Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Slovenija

Zaradi podnebnih sprememb več poškodb in tudi smrti pri delu

Slovenija med desetimi državami, kjer je bil od leta 2000 porast smrti na delovnem mestu zaradi vročine največji.
Tudi pri intelektualnem delu, ne glede na to, ali poteka zunaj ali v zaprtih prostorih, je pri višjih temperaturah učinek slabši. FOTO: Jure Eržen/Delo
Tudi pri intelektualnem delu, ne glede na to, ali poteka zunaj ali v zaprtih prostorih, je pri višjih temperaturah učinek slabši. FOTO: Jure Eržen/Delo
26. 4. 2024 | 05:00
26. 4. 2024 | 07:55
6:57

V nadaljevanju preberite

Podnebne spremembe bodo povzročile, da bomo delali v zahtevnejših razmerah, kar bo negativno vplivalo na zdravje zaposlenih. Zato se od delodajalcev pričakuje, da bodo postali zaščitni faktor zaposlenih, je povedala Ajda Erzar, zdravnica z Inštituta za varstvo pri delu ob svetovnem dnevu varnosti in zdravja pri delu, ki ga obeležujemo v nedeljo.

Da so posledice že opazne, dokazujejo ocene Mednarodne organizacije dela (ILO), po katerih je že v letu 2020 poškodbe pri delu zaradi izpostavljenosti vročini utrpelo 80.800 delavcev, 67 pa je jih je umrlo zaradi dela v ekstremni vročini.

Med državami, ki so v tem obdobju doživele največje povečanje števila smrtnih žrtev na delovnem mestu zaradi vročine, je tudi Slovenija – poleg Islandije, Irske, Danske, Češke, Norveške, Avstrije, Švice, Nove Zelandije in Slovaške.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine