
5:24

V nadaljevanju preberite:

Ekipa Roberta Goloba si je, kot je razvidno iz koalicijskega pogodbe oziroma programa za delo 15. vlade, v zdravstvu postavila visoke cilje. A pri tem vedno obstaja nevarnost, da bi lahko tudi nizko padla. V zdravstvenem resorju so namreč številne turbulence, ki jih marsikateri minister ni mogel preleteti brez posledic.

Eno takšnih gotovo napoveduje ukinitev dopolnilnega zavarovanja, ki je bila napovedana že v preteklosti, a se je vedno zataknilo pri iskanju nadomestnega vira. Po dostopnih informacijah tega tudi tokrat (še) ni. Koalicijska pogodba razvnema strasti tudi zaradi napovedi, da bo odpravljeno popoldansko delo zdravnikov pri zasebnikih in koncesionarjih ter uvedena konkurenčna prepoved dela. Mladi zdravniki so že napovedali, da se bo v tem primeru zgodil množični odhod zdravnikov iz javne mreže. To vlada Roberta Goloba najbrž še vedno lahko prepreči, a le, če bo znala primerno sistemsko pristopiti, zvišati plače, nagraditi pridnost … Naloge, ki si jih je zadala, so nedvomno velike, ambiciozna je tudi napoved ureditve alternativnega zdravljenja in uzakonitev medicinske uporabe konoplje.

Nabor nalog je obsežen, a kakšna bo časovnica napovedanih prioritet? Najverjetnejši minister za zdravje Danijel Bešič Loredan pravi, da želijo nov sistemski zakon pripraviti do leta 2024. Marjan Pintar, direktor Združenja zdravstvenih zavodov Slovenije, meni, da bi bilo smiselno sestaviti nabor prioritet in natančneje določiti časovnico izvedbe ključnih korakov.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine