Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

V slovenjgraški bolnišnici upor proti Janezu Lavretu

Strokovna direktorica Jana Makuc v primeru njegovega imenovanja napoveduje odstop. Sledilo ji bo vseh 17 predstojnikov.
Strokovna direktorica Jana Makuc trdi, da čas epidemije ni primeren za kadrovske menjave v vodstvu bolnišnice. FOTO: Mateja Kotnik
Strokovna direktorica Jana Makuc trdi, da čas epidemije ni primeren za kadrovske menjave v vodstvu bolnišnice. FOTO: Mateja Kotnik
11. 1. 2021 | 16:35
11. 1. 2021 | 17:10
3:22
Slovenj Gradec - Svet zavoda splošne bolnišnice Slovenj Gradec v spremenjeni sestavi naj bi jutri popolne znova odločal o imenovanju direktorja bolnišnice. Kandidata sta dva; zdravnik Bojan Vujkovac in nekdanji direktor ustanove, prav tako zdravnik, Janez Lavre. Če bo imenovan slednji, bo strokovna direktorica Jana Makuc odstopila s položaja, z njenim odstopom pa preneha mandat tudi vsem sedemnajstim predstojnikom bolnišničnih oddelkov. 

Strokovna direktorica bolnišnice Jana Makuc: »Kljub uradnim pisnim opozorilom vodstva bolnice, da v času epidemije oziroma prihajajočega največjega, tretjega vala, menjave v vodstvu bolnišnice lahko ogrozijo njeno delovanje, se nekaterim članom sveta zavoda zdi imenovanje direktorja v tem času - citiram 'najpomembnejša točka seje'«. Prepričana je, da bolnišnica v tem času potrebuje predvsem stabilnost in mir. 

»Zaradi neuradnih govoric, da se je za mesto poslovnega direktorja ponovno prijavil tudi kandidat Janez Lavre, ki je s položaja direktorja odstopil zaradi neprimernih tvitov, se odzivam tudi osebno, kot oseba na mestu funkcije strokovne direktorice naše ustanove. Javnost seznanjam, da bom zaradi izgube zaupanja, ki je ključnega pomena za uspešno dvotirno vodenje bolnišnice, v primeru potrditve kandidata Janeza Lavreta, odstopila s položaja strokovne direktorice bolnišnice,« je napovedala Jana Makuc.
 

Skrivalnice so otročje

 
Predstojniki oddelkov slovenjgraške bolnišnice in strokovna direktorica opozarjajo, da se ne strinjajo z načinom dela sveta zavoda, ki si je z menjavami članov v zadnjih trenutkih zagotovil politično večino. Marko Zupančič, predstojnik oddelka za urologijo: »Pošiljam sporočilo politiki: v tej situaciji se je neodgovorno ukvarjati s kadrovskimi menjavami, zlasti ob stabilnem poslovanju bolnišnice in zelo dobri klimi v njej. Mislim, da je zdaj prioriteta na ljudeh, na tem, da zagotavljamo ob covid krizi še ostalo medicino, kar naša hiša uspe narediti. Vsi smo šokirani nad tem, da je zdaj pomembno, kdo bo in kdo ne bo direktor. Poleg tega pa še vse te skrivalnice, ki so neresne in otročje«.

Svet zavoda naj bi o imenovanju direktorja predvidoma odločal jutri. S političnimi menjavami v zadnjem hipu si je zagotovil večino. FOTO: Mateja Kotnik
Svet zavoda naj bi o imenovanju direktorja predvidoma odločal jutri. S političnimi menjavami v zadnjem hipu si je zagotovil večino. FOTO: Mateja Kotnik


Devetčlanski svet zavoda bo o imenovanju direktorja odločal že v tretje. Pred sejo je vlada razrešila članico sveta zavoda Danico Repas (Desus) in na njeno mesto imenovala Štefana Šumaha (SDS). Alenka Jezernik Skudnik, vršilka dolžnosti, se na tokratni razpis ni prijavila. Na prejšnjem je dobila štiri glasove podpore, prav toliko jih je ob odsotnosti Repasove dobil tudi Lavre. Tokratni Lavretov protikandidat je predstojnik Centra za zdravljenje Fabryjeve bolezni Bojan Vujkovac. 

Janez Lavre, ki se je za žaljivo komunikacijo na twitterju (novinarju Blažu Zgagi je tvitnil, da ne bo šel na ventilator, podobno je zabrusil tudi Urošu Jauševcu) opravičil vsem vpletenim in jo povezal s preobremenjenostjo zaradi epidemije covida-19, je bil na čelu slovenjgraške bolnišnice od leta 2007, razen v letih 2016 in 2017, ko je vodil Univerzitetni klinični center v Mariboru.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine