Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Evropska komisija nasprotuje novim omejitvam potovanj

V članku povzemamo relevantne podatke o obvladovanju bolezni covid-19.
FOTO: Leon Vidic/Delo
FOTO: Leon Vidic/Delo
V. U., B. T., STA
25. 1. 2022 | 09:35
25. 1. 2022 | 20:43
19:25

20.31 Na Nizozemskem v sproščanje ukrepov za zajezitev virusa

Na Nizozemskem bodo v sredo omilili ukrepe za zajezitev novega koronavirusa, ki veljajo za ene najstrožjih v Evropi. Svoja vrata bodo lahko znova odprli restavracije, bari in muzeji, je danes napovedal nizozemski premier Mark Rutte. Ukrepe sproščajo po velikih napetostih z gostinskim in kulturnim sektorjem.

»Danes sprejemamo velik korak k nadaljnjemu odpiranju Nizozemske,« je povedal Rutte. »To se zdi kontradiktorno, saj številke okužb skokovito naraščajo. Moramo biti jasni, da s tem tvegamo,« je poudaril po poročanju francoske tiskovne agencije AFP. Pojasnil je, da so se za to odločili zaradi »velikih napetosti« z gostinskim in kulturnim sektorjem.

Jeza se je v državi okrepila, potem ko je vlada dovolila, da se 15. januarja odprejo trgovine, fitnes centri in frizerski saloni. Druge dejavnosti so medtem morale ostati zaprte. Kavarne v številnih mestih so kljub temu odprle svoja vrata, muzeji pa so se v znak protesta za en dan odprli kot lepotni saloni.

Kavarne, bari in restavracije bodo lahko od srede znova sprejemali goste, ki bodo morali predložiti covidno potrdilo. Ko ne bodo za mizami, bodo morali nositi zaščitne maske. Gostinski lokali ne bodo smeli biti polno zasedeni. Obiskovalce bodo lahko znova sprejemali tudi kinematografi, gledališča in muzeji. Nočni klubi medtem ostajajo zaprti.

Nizozemci so se zgrnili v restavracije in bare pred zaprtjem še oktobra leta 2020. FOTO: Piroschka Van De Wouw/Reuters
Nizozemci so se zgrnili v restavracije in bare pred zaprtjem še oktobra leta 2020. FOTO: Piroschka Van De Wouw/Reuters

Sproščajo tudi pravila za šole. Razredom kljub potrditvi okužb ne bo treba več v karanteno. Doma bodo morali ostati samo otroci s simptomi okužbe, pri katerih je bila potrjena okužba z novim koronavirusom.

V državi sicer potrdijo po približno 60.000 novih okužb na dan, pri čemer število sprejemov na oddelke intenzivne nege in smrti upada. Zdravstveni minister Ernst Kuipers je obenem poudaril, da to ni gripa in da razmere ostajajo občutljive.

18.10 Pediatri opozarjajo na velike obremenitve v zadnjih dneh

Pediatri so v zadnjih dneh močno obremenjeni, predvsem na račun vprašanj o izolacijah in karantenah ter naročanja na PCR-testiranje, je za STA povedal pediater Denis Baš. Skrbi jih, da bi zaradi velike količine klicev in sporočil spregledali koga, ki njihovo pomoč nujno potrebuje. Odločevalce pozivajo k spremembam, starše pa k potrpežljivosti.

Primarni pediatri in šolski zdravniki se zaradi številnih okužb z novim koronavirusom med mlajšo populacijo soočajo z ogromnim številom telefonskih klicev in elektronske pošte. Na ambulante je dnevno naslovljenih od 100 do 150 vprašanj, večinoma o izolacijah in karantenah ter za naročanje na PCR-testiranje, je pojasnil predsednik sekcije primarnih pediatrov pri združenju za pediatrijo Denis Baš.

Gre za delo, ki je po njegovih besedah administrativne narave, »lahko bi rekli, da je v veliki meri nepotrebno, če bi bilo to z nekimi jasnimi navodili skomunicirano do staršev«. Ob tem pediatre skrbi, da se otroci, ki res potrebujejo pomoč in pregled, v taki množici težko »prebijejo« do zdravnika in bi zaradi tega lahko prišlo tudi do zapletov.

Ljudi zato prosijo za potrpežljivost, odločevalce pa pozivajo, da spremenijo sistem, »ker tak kot je, je nevzdržen«. Po njegovi oceni vse stvari, ki jih sedaj počnejo, delajo zaradi covidnih potrdil o prebolelosti, za katere ne vedo, koliko časa bodo ljudem sploh prišla prav. Ob vseh obremenitvah se jim to zdi nesprejemljivo, je poudaril. Sprašuje se tudi o smiselnosti potrjevanja vseh pozitivnih rezultatov hitrega testiranja še s PCR-testom.

16.20 V UKC Ljubljana letos več kot 140 vdorov okužb z novim koronavirusom, skrbi jih tudi gripa

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana so letos našteli že več kot 140 vdorov okužb z novim koronavirusom na različne oddelke, samo danes osem, je povedala Tatjana Mrvič iz UKC. Organizacija dela je zelo zahtevna, tudi zato, ker za covidom-19 zbolevajo tudi zaposleni v UKC. Mrvičeva je ob tem izrazila zaskrbljenost zaradi pojava gripe.

Situacija v UKC Ljubljana je precej resna, veliko je okuženih pacientov, ki prihajajo na vrata urgentne ambulante, poleg tega so težave tudi zaradi tega, ker bolniki za covidom-19 zbolevajo po sprejetju v bolnišnico, je v današnji izjavi za javnost razmere v največji slovenski bolnišnici opisala vodja službe za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb v UKC Ljubljana Tatjana Mrvič.

Generalni direktor UKC Ljubljana Jože Golobič pa je povedal, da imajo danes - poleg oddelka DTS, ki je primarno namenjen zdravljenju covidnih bolnikov, ter Bolnišnice dr. Petra Držaja in infekcijske klinike - v rdečih conah po oddelkih še dodatno 65 covidnih bolnikov, ki niso bili sprejeti zaradi primarne covidne diagnoze, ampak zaradi druge, kasneje pa so pri njih ugotovili še okužbo z novim koronavirusom.

Pri tem vseh ne selijo na DTS, ker gre tudi za bolnike, ki morda v DTS ne bi mogli biti optimalno obravnavani, je pojasnil Golobič. Zagotovil je, da pa ostaja njihova zaveza, da bodo vsi bolniki deležni obravnave in da če med ali tik pred obravnavo diagnosticirajo covid-19, bolnik zaradi tega ne bo deležen nič manjše ali slabše obravnave.

V UKC Ljubljana se bojijo tudi gripe, ki se že pojavlja. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
V UKC Ljubljana se bojijo tudi gripe, ki se že pojavlja. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Organizacija dela je že zaradi vdorov okužb na oddelke zahtevna, poleg tega imajo s kadrom težave tudi zato, ker za covidom-19 zbolevajo tudi zaposleni v UKC. Od 1. januarja dalje so našteli že več kot tisoč obolelih, viri okužb pa so po besedah Mrvičeve v domačem okolju. Zaradi okužb z novim koronavirusom in karanten je bilo danes dopoldne odsotnih okoli 600 zaposlenih v UKC Ljubljana, od tega je 489 okuženih, 105 pa jih je v karanteni, je povedal Golobič.

Trenutno imajo po besedah Mrvičeve zaradi covida-19 hospitaliziranih 225 odraslih bolnikov, nekaj covidnih bolnikov je tudi na pediatriji. Se pa številke zelo hitro spreminjajo.

Sicer pa jih v UKC precej skrbi tudi gripa. V zadnjem tednu so imeli 17 potrjenih primerov, zaenkrat samo v pediatrični populaciji. »A je pričakovati glede na širjenje virusa, da bo tudi gripa počasi udarila, kar pomeni, da bodo še dodatni problemi glede tega,« je danes dejala Mrvičeva.

15.50 Na onkološkem inštitutu ob rdeči coni težava tudi pomanjkanje kadra

Na Onkološkem inštitutu Ljubljana se poleg vzpostavitve rdeče cone za hospitalizirane bolnike, pri katerih so potrdili koronavirusno okužbo, soočajo tudi s pomanjkanjem kadra. Trenutno je približno 20 odstotkov zaposlenih odsotnih zaradi različnih razlogov, je danes v izjavi za medije povedala generalna direktorica inštituta Andreja Uštar.

Uštarjeva je dejala, da so zaposleni odsotni zaradi karanten, bolniške odsotnosti pa tudi varstva otrok. »Ampak še vedno obvladujemo situacijo, nadomeščamo svoje zaposlene, trudimo se in zdravniška obravnava deluje naprej,« je povedala Uštarjeva. Spomnila je, da onkološka dejavnost od začetka epidemije deluje neprekinjeno, zato upa, da bo tudi rdeča cona vzpostavljena le kratek čas oziroma največ en mesec.

Strokovna direktorica onkološkega inštituta Irena Oblak pa je dejala, da vzpostavitev rdeče cone ni bila nepričakovana. Vzpostavili so jo v dogovoru z ministrstvom za zdravje, zaenkrat pa obsega kirurški oddelek E1. Od zdaj bodo bolnike zato triažirali. »Tisti, ki bo do operacijo potrebovali prej, jo bodo tudi dobili,« je dejala Oblakova. Zaenkrat niso odpovedali nobene operacije.

image_alt
Omikron vdira v zdravstvene ustanove

V primeru, da bi onkološki bolnik s covidom-19 potreboval intenzivno terapijo, ga bodo prevzeli v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana, saj na onkološkem inštitutu svojega intenzivnega oddelka ne morejo spremeniti v covidni oddelek. Na onkološkem inštitutu za zdaj ne gre za izbruhe, ampak s presečnimi testiranji trikrat na teden odkrijejo posamezne bolnike, ki so okuženi. Trenutno je takih bolnikov pet, je povedala Oblakova.

15.45 Bruselj proti dodatnim omejitvam potovanj zaradi omikrona

Evropska komisija je danes članice EU pozvala, naj ne uveljavljajo več dodatnih omejitev potovanj, ki so jih uvedle v minulih tednih zaradi koronavirusne različice omikron. Članice EU so sicer danes potrdile novo priporočilo glede usklajevanja omejitev potovanj, a vsaka članica uvaja svoje ukrepe, kar povzroča veliko zmedo.

»Omikron se je že razširil po Evropi in čas je, da se premisli o prekinitvi dodatnih ukrepov glede potovanj, ki so jih številne članice uvedle v minulih tednih, s čimer je postalo potovanje v EU napornejše in manj predvidljivo,« sta danes poudarila komisarka za zdravje Stella Kiriakides in komisar za pravosodje Didier Reynders.

To je sporočilo komisije ob tem, ko so ministri EU za evropske zadeve danes potrdili novo priporočilo o usklajevanju ukrepov, ki naj bi olajšalo potovanje po EU med pandemijo covida-19, medtem ko vsaka članica uvaja svoje ukrepe, kar povzroča veliko zmedo. V komisiji poudarjajo, da so članice danes potrdile, da mora veljavno digitalno covidno potrdilo - o cepljenju, negativnem testu ali prebolevnosti - načeloma zadostovati za potovanje po uniji v pandemiji. Veljavnost potrdila je unija z delegiranim aktom uskladila na 270 dni po primarnem cepljenju. To bo veljalo od 1. februarja.

Obenem sicer v komisiji izpostavljajo, da se evropska ureditev nanaša samo na potovanje po uniji, medtem ko uporabo tega potrdila ali podobnih potrdil za druge namene, na primer obisk restavracij ali kina, urejajo države same.

V skladu s priporočilom, ki so ga danes potrdili ministri EU, za imetnike covidnega potrdila torej za potovanje po uniji ne bi smele veljati nikakršne dodatne omejitve, kot so zahteve po negativnih testih ali karanteni. To v praksi pomeni, da imetniki covidnega potrdila tudi brez poživitvenega odmerka ne bi smeli imeti težav pri potovanju v uniji v devetih mesecih od prejetja omenjenega potrdila. Po devetih mesecih pa covidno potrdilo brez poživitvenega odmerka naj ne bi več veljalo.

15.03 Pfizer in Biontech začela testiranje cepiva, prilagojenega omikronu

Ameriško podjetje Pfizer in nemški Biontech sta sprožila postopek za klinično testiranje njunega cepiva proti covidu-19, prilagojenega koronavirusni različici omikron. Pri odraslih, starih do 55 let, bosta preskušala varnost in učinkovitost cepiva ter imunski odziv nanj, sta danes sporočili podjetji.

Generalni direktor Pfizerja Albert Bourla je pred tem dejal, da bi lahko farmacevtska giganta do marca vložila zahtevek za odobritev cepiva, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Vodja za raziskave cepiv pri podjetju Kathrin Jansen je dejala, da podjetje želi biti previdno, čeprav trenutni podatki kažejo, da poživitveni odmerki proti prvotnemu sevu koronavirusa še naprej ščitijo pred hujšim potekom bolezni tudi pri omikronu. »Zavedamo se, da moramo biti pripravljeni, če ta zaščita sčasoma oslabi in da bi lahko v prihodnosti pomagali pri boju proti omikronu in novim različicam,« je dejala.

Izvršni direktor Biontecha Ugur Sahin je povedal, da se zdi, da v primeru omikrona zaščita prvotnega cepiva proti blagemu ali zmernemu poteku covida-19 hitreje pojenja. »Ta študija je del našega znanstveno utemeljenega pristopa k razvoju cepiva na osnovi različic, ki dosega podobno raven zaščite pred omikronom kot pri prejšnjih različicah, vendar to zaščito zagotavlja dlje,« je dodal. V kliničnem testiranju, ki bo potekalo v ZDA in Južni Afriki, bo sodelovalo 1420 ljudi, starih od 18 do 55 let.

Razdelili jih bodo v več skupin glede na to, koliko odmerkov cepiva so že prejeli. V prvi skupini bo 600 ljudi, ki so doslej prejeli dva odmerka obstoječega cepiva proti covidu-19. V drugi bo 600 ljudi, ki so že prejeli tudi poživitveni odmerek, v zadnji pa okoli 200 posameznikov, ki niso prejeli še nobenega odmerka. Ti bodo prejeli tri odmerke novega cepiva, prvi dve skupini pa le po enega ali dva.

Tiskovni predstavnik Pfizerja je dejal, da raziskava ne vključuje starejših od 55 let, ker je cilj študije preučiti imunski odziv udeležencev, ki so prejeli odmerek, ne pa oceniti učinkovitost cepiva.

14.45 Vpliv zaostrenih epidemioloških razmer na gospodarstvo za zdaj razmeroma majhen

Zaostrene epidemiološke razmere v obliki povečanega števila okužb zaradi virusne različice omikron imajo na slovensko gospodarstvo po oceni Banke Slovenije za zdaj razmeroma majhen vpliv. V centralni banki obenem opozarjajo na tveganja zaradi dragih energentov in visoke inflacije, pa tudi zaradi nevarnosti velikega števila sočasno odsotnih z dela.

Visoka gospodarska aktivnost se je sicer po tistem, ko je Slovenija v tretjem lanskem četrtletju že dosegla predkoronsko raven bruto domačega proizvoda (BDP), nekoliko umirila, so v Banki Slovenije ponovili v najnovejši publikaciji Gospodarska in finančna gibanja. Ob močni investicijski dejavnosti države rast izrazito poganja domača poraba, ki je precej močnejša kot v povprečju evrskega območja.

A kljub trenutno ugodnim razmeram v Banki Slovenije ocenjujejo, da nekatera makroekonomska tveganja ostajajo visoka: pri tem omenjajo nevarnost povečane odsotnosti z dela ob rekordnem številu okuženih s koronavirusom, visoke stroške energentov in višjo inflacijo, ki že znižuje realno rast dohodkov prebivalstva.

11.09  Izrael s priporočilom za četrti odmerek cepiva proti covidu-19 za vse odrasle

Strokovna komisija izraelske vlade je danes priporočila poživitveni odmerek cepiva proti covidu-19 za vse, starejše od 18 let. Prejeli bi ga lahko po petih mesecih od prejema tretjega odmerka ali prebolelosti. Danes so v državi prav tako že drugi dan zapored dosegli rekord v številu novih okužb z novim koronavirusom. »Odločitev je bila sprejeta glede na pozitivne rezultate, ki kažejo od tri- do petkrat večjo zaščito pred hudim potekom bolezni po četrtem odmerku cepiva,« je sporočil strokovni organ izraelske vlade. Zaščita pred okužbo naj bi bila medtem pri štirikrat cepljenih dvakrat večja kot pri trikrat cepljenih, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Priporočilo odbora mora pred razširitvijo izraelske kampanje za cepljenje proti covidu-19 odobriti še izraelski minister za zdravje Nahman Aš. V državi sicer ni širokega soglasja o potrebi za poživitveni odmerek. Izrael je pred tem že uvedel četrti odmerek cepiva proti covidu-19 za ljudi, starejše od 69 let, ter druge ogrožene skupine. Doslej je bilo v državi štirikrat cepljenih več kot 600.000 ljudi od skupaj dobrih devet milijonov prebivalcev.

11.03  Raziskava: poživitveni odmerek zelo učinkovito ščiti pred smrtjo zaradi covida

Cepljenje proti covidu-19 zelo dobro ščiti pred hudim potekom bolezni in smrtjo, poživitveni odmerek pa še bistveno bolj, kažejo novi podatki o cepljenih in necepljenih v Avstriji. Trije odmerki cepiva zagotavljajo 99-odstotno učinkovitost pred smrtjo v primerjavi z necepljenimi, kaže analiza avstrijskega raziskovalnega inštituta GÖG. Analiza, ki jo je za Avstrijo opravil nacionalni raziskovalni inštitut Gesundheit Österreich GmbH (GÖG), je pokazala, da trije odmerki cepljenim zagotavljajo 99,2-odstotno učinkovitost pred smrtjo v primerjavi z necepljenimi. Dva odmerka pa 92,6-odstotno učinkovitost, pri čemer je jeseni opaziti zmanjšanje zaščite pred okužbami.

FOTO: Črt Piksi/Delo
FOTO: Črt Piksi/Delo

»Rezultat za Avstrijo je skladen z drugimi mednarodnimi študijami,« je za avstrijsko tiskovno agencijo APA povedal strokovnjak za analizo zdravstvenega sistema pri GÖG Lukas Rainer. Vendar se podatki nanašajo predvsem na koronavirusno različico delta. Kar se različice omikron tiče, je po Rainerjevih besedah še potreben čas, da bi lahko dali veljavne izjave. Trenutna analiza zajema obdobje od začetka februarja 2021 do 13. januarja letos, podatki za tretji odmerek cepiva pa so izračunani od 1. oktobra. V Avstriji so doslej potrdili okoli 14.000 primerov smrti zaradi covida-19. Med njimi je bilo od prvega zaključenega kroga cepljenja v začetku februarja 2021 okoli 5600 smrti, od tega se je okoli 4500 smrti nanašalo večinoma na ljudi, ki niso bili v celoti cepljeni, še navaja GÖG. Toda zaradi covida je umrlo tudi 95 ljudi, ki so bili trikrat cepljeni, od tega je bila večina starih 75 let ali več.

09.40 Včeraj potrdili 12.772 okužb

Včeraj so v Sloveniji opravili 16.928 testov po metodi PCR in odkrili 12.772 novih okužb, poroča portal Nacionalnega centra za javno zdravje (NIJZ). Delež pozitivnih testov je znašal 75,4 odstotka. Opravili so tudi 114.236 hitrih antigenskih testov.

Včerajšnje število okužb je za 14.164, odkritimi to soboto, drugo najvišje od začetka epidemije. Število aktivnih primerov okužb se je v primerjavi z dnevom prej povišalo za 7615.  Po oceni NIJZ je trenutno v Sloveniji 126.251 aktivnih okužb, 14-dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev znaša 5982, tedensko povprečje pa 11.058.

V bolnišnicah zdravijo 653 covidnih bolnikov, 130 na intenzivni negi, umrlo je 11 covidnih bolnikov.

Prejšnji teden so pri nas potrdili več kot 73.000 novih primerov koronavirusnih okužb, daleč največ od začetka epidemije in dobrih 28.000 več kot teden prej. FOTO: Črt Piksi/Delo
Prejšnji teden so pri nas potrdili več kot 73.000 novih primerov koronavirusnih okužb, daleč največ od začetka epidemije in dobrih 28.000 več kot teden prej. FOTO: Črt Piksi/Delo

Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je po podatkih NIJZ cepljenih 1.259.605 ljudi, z vsemi pa 1.207.103.

Prejšnji teden so, kot piše STA, pri nas potrdili več kot 73.000 novih primerov koronavirusnih okužb, daleč največ od začetka epidemije in dobrih 28.000 več kot teden prej. Število hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 je rahlo zraslo, zmanjšalo pa se je število tistih na intenzivni terapiji.

Smrtni davek je bil ponovno velik. Umrlo je 80 bolnikov s covidom-19, skoraj dvakrat toliko kot v tednu prej.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine