Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

V Sloveniji porast pesimizma

Večina prebivalcev Slovenije pričakuje, da se bo letos družbena situacija poslabšala, ugotavlja Valiconova meritev javnega mnenja.
Večina prebivalcev v regiji pričakuje, da bo družbena situacija enako slaba kot lani, izjema so prebivalci Slovenije, ki so v večini prepričani, da se bo poslabšala. FOTO: Blaž Samec/Delo
Večina prebivalcev v regiji pričakuje, da bo družbena situacija enako slaba kot lani, izjema so prebivalci Slovenije, ki so v večini prepričani, da se bo poslabšala. FOTO: Blaž Samec/Delo
M. B.
26. 1. 2024 | 17:01
29. 1. 2024 | 10:44
2:19

Družba Valicon je izvedla raziskavo javnega mnenja, ki kaže, da od leta 2024 največ pričakujejo prebivalci Srbije, v zvezi z dogajanjem v družbi in svetu pa so najbolj pesimistični prebivalci Slovenije.

Na začetku leta so v Valiconu preverjali, kakšno je razpoloženje prebivalcev v regiji in kakšna so njihova osebna pričakovanja ter pričakovanja glede družbene in politične situacije. Raziskavo so opravili januarja z metodo spletnega anketiranja na reprezentativnih vzorcih v Sloveniji, Srbiji, Bosni in Hercegovini in na Hrvaškem.

S sedanjim stanjem so najbolj zadovoljni na Hrvaškem, kjer 55 odstotkov prebivalcev situacijo ocenjuje pozitivno. Prebivalci Hrvaške so bili najbolj zadovoljni že v preteklih meritvah javnega mnenja.

image_alt
Država, v kateri prebivalci niso zadovoljni, je slaba država

Od novega leta zasebno največ pričakujejo prebivalci v Srbiji, slaba tretjina jih meni, da bo življenje boljše kot v preteklem letu. V Sloveniji jih je takšnega mnenja le petina, kar je najmanj v regiji. 

Tudi glede stanja družbe in situacije v svetu so v novem letu najbolj optimistični prebivalci Srbije, 18 odstotkov jih pričakuje, da bo bolje kot lani. Podoben je delež vprašanih v Bosni in Hercegovini, ki mislijo enako, v Sloveniji in na Hrvaškem pa je takih le dobra desetina.

Večina prebivalcev v regiji pričakuje, da bo družbena situacija enako slaba kot lani, izjema so prebivalci Slovenije, ki so v večini prepričani, da se bo poslabšala. Lani so bili bolj optimistični, saj so pričakovali, da bo situacija ostala enako slaba.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine