Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Z novim protokolom potrjenih 23.433 okužb

Opravili so 17.143 PCR-testov in 96.160 hitrih antigenskih testov. Delo laboratorijev se po spremembi protokola testiranja že umirja.
FOTO: Blaž Samec/Delo
FOTO: Blaž Samec/Delo
Be. B., STA
2. 2. 2022 | 09:40
2. 2. 2022 | 14:16
4:10

Ob 17.143 PCR-testih in 96.160 hitrih antigenskih testih so včeraj potrdili 23.433 okužb, kažejo podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Trenutno je v državi aktivnih 186.537 primerov okužb, 14-dnevna incidenca znaša 8851, sedemdnevno povprečje pa 14.737.

Številka vključuje tako pozitivne hitre kot pozitivne PCR-teste, številka pa je precej višja prav zaradi spremembe načina testiranja, ki velja od včeraj. Spremembe protokola testiranja je v ponedeljek najavil minister za zdravje Janez Poklukar, ki je pojasnil, da gre za začasen ukrep, dokler je virus med populacijo tako močno razširjen.

image_alt
Slovensko digitalno potrdilo se bo uvedlo že s pozitivnim hitrim testom

Vse osebe s pozitivnim hitrim antigenskim testom, ne glede na to, ali imajo simptome ali ne, imajo potrjeno okužbo s koronavirusom. Če je test negativen, a ima oseba znake okužbe dihal, ki vztrajajo 72 ur, pa morajo po tem času znova na hitri test. V tem času naj bi se oseba izolirala, če pa je tudi ponovljeni test kljub zdravstvenim težavam negativen, se mora oseba obrniti na svojega zdravnika. PCR-testiranje je odslej na voljo tistim, ki jih bo nanj napotil zdravnik, ter samoplačnikom, ki test potrebujejo iz drugih razlogov kot zdravstvenih, npr. za prehajanje državnih meja. Novo potrdilo velja samo v Sloveniji in se z njim ne bo dalo prehajati v druge države.

S prvim februarjem so začele veljati tudi spremembe glede veljavnosti potrdila PCT za polnoletne osebe. Za določene posameznike veljavnost potrdila PCT namreč ne bo več neomejena. Če bodo želeli podaljšati veljavnost, se bodo morali cepiti s poživitvenim odmerkom. 

FOTO: Uroš Hočevar/Kolektiff
FOTO: Uroš Hočevar/Kolektiff

Delo laboratorijev se po spremembi protokola testiranja že umirja

Delo Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) se kljub današnjim visokim številkam novih okužb s koronavirusom že umirja, saj se je število testiranj v primerjavi s prejšnjim torkom znižalo za okoli 3000 vzorcev, je danes povedala direktorica NLZOH Tjaša Žohar Čretnik, ki rekordne številke pripisuje novemu protokolu testiranja.

»Številke pozitivnih primerov, ki so bili testirani v ponedeljek, so se seštele s tistimi, ki so bili pozitivni v torek in jih nismo več potrjevali s PCR-testi, tako da sta se dva dneva v bistvu delno skoncentrirala v enega,« je pojasnila Žohar Čretnikova.

Da se razmere nekoliko umirjajo, po njenih besedah kaže tudi podatek, da trenutno okoli tri četrtine rezultatov PCR-testiranj bolnikom sporočijo v 24 urah, več kot 99 odstotkov pa v 48 urah. Kot je še povedala, so v torek v nemški laboratorij poslali 3700 vzorcev, tako da tudi ta številka upada. Ker pričakujejo, da bo novi protokol dosegel pričakovani učinek, pomoči v Nemčiji že v kratkem naj ne bi več potrebovali.

Sicer pa zadnje analize kažejo, da koronavirusna različica omikron že povsem prevladuje med novimi primeri, medtem ko so med hospitaliziranimi bolniki s covidom-19 zagotovo tudi še primeri delte, saj je pri njej potek bolezni daljši in bo še trajalo nekaj časa, da se vsi bolniki pozdravijo.

Po najbolj svežih podatkih iz današnjega dne so doslej ob enem primeru nove podrazličice omikrona, o katerem so že poročali, doslej naleteli še na štiri nove tovrstne primere. Medtem ko so prvi primer zabeležili na severovzhodu Slovenije, so tokrat tri primere zabeležili na Notranjskem, enega pa v Jelšanah.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine