Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Slovenija

Vandalski pohod od spomenika do spomenika

Ponoči sta bili na spomeniku v Ljubljani uničeni masivna vaza in tabla z imeni ustreljenih. Spomeniki so v zadnjem času pogosta tarča napadov.
Spomenik 24 talcem pri poljanski gimnaziji v Ljubljani velja za prvi javni povojni spomenik v Ljubljani.<br />
FOTO: Uroš Hočevar/Kolektiff
Spomenik 24 talcem pri poljanski gimnaziji v Ljubljani velja za prvi javni povojni spomenik v Ljubljani.<br /> FOTO: Uroš Hočevar/Kolektiff
8. 9. 2021 | 17:34
8. 9. 2021 | 17:34
3:59

V nadaljevanju preberite:


Minula noč je žalosten seznam obračunov vandalov z javnimi spomeniki, ki so velikokrat delo vrhunskih slovenskih kiparjev, podaljšala z izgredom nad spomenikom talcem na Ulici talcev v središču Ljubljane. Vandal se ni ustavil pri običajnih mazaških čačkah, uničena je tudi plošča z imeni ustreljenih.

»Po doslej zbranih obvestilih je za zdaj še neznani storilec ponoči na spomeniku poškodoval spominsko ploščo in vazo. Policisti o dogodku še zbirajo obvestila, o vseh ugotovitvah pa bo obveščeno pristojno državno tožilstvo,« so jedrnato sporočili s Policije.

Kaj je poškodoval nočni bojazljivec, ki se po vandalskem dejanju skriva? Spomenik so pri poljanski gimnaziji postavili kmalu po osvoboditvi, oktobra 1945, v spomin na 13. oktober 1942, ko so fašistični okupatorji po atentatu na Marka Natlačna ustrelili 24 talcev. Zasnoval ga je arhitekt Ludvik Tomori.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine