Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Več vprašanj kot odgovorov

Kakšna bo, še ni znano, a zakonodajna podlaga bo prav gotovo romala pred varuhe ustave.
Predvsem načelo sorazmernosti je po navedbah informacijske pooblaščenke Mojce Prelesnik v primeru obvezne aplikacije zelo težko utemeljiti, saj si je veliko posameznikov, ki nimajo novejšega pametnega telefona, na katerem aplikacije zanesljiveje delujejo, ne bi moglo namestiti. FOTO: Blaž Samec/Delo
Predvsem načelo sorazmernosti je po navedbah informacijske pooblaščenke Mojce Prelesnik v primeru obvezne aplikacije zelo težko utemeljiti, saj si je veliko posameznikov, ki nimajo novejšega pametnega telefona, na katerem aplikacije zanesljiveje delujejo, ne bi moglo namestiti. FOTO: Blaž Samec/Delo
10. 7. 2020 | 06:00
4:35
Ljubljana – Čeprav so poslanci včeraj sprejeli zakonodajno podlago za mobilno aplikacijo za sledenje stikom – obvezna bo za potrjeno pozitivne na virus sars-cov-2 in tiste, ki jim je bila odrejena karantena – je njena končna oblika vse prej kot znana.

Težava bi lahko nastala, ker tehnološka giganta Google in Apple pri svoji tehnološki rešitvi, ki naj bi jo aplikacija uporabljala, ne dovoljujeta obvezne uporabe. Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) ju je tako predhodno zaprosil za dodatna pojasnila. »V splošnih pogojih so pravniške formulacije in preverjamo, kaj zahtevajo,« je dejal minister za javno upravo Boštjan Koritnik, kjer so zadolženi za razvoj mobilne aplikacije.

Tako ne izključujejo niti možnosti, da bi v primeru zavrnitve najprej – v nekaj tednih – predstavili izključno prostovoljno aplikacijo, ki naj bi bila pravzaprav le različica (prevajanja naj bi se po naših informacijah že lotili) nemške aplikacije. Hkrati pa bi začeli razvijati tudi mobilno aplikacijo, ki torej ne bi uporabila Googlovega ali Applovega vmesnika, a to pomeni, da ta najverjetneje ne bi mogla delovati v načinu spanja in bi zato dodatno izčrpavala mobilno aplikacijo, saj tehnološka giganta ne dovoljujeta dostopa do nekaterih funkcionalnosti mobilnih naprav. Uporabnost mobilne aplikacije, ki bi izpraznila telefonsko baterijo v nekaj urah, bi zato lahko bila sporna.


 

Nemška, francoska, poljska ali slovaška različica?


»Za odprtokodne prostovoljne aplikacije v bistvu tega zakona niti ne potrebujemo, ga pa potrebujemo za obvezno uporabo aplikacije pri okuženih in tistih, ki so v karanteni,« je poudaril državni sekretar na ministrstvu za javno upravo Peter Geršak ter pojasnil, da na ministrstvu za javno upravo pregledujejo več različnih rešitev iz drugih držav. Poleg nemške aplikacije, ki je izključno prostovoljna, naj bi zaprosili tudi za kodo francoske, poljske in slovaške aplikacije, ki je sicer še v nastajanju.

Na Poljskem in Slovaškem – kot želi predvsem predsednik vlade Janez Janša – z mobilno aplikacijo nadzorjujejo tudi upoštevanje karantene. Poljska aplikacija po njegovih besedah ne uporablja geolokacije, ampak posameznik v karanteni s sporočilom prejme zahtevo, naj predloži fotografijo, ki je namenjena preverjanju. Medtem ko so se na Slovaškem odločili za centralizirano izvajanje karantene, razen v primeru, ko se posameznik sam odloči za uporabo mobilne aplikacije.



V obeh državah se – tako kot pri nas – pojavljajo očitki, da so to čezmerni posegi v temeljne z ustavo zagotovljene pravice, kar bo vsaj v primeru slovenske zakonodaje najverjetneje preverjalo tudi ustavno sodišče. Da zahtevo za oceno ustavnosti že pišejo, je včeraj napovedal koordinator Levice Luka Mesec, ki pričakuje, da bi jo ob sodelovanju preostale opozicije zaradi vseh določb, ki jih je tudi parlamentarna zakonodajnopravna služba po njegovih besedah označila za neustavne, lahko vložili na začetku prihodnjega tedna.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine