Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

V Sloveniji se je pričelo cepljenje

Prva cepiva so danes zjutraj prejeli prvi oskrbovanci domov za ostarele, cepili so se tudi nekateri najbolj izpostavljeni delavci v zdravstvu.
Cepljenje proti koronavirusu v Domu starejših občanov Fužine. FOTO: Blaž Samec/Delo
Cepljenje proti koronavirusu v Domu starejših občanov Fužine. FOTO: Blaž Samec/Delo
STA
27. 12. 2020 | 10:14
27. 12. 2020 | 17:38
8:23
Danes ob 8.30 se je v Sloveniji začelo množično cepljenje proti covidu-19, in sicer med stanovalci domov za starejše. Prvi trije cepljeni so bili upokojeni nadškof Franc Kramberger, Angelca Butenko ter Jože Pelko, je sporočila vlada. Cepili so jih v domovih starejših občanov v Lenartu, Ljubljani in Rogaški Slatini.

Cepljenje proti koronavirusu. FOTO: Blaž Samec/Delo
Cepljenje proti koronavirusu. FOTO: Blaž Samec/Delo


Pelko iz rogaškega doma za starejše pred cepljenjem ni imel treme, samega cepljenja pa, kot je dejal, skorajda ni čutil. »Ljudje bi se morali zavedati tega, da se je treba zaščitno vesti do sebe in do drugih. Mislim, da je v tem rešitev,« je poudaril v izjavi, ki so jo posredovali iz urada vlade za komuniciranje.



Angelca Butenko, ki je bila kot prva cepljenja v ljubljanskem Domu za starejše Fužine, je tik po tem povedala, da je cepljenje ni nič bolelo, prav tako ne Krambergerja. Butenkova se je še zahvalila za možnost, da je lahko med prvimi prejela cepivo proti covidu-19. »Bila bi presrečna, če bi vsi Zemljani imeli možnost, da bi bili cepljeni,« je še dejala.

Kot je v današnji izjavi za medije dejala državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne, so »cepili že veliko stanovalcev domov za starejše, kar nas navdaja z upanjem, da smo na začetku konca epidemije.«

Cepljenje proti koronavirusu. FOTO: Blaž Samec/Delo
Cepljenje proti koronavirusu. FOTO: Blaž Samec/Delo


Slovenija je v soboto prejela 9750 odmerkov cepiva ameriškega Pfizerja in nemškega BioNTecha proti covidu-19. Prevzeli so ga v UKC Ljubljana in ga nato predali Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje (NIJZ), od tam pa je danes nadaljevalo pot do zdravstvenih domov, ki so poskrbeli za cepljenje v domovih za starejše. Cepljenje proti covidu-19 se je danes med drugim začelo tudi v domovih za starejše, ki sodijo pod okrilje družbe DEOS.

Cepljenje v DSO Lenart:


Najprej bodo danes cepili stanovalce domov za starejše, ki covida-19 še niso preboleli in so v cepljenje privolili. Med prvimi bodo cepljeni tudi zdravstveni delavci, ki v domovih za starejše delajo neposredno z oskrbovanci, in tudi nekaj najbolj izpostavljenih zdravstvenih delavcev v bolnišnicah, je že v soboto povedala Magajnejeva. Že prihodnji teden Slovenija pričakuje novih 6825 odmerkov cepiva, zatem pa po 16.575 odmerkov vsak teden v naslednjem letu.
 

Do splošnega cepljenja še vsaj tri mesece


Vsi domovi za starejše so dobili toliko cepiva proti covidu-19, kot je bilo interesa pri stanovalcih, za zaposlene pa v sorazmernem deležu, je danes v izjavi za medije dejala državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne. 

Cepljenje proti koronavirusu v Domu starejših občanov Fužine. FOTO: Blaž Samec/Delo
Cepljenje proti koronavirusu v Domu starejših občanov Fužine. FOTO: Blaž Samec/Delo

  
Starejši od 80 let, ki so doma, bi lahko po njenih besedah na vrsto za cepljenje prišli proti koncu januarja. Splošno prebivalstvo bo za cepljenje prišlo na vrsto marca ali kasneje, prej pa, če bosta odobreni cepivi drugih proizvajalcev.
 

Krek: »Božično darilo«

       
Znanost nam je v rekordnem času dala to, kar smo si vsi želeli. Dobili smo čudežno darilo: cepivo, ki odpira novo upanje, da se vrnemo tja, kjer smo nekoč bili, je danes v Rogaški Slatini dejal direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek. Predvideva, da bodo konca julija oziroma avgusta v državi cepili do 1,2 milijona ljudi.

Cepljenje proti koronavirusu. FOTO: Blaž Samec/Delo
Cepljenje proti koronavirusu. FOTO: Blaž Samec/Delo


Krek, ki je ob začetku cepljenja proti covidu-19 obiskal Pegazov dom starejših v Rogaški Slatini, je v izjavi za javnost izrazil upanje, da se bomo tako rešili težkih oblik covida-19 in ohranili nešteta človeška življenja.

Po njegovih besedah je cepivo izredno pomembno darilo za domove starejših, kjer je virus neusmiljeno pobiral življenja. »Cepivo zmanjšuje posledice obolenj že v prvih desetih dneh po prejemu prve cepilne doze. Kljub temu je treba še naprej spoštovati vse predpisane epidemiološke ukrepe, ki so v veljavi. Cepivo je le dodaten ukrep,« je dejal Krek.

Cepljenje proti koronavirusu. FOTO: Blaž Samec/Delo
Cepljenje proti koronavirusu. FOTO: Blaž Samec/Delo


Direktorica Pegazovega doma Kristina Kampuš je dejala, da bodo danes cepili 72 stanovalcev. Če bo cepiva dovolj, bodo cepili tudi pet zaposlenih. Trenutno je v domu od skupaj 130 stanovalcev okuženih 28, od 75 zaposlenih pa je okuženih 17.
 

Janša: »Luč na koncu tunela«


Premier Janez Janša ob začetku cepljenja proti covidu-19 ocenjuje, da se je začela zadnja tretjina spopada z epidemijo. Če cepiva ne bi bilo, bi po dosedanjih projekcijah ob upoštevanju vseh ukrepov iz epidemije izšli šele aprila, je dejal in dodal, da je pred nami čas, ko je luč na koncu tunela vse močnejša, a je treba ohraniti trezno glavo.

Cepljenje proti koronavirusu. FOTO: Blaž Samec/Delo
Cepljenje proti koronavirusu. FOTO: Blaž Samec/Delo

     
Premier je v izjavi ob obisku največjega doma za oskrbo starejših v državi, Doma Danice Vogrinec v Mariboru, povedal, da bo v naslednjih tednih Slovenija dobila nekaj čez 16.000 odmerkov vsak teden, dopolnitev prve pošiljke bo prišla že naslednji teden. »Vsaka pošiljka bo okrepila naše možnosti v spopadu z epidemijo,« je poudaril.

Sam se bo cepil takoj, ko bo na vrsti. A dokler je v državi nekaj 1000 odmerkov cepiva, je cepljenje velik privilegij, zato je prav, da se pri cepljenju upošteva vrstni red, kot ga je soglasno določila stroka, ne le pri nas, ampak v celotni EU. Prihod cepiva v Slovenijo, v Evropo, v tej prvi fazi za vse članice EU ne glede na velikost, je ocenil tudi velik uspeh zahodne znanosti in tudi kot potrditev razlogov za obstoj EU.

Cepilci. FOTO: Blaž Samec/Delo
Cepilci. FOTO: Blaž Samec/Delo


Ob začetku cepljenje najbolj ranljivih v domovih za starejše je predsednik vlade tudi ocenil, da je bil spopad z epidemijo pri nas dodatno otežen, ker v oskrbo starejših v zadnjih 15 letih prav veliko nismo vlagali. Po njegovih besedah je zato nauk za prihodnje, da je treba javna sredstva usmerjati tja, kjer so najbolj potrebna. Če bi bile kapacitete večje, standard višji, bi bile žrtve epidemije v tem sektorju bistveno manjše, je ocenil in napovedal, da bo vlada naredila vse, da bodo prihodnja vlaganja v oskrbo starejših bistveno večja.

Cepljenje v DSO Fužine:


Cepila se je tudi Bojana Beović


Generalni direktor UKC Ljubljana Janez Poklukar je začetek cepljenja proti covidu-19 ocenil kot neverjetno medgeneracijsko povezanost, saj bomo cepivo najprej namenili najbolj ogroženim skupinam, stanovalcem domov za starejše in zdravstvenim delavcem v prvih vrstah. Prve zaposlene v osrednji slovenski bolnišnici so cepili danes popoldne. Med prvimi sta bili predstojnica infekcijske klinike Tatjana Lejko Zupanc, ki upa, da je to začetek konca epidemije covida-19, in infektologinja Bojana Beović, ki v cepljenju v letošnjem letu vidi izjemen uspeh znanosti.
  
»Ves čas epidemije pazim, da sem realna in da ne moremo biti ne preveč črnogledi niti preveč optimistični. Ampak danes pa moram reči, da sem navdušena, da smo že v letošnjem letu pričeli s cepljenjem,« je dejala Bojana Beović, tudi vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje. Danes se je cepil tudi infektolog ter predstojnik katedre za infekcijske bolezni in epidemiologijo na ljubljanski medicinski fakulteti Janez Tomažič.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine